Proměnná hvězda vznikla v posmrtné spolupráci. Na začátku bylo jednomu ze spoluautorů sedm let a dokončena byla až sedmnáct let po smrti druhého. Po smrti Heinleinovy vdovy Virginie v roce 2003 objevil jeho archivář a životopisec podrobný námět a poznámky k románu z roku 1955, ke kterému se Mistr už nevrátil. Správce Heinleinovy literární pozůstalosti i jeho agentka usoudili, že román by si zasloužil dopracování a vydání, a shodli se, že jediným logickým autorem, který by dílo mohl dokončit, je Spider Robinson

~~~~

Robert Anson Heinlein, nesmrtelná osobnost žánru sci-fi. Člověk, který spolu s Clarkem a Asimovem celý žánr utvářel a dával mu směr, k nám promlouvá po více než dvaceti letech od své smrti ve svém posledním románu Proměnná hvězda.

Ono se nedá říct, že se jedná o Heinleinův román. Proměnná hvězda vznikla za obrovského přispění Spidera Robinsona, který se původního konceptu ujal a dotáhl ho do zdárného konce. Na počátku bylo osm rukopisných stran původního náčrtu příběhu a čtrnáct kartiček s poznámkami, které byly objeveny po Heinleinově smrti. A tak se Robinson ujal pera a za dva roky rozpracoval příběh do dnešní podoby.

Proměnná hvězda nás zavádí do doby, kdy cesty na Měsíc jsou dávnou minulostí, na kterou si již nikdo nepamatuje. Země nám začala být malá a tak nezbývalo nic jiného než se po vzoru Star Trekovské konfederace vydat ke hvězdám. Román ovšem nevypráví o osidlování Sluneční soustavy jak by se mohlo zdát. To vše je již řádku generací minulostí. Lidská rasa má své kolonie od Venuše po Pluto a vydává se dál za hranice naší soustavy.

Joel Johnston není žádný superhrdina dokonce ani pilot vesmírné lodi. Farmář z Ganymédu, který se stal právě absolventem a doufá ve stipendium aby se dál mohl věnovat své lásce a snad i budoucí profesi - hudbě. Vše se ovšem zamotává ve chvíli, kdy se dozvídá pravou identitu své přítelkyně a spolu s ní i svojí možnou budoucnost. Ta se mu ovšem ani zbla nelíbí a tak se uchyluje k zoufalému kroku. Naloďuje se na vesmírnou loď mířící daleko za hranice sluneční soustavy aby pomohl založit novou kolonii na planetě Brasil Novo. Daleko od všech rozhodnutí a problémů. To ovšem neví co ho teprve čeká...

Nosná kostra příběhu vznikla v Heinleinově nejplodnějším období, dá se říci ve zlatém věku sci-fi. Možná, že mohou zarytí příznivci klasické sci-fi literatury namítat, že se nejedná o dílo hodno Heinleinova jména. Buď jak buď nosná kostra příběhu je z jeho hlavy. Samozřejmě je hodně znát Robinsonův rukopis i doba, ve které byla kniha dopsána. Protože se zde objevuje vliv dnes tolik populárního young adult žánru. Což je možná dobře, protože se díky tomu Heinlein s Robinsonem dokázali přiblížit i mladším čtenářům. Kteří se díky Proměnné hvězdě poohlídnou i po daleko známějších a věhlasnějších dílech tohoto velmistra. Pro ostřílené sci-fisty se jedná o příjemnou oddechovku, která dokáže zpříjemnit odpoledne.




Tímto bych chtěl poděkovat eshopu Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Proměnná hvězda můžete zakoupit například zde.


~~~~


Robert Anson Heinlein byl americký romanopisec, slavný představitel žánru sci-fi a dobrodružné sci-fi pro mládež. Po studiích působil pět let u námořnictva, ale pro onemocnění tuberkulózou musel odejít. Krátce podnikal, jako letecký inženýr, působil za 2. světové války v Experimentální letecké stanici válečného námořnictva.
Po válce se Robert Anson Heinlein věnoval literární činnosti, publikoval v prestižním magazínu Astounding, v American Legion Magazine, The Saturday Evening Post a dalších. Využíval svých znalostí ze studia matematiky a fyziky a s bohatou invencí a vypravěčským darem začal psát povídky a romány pro dospělé i mládež, v nichž se zamýšlí nad rozvojem civilizace a budoucností lidstva. Jako první získal titul Velmistra žánru.



Spider Robinson - Od r. 1973 publikuje povídky, v r. 1974 obdržel – s Lisou Tuttleovou (1952) – cenu J. W. Campbella. Vydal román Telempath (Telempat, 1976), jehož první část vyšla téhož roku v časopisu Analog pod názvem By Any Other Name (Jakýmkoliv jiným jménem) a získala cenu Hugo. Klasickou rámcovou stavbu příběhů vyprávěných hosty jednoho baru nebo klubu R. použil ve sbírce Callahan’s Crosstime Saloon (Callahanův salón na křižovatce času, 1977). Z téhož prostředí napsal R. ještě další tři knihy. Povídky mimo callahanovský cyklus vyšly ve sbírkách Antimony (Antimon, 1980) a Melancholy Elephants (Melancholičtí sloni, 1984). Titulní povídka z poslední sbírky dostala Huga za rok 1983. Od r. 1975 autor píše také společně s manželkou Jeanne Robinsonovou. Dostali Huga, Nebulu a cenu Locus za novelu, později též román, Stardance (Hvězdný tanec, 1977; č. jako Stardance, 1992) o taneční škole v beztížném stavu na oběžné dráze kolem Země, která se později stane prostředkem komunikace s mimozemšťany. New York v r. 1996 plný násilí popsal v románu Night of Power (Noc síly, 1985). Cenu Locus získal R. také jako kritik roku za pravidelnou rubriku recenzí v magazínu Galaxy.


~~~~


Robert A. Heinlein & Spider Robinson - Proměnná hvězda / OBÁLKA: Stephan Martiniere / PŘEKLAD: Drápková Ivana / VYDAL: Banshies / STRAN: 328 / ŽÁNR: sci-fi



MOJE HODNOCENÍ: 80%