Svět po jaderné válce není zrovna nejpříjemnějším místem pro život, ale pořád je to o chlup lepší, než tlačenice v masovém hrobě. Lidé vylezli z děr a protiatomových krytů, evoluce si vystřelila mozek z hlavy a civilizace nastartovala další sebedestruktivní kolečko. Čtyři povídky z postapokalyp­tických Spojených států, z moderních, válkou nedotčených měst i nejhlubších pustin, z utajených vojenských bází a opuštěných bunkrů. Chladnokrevní žoldnéři, expedice bez návratu, potírání drogových kartelů a pátrání po pravdě, kterou by všichni nejraději nechali pohřbenou. Počet mrtvých narůstá téměř stejným tempem jako počet vypitých panáků, a válka – ta zůstává stejná…

Martin Sládek, autor který se probojoval několika literárními soutěžemi až mezi autory knižní, nás ve své knižní prvotině zavádí do světa po jaderné válce. Válce, která zničila skoro vše, a kde svět za hranicemi měst není nic než pustinou. 

Kniha v sobě spojuje čtyři příběhy, v nichž nás zavádí do postapokalyptických Spojených států a vypráví o lidech kteří se vyhrabali z atomových krytů do pustiny ale i do měst, kterých se válka nijak nedotkla. Zde musí jásat srdce každého hráče počítačových RPG, jistě paralela se sérií Falout se zde nabízí.

Byť se jedná o autorovu knižní prvotinu, rozhodně tak nepůsobí, vždyť zas tak nezkušený není. Důkazem toho může být vítězství v soutěži O nejlepší fantasy. A dle mého názoru některé příběhy přímo vybízejí k rozvinutí do samostatného knižního dobrodružství. Kdy vás autor přímo donutí si postesknout, že daný příběh už máte za sebou a postavy se kterými jste se zžili vás opouští.


Pokud máte dost všech Kulhánků a pseudoKulhánků, Martin Sládek vám naservíruje kvalitní oddechové čtivo plné chladnokrevných žoldnéřů, nesplnitelných misí a pravd, které byste ani nechtěli znát. Dle mého názoru si autor dokázal získat slušnou pozornost a můžem doufat že nezapadne jako spousta jiných kvalitních autorů. Za mne více než slušných 3,5 hvězdičky.

Tímto bych chtěl také poděkovat nakladatelství Poutník za poskytnutí recenzní knihy. Knihu můžete objednávat na stránkách nakladatelství popř. u vašeho fantasy knihkupce.


Martin Sládek se narodil v Krči roku 1986 na podzimní rovnodennost, a pokud ho zdravotní sestry v nemocnici neprohodily, pak jsem synem svých rodičů. Po gymnáziu absolvoval několik marných pokusů na vysokých školách, ale lenost ho nakonec z řad mladých intelektuálů vyloučila. Tou dobou se už pokoušel psát tak, aby se mu to trochu líbilo i na druhé přečtení, zatím však bezvýsledně. Samozřejmě má za sebou i pokus o knihu, kterou psal spolu s kamarádem jako svou prvotinu a která byla tak příšerná, že znehodnotila i papír, na kterém byla napsaná. A že to byl hodně levný papír… Během let se pokoušel zlepšovat, až to došlo tak daleko, že se svými výtvory vydržel být spokojený déle než měsíc. V roce 2009 poslal pár povídek do literárních soutěží, aby se v posledním ročníku O rukavici lorda Trollslayera umístil jedenáctý, publikoval v Kadetech Fantazie a zároveň zvítězil v soutěži O nejlepší fantasy, ze které byl vydán sborník Fantasy 2009. V roce 2012 sestoupil na šesté místo v Žoldnéřích Fantazie, z níž by měl sborník vyjít na jaře 2013. Ve stejný rok knižně debutoval souborem čtyř příběhů pod názvem Nabídka, která se neodmítá. S psaním zatím přestat nehodlá, mezi ušima mu hlodají náměty na tři romány a pár povídek.


Nabídka, která se neodmítá
Autor: Martin Sládek
Nakladatel: Poutník
Počet stran: 328
Rok vydání: 2013