Není to tak daleká budoucnost. Rolling Stones možná ještě hrají, i když sešroubovaní ze spousty implantátů. Úžasné a skvěle prosperující město New Chrome je tvořeno osmi šestipodlažními levely, z nichž čtyři jsou nad zemí a čtyři pod zemí. Jedná se ovšem o dva úplně odlišné světy.
Horní ovládá software, spodní drogy. Jerry Gibwill se shodou okolností pohybuje přesně na rozhraní těchto dvou tak protichůdných světů. A proto když dojde k jejich neodvratnému konfliktu, ocitá se nechtěně v centru dění. Ale není to konflikt mezi lidmi, nýbrž roztržka právě mezi softwarem a drogami. Když pak kolem Jerryho začínají umírat jeho přátelé, rozhodne se to řešit po svém. Pořídí si pistoli. A pak začne ten pravý kyberpunkový mazec...


Petr Heteša
(1959) byl v devadesátých letech spolu s Karlem Veverkou, Janem Poláčkem a Jiřím W. Procházkou jedním z předních představitelů českého kyberpunku. S prvně jmenovaným autorem spolupracoval mimo jiné na novele Sítě, kanály a stoky (1989, samizdat) či sbírce dvou povídek Těšíme se na vás! / Bruster (1991). Podobně jako řada dalších český sci-fi spisovatelů jeho generace se na několik let literárně odmlčel. V současnosti ale opět píše, navíc se v posledních letech stal jedním z nejvydávanějších českých autorů fantastiky, což svědčí o tom, že jsou jeho knihy mezi čtenáři oblíbené. Stačí zmínit tetralogii Cybrain (2010) od nakladatelství Epocha či samostatné romány vydávané pod hlavičkou „líného páva“ Brokilonu: Démoni jsou věční (2009), Nevermore Baltimore(2010) a Ruská ruleta (2011).

Bonifacio měl na sobě modré triko s dlouhým rukávem a na prsou nápis Nevermore Baltimore, odkazující na kultovní komiksový film postpunkového režiséra Petera Heteshi“

Poslední knihou, kterou můžeme u Brokilonu od Petra Heteši najít je Sex, drogy & cyb´n´roll a právě na něj se zaměřím. Musím říct, že jsem velký zastánce české fantastiky ale díla Petra Heteši se mi doposud tak nějak vyhýbala. Toto mi naštěstí pomohlo vyřešit nakladatelství Brokilon, které mi dalo možnost se začíst do jeho nejnovější knihy. Tímto samozřejmě Brokilonu děkuji.

New Chrome, město kdesi v USA blízká budoucnost. Město, kde většina obyvatel nevidí oblohu a slunce více než jednou za rok. Mezi těmito ztracenými existencemi se někde na pomezí horních a spodních levelů města pohybuje Jerry Gibwill. Bývalý policajt který byl přinucen opustit výsluní softwarem ovládaných horních levelů a uchýlit se do podzemí, kde ani slunce nesvítí, mezi drogy, sex a cyb´n´roll.


„Brokilon Square je rozlehlé náměstí, jehož dominantu tvoří čtyři velkoobjemové hi-tech prosklené výtahy“

Jerry si žije svůj poklidný život, ale jak to tak bývá něco se zvrtne. A když Jerryho nejbližší začínají umírat na účinky záhadné látky SDC, začíná jít do tuhého. Protože jak to tak bývá Policie se tak úplně neřídí heslem "Pomáhat a chránit" a více méně si každý hraje na svém písečku a snaží se přežít. Jerry tedy bere vše do vlastních rukou a snaží se rozplést nitky až k původci všech problém. Ovšem to netuší kam až ho zavedou...

Sex, drogy a cyb´n´roll je skvěle vystřižené dílko, které nám zapadá skvěle do kyberpunku a potěší nejednoho fandu tohoto žánru. Kniha se nám po první třetině skvěle rozjede a vtáhne vás do děje. Napadá mne srovnání s legendárním Blade Runnerem. Kdo viděl tento film, jistě si jej snadno převede na míru New Chrome. Ale abych jen nechválil, najdou se zde i slabší místečka. Pro mne možná až moc podrobná popisnost v některých pasážích vás maličko ukolébá. A možná pro někoho i neustálé pobíhání hlavního hrdiny mezi jednotlivými levely začne být stereotypní. Buď jak buď máme před sebou kvalitní kyberpunkovou detektivku, která jistě na autora nevrhne špatné světlo. Za mne pomezí mezi 3 a 4 hvězdičkami - takže dávám 3,5 a přeji vám příjemné čtení :)



Sex, drogy & cyb'n'roll
Autor: Petr Heteša
Nakladatel: Brokilon
Počet stran: 440
Rok vydání: 2012
ISBN: 978-80-7456-120-7