Svět se mění. V troskách bájné Atlantidy, hluboko pod hladinou moře, rozlomila skupina kouzelníků prastarou pečeť, aby vyhlásila počátek nového věku magie. Dochází ke znepokojivým změnám, které mohou mít za následek ničivý chaos. Podaří se mladému reportérovi Jonathanovi odhalit tajemství starého Londýna, za jehož zdmi se ukrývají bájné bytosti, duchové a lidé s nadpřirozenými schopnostmi? Jak s tím souvisí smrt jednoho z největších kouzelníků? A je ještě vůbec šance na zvrácení osudu a záchranu světa tak, jak ho známe? 

Přiznám se, že na tuto knihu jsem se docela těšil. Nejvíce mne samozřejmě zajímalo, jak asi autor obstojí ve srovnáním s daleko slavnější sérií Leviatan od Scotta Westerfelda.

Jelikož obě knihy zapadají přibližně do stejného časového období, srovnání se přímo samo nabízí. První díl chytané trilogie Věk magie - Bájná pečeť nás zavádí do Londýna roku 1897, kde Jonathan Kentham (reportér magazínu Strand) nalezne v jedné postranní uličce umírajícího starce. Jak se později ukázalo, jednalo se o Alberta Dunholma, Prvního lordmága londýnského Řádu Stříbrného kruhu. Jeho smrtí je Jonathan nedobrovolně vtažen do světa magie. Jonathan se spolu s blízkými lordmága Dunholma vydává pátrat po skutečných příčinách mágovi vraždy...Ovšem tím celé dobrodružství teprve začíná.....


I když kniha zapadá stejně jako Leviatan do kategorie Young Adult, vůbec se tak netváří. A i když je autor německé národnosti, děj krásně zapadá mezi historické reálie viktoriánské Anglie, jako by autor sám byl angličan. Postavy působí také velmi solidně dospělým dojmem, až se nechce věřit, že se opravdu jedná o knihu pro mladé, jelikož příběh samotný je plný intrikánství a špíny ve vlastních řadách. To ale neznamená, že si knihu neužijí i mladší ročníky. Ty jistě upoutá zajímavý dobrodružný příběh. A nás starší jistě zaujme atmosféra která na vás z každé stránky dýchá.

Bohužel i tak najdeme v knize pár maličkostí, které nepotěší a sráží knihu do lehkého nadprůměru žánru. Což je škoda protože takto pojatý příběh o Atlantidě zde nebyl a kdyby se podařilo dotáhnout knihu, popř. překlad k dokonalosti, jednalo by se o další bestseller ve stylu Leviatana. Tímto chci samozřejmě také poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutý recenzní výtisk. Za mne 3,5 hvězdičky.



Bernd Perplies, narozen 1977 ve Wiesbadenu v Německu, studoval film a němčinu v Mainz. Souběžně s prácí na německém filmovém institutu ve Frankfurtu nad Mohanem, začal se psaním. Dnes pracuje jako spisovatel, překladatel a novinář. Je editor webových stránek Ringbote.de Corona Magazine a je součástí překladatelského týmu na "Star Trek" románů Cross Cult.

V srpnu 2008 přišel jeho první román, "Tarean - Sohn des Fluchbringers " na trh, následován dalšími pracemi.




Bájná pečeť
Autor: Bernd Perplies
Nakladatel: Fragment
Série: Věk magie
Díl: 1
Rok vydání: 2012