O velmi zlobivých dětech se žertem říká, že je vychovali vlci.
A naše nepolepšitelné děti opravdu vychovali vlci! Když byly nalezeny v lesích poblíž sídla Ashton, brzy se ukázalo, že to nejsou jen tak obyčejné dětičky: Alexander své sourozence usměrňuje jemným hryzáním, Cassiopea kouše a štěká, až běhá mráz po zádech, a Beowulf se honí za veverkami s hbitostí, při níž se tají dech.

~~~~

Variací na Tarzanův příběh od Edgara Rice Burroughse zde již bylo nepočítaně. Dokáže dnešní čtenáře ještě něčím zaujmout? Budou Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton jen další knihou, která se inspirovala originálem, nebo dokáže něčím překvapit a nadchnout?

Maryrose Woodová, americká spisovatelka, scénáristka a režisérka, nám přináší první knihu z trilogie o Nepolepšitelných dětech ze sídla Ashton s podtitulem Tajemné vytí. Kniha je primárně určena menším čtenářům. Ale určitě si své čtenáře najde i mezi poněkud odrostlejšími jedinci.

Mladičká Penelopa právě opustila školu a je na cestě za svým prvním zaměstnáním. Bude se ucházet o místo vychovatelky třech nádherných dětí v sídle lorda Ashtona. Alespoň tak si to vysnila. Jak to tak většinou bývá, realita se poněkud liší od vysněných přání a zde tomu není jinak. Penelopa po přijetí zjišťuje, že zcela jistě nebude vše, tak jak si malovala. Ashtonovic děti - pokud se za děti dají vůbec označovat, nalezl lord Ashton při jednom ze svých lovů hluboko v lese. Hlavní problém dětí je v tom, že se vůbec nechovají jako lidé, ale spíše jako divá zvěř. Ostatně není se co divit, jak posléze vychází najevo, tito tři sirotci vyrostli nejspíše mezi vlky. Připomíná vám to něco? Ano právě zde se nabízí paralela s Tarzanem, kterého vychovali opice. Popřípadě půjdeme-li dál do historie narazíme na Romula a Rema, které odkojila vlčice.

Penelopu tak čeká velmi nelehký úkol, zkulturnit tyto tři divochy, aby se chovali jak se na panské děti devatenáctého století sluší a patří. A že to nebude nic jednoduchého je jasné hned, protože děti neumí ani pořádně mluvit. Pouze štěkají a vyjí na měsíc. Další pomyslný hřebíček do rakvičky přibude, když panstvo Penelopě oznámí, aby děti připravila na bál, který se bude konat na Boží hod.



Autorka se snaží nejvíce působit na menší čtenáře a nenásilnou formou jim vetknout lásku ke knihám a učení. Protože co si budeme povídat v dnešní přetechnizované době, kdy již děti v předškolním věku mačkají čudlíky na počítači popřípadě tabletu lépe než rodiče, se tak nějak vytrácí kouzlo vlastní fantasie, které nám nabízí právě čtení knih. Je tedy povzbuzující vidět, že se najde někdo, kdo má snahu děti malinko usměrnit a ne je násilně nutit do něčeho co sami nechtějí. A právě v tom je kouzlo Maryrose Woodové a její trilogie Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton. Není se tedy co divit, že její trilogie byla zařazena mezi výběrovou literaturu pro mládež.

Tajemné vytí určitě dokáže oslovit nejen malé čtenáře. Lze ji doporučit jako čtení před spaním, ale určitě i starší čtenáři si v ní najdou něco svého. Situace, které vznikají při výchově malých "vlčat" dokáží nejednou vykouzlit úsměv na tváři a příjemně pobavit. Vytknout by se dal autorce konec knihy, který není úplně zakončen a více méně nutí čtenáře čekat na další díly. Protože bez nich není prostě vyprávění úplné.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Tajemné vytí můžete zakoupit například zde.


~~~~


Maryrose Woodová píše knihy pro čtenáře, kteří ještě nemohou řídit auto, ale rádi cestují ve své představivosti. Sama vyrůstala na divokém předměstí v newyorské čtvrti Long Island a touha po dobrodružství ji nikdy neopustila. V sedmnácti jí učarovalo divadlo a od té doby hrála, režírovala, psala scénáře a vystupovala v kabaretech. Třikrát získala prestižní cenu Richarda Rodgerse za nejlepší scénář. Kniha Tajemné vytí (2010) jí vynesla skvělé recenze a časopisy Publishers Weekly, Christian Science Monitor i Kirkus ji označily za nejlepší knihu pro děti roku 2010. Všechny díly trilogie Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton byly zařazeny na výběrový seznam titulů pro mládež, který každoročně sestavuje literární společnost Junior Library Guild.


~~~~


Maryrose Woodová - Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Tajemné vytí / PŘEKLAD: Jan Kozák / VYDAL: Jota / STRAN: 208 / ŽÁNR: pro mládež, fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 80%