Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day se naproti tomu narodil ve slumu a už ve svém mladém věku je nehledanějším zločincem Republiky. Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že se snad ani nepotkají...

~~~~

zemí bývalých Spojených států čeká nemilá budoucnost. USA jsou dávnou historií, na kterou si nikdo nevzpomíná. Teď existuje pouze Republika a Kolonie, dvě znesvářené strany, které spolu vedou válku od doby kam až lidská paměť sahá. Říkáte si, že už zde něco podobného bylo několikrát? Vlastně máte pravdu ano bylo. Ovšem i tak si vás Legenda dokáže něčím získat.

arie Lu, tato původem čínská spisovatelka žijící v americké Pasadeně, nám přináší příběh plný akce a napětí na jedné straně a romantiky a lásky na straně druhé. S velkou mírou nadsázky se dá říct, že se jedná o příběh Romea a Julie, který je zabalený do dnes velmi populárního dystopického young adult žánru.

a jedné straně se setkáváme s June. Která žije od smrti svých rodičů pouze se svým bratrem, který se o ní stará. June je zázračným dítětem Republiky, jako jediná v historii získala plný počet bodů v testech, které rozhodují o osudu všech mladých lidí v Republice. Je tedy jasné, že ji čeká závratná kariéra a blahobyt. 

Oproti tomu Day je Junin pravý opak. Vyvrhel a nejhledanější zločinec Republiky, který nemá problém provést nejdrzejší kousky na které si nikdo jiný netroufne. Hlavním problémem republikové policie a agentů je ovšem to, že nikdo vlastně neví jak Day vypadá, což pořádně znesnadňuje jeho dopadení. 

Zdá se, že tito mladí lidé se nemohou nikdy potkat. Oddělují je dva naprosto odlišné světy, mezi kterými je tolik rozdílů, kolik je to jen možné. Vše se ovšem mění ve chvíli kdy je Junin starší bratr zavražděn při službě a hlavním podezřelým je Day. June se stává nejmladší agentkou historie a vydává se po jeho stopách aby ho dopadla a pomstila bratrovu smrt...

a první pohled příběh plný klišé, říkáte si. Ano je, ale i klišé se dá zpracovat skvělou formou, která dokáže čtenáře naprosto pohltit. A právě toto je příklad Legendy, prvního dílu této dystopické série. Jak se knihou prokousáváme dál a dál, tím víc si vás kniha získává a nutí nás číst až do samého konce. I přes rádoby otřepaný příběh dokázala autorka zajímavými prvky oživit celou atmosféru. Napomáhá tomu i střídání pohledů obou postav.

e začátku kdy se může zdát, že jsou některé věci jakoby ploché, postupem času získávají svojí hloubku a opodstatnění. Ve finále si nemůžeme být jistí, že ani ta nejmenší maličkost, jako obyčejný plastový přívěšek, nemá nějaký hlubší význam. A právě tyto věci odlišují Legendu od ostatních..

edinou vadou na kráse je, že nevyšel už druhý díl a nám čtenářům zůstávají některé otázky nastíněné v příběhu stále nezodpovězeny. I tím si myslím, že si Marie Lu dokázala upoutat čtenářskou pozornost a úspěch celé série bude zaručen. Protože prostě budete chtít vědět víc.

egendu mohu jen a jen doporučit. Fanoušci žánru z ní budou naprosto nadšeni a pro nás ostatní se jedná o skvělou oddychovku, ve které najdeme vše co by správná kniha měla mít. Plný počet bodů nedám jen z jednoho prostého důvodu. Romeo a Julie už tu byla na všechny možné způsoby několikrát :D Ovšem nutno podotknout, že v Legendě se jedná o hodně dobré zpracování.


Tímto bych chtěl poděkovat eshopu Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Legenda můžete zakoupit například zde.


~~~~


Marie Lu se narodila nedaleko Šanghaje, když však začala studovat v USA na University of Southern California, usadila se v kalifornské Pasadeně. 

Předtím, než se začala věnovat psaní na plný úvazek, pracovala jako umělecký ředitel ve společnosti věnující se vývoji videoher. Píše knihy pro mladé a zaměřuje se především na dystopie (fiktivní společnost, která se vyvinula špatným směrem – často do diktatury), což je trochu paradox, protože se narodila v Orwellovském roce 1984. Její prvotina Legenda je součástí stejnojmenné trilogie a odehrává se v temné budoucnosti, kdy jsou Spojené státy rozděleny mezi dva soupeřící národy.


~~~~


Marie Lu - Legenda / PŘEKLAD: Tomáš Bíla / VYDAL: Cooboo / STRAN: 280 / ŽÁNR: sci-fi, dystopie, young adult



MOJE HODNOCENÍ: 90%