Čtrnáct dětí zůstalo uvězněno v supermarketu. Uvnitř mají vše, co by někdy mohly potřebovat. Jídlo, oblečení, počítačové hry a knihy, léky i alkohol… A žádného dospělého, který by jim cokoli přikazoval. Mohou si dělat, co chtějí. Zní to jako zábava? Za pevnými zdmi obchodu však svět ničí silné bouře, kroupy i zemětřesení. A chemikálie, které unikly do atmosféry, způsobují halucinace, násilné chování i smrt. Děti musí zůstat uvnitř a snažit se spolu fungovat, přestože netuší, zda někdy budou moci odejít. Svět, jak ho znají, už není. Dokážou si zachovat alespoň ten, který si vytvořily uvnitř obchodu?

~~~~

Představte si, že strávíte týden v obchoďáku a můžete si vzít a dělat co chcete. Láká vás tahle představa? Koho ne že. Ovšem nebyla by to správná dystopie, kdyby tu nebyl jeden pořádný háček. A ano opravdu to nebude taková zábava jak se může zdát. Alespoň pro představitele Monumentu 14.

Tvá matka na tebe křičí, že nestihneš autobus. Vidí, jak se blíží ulicí. Nezastavíš se a neobejmeš ji, neřekneš jí, že ji máš rád. Nepoděkuješ jí, že je hodná, laskavá a trpělivá máma. Jistě že ne –  jen seběhneš schody a utíkáš na roh ulice.

Kdybys ale věděl, že je to naposled, co mámu vidíš, nejspíš by sis přál, aby ses zastavil a všechny ty věci udělal. Možná i za cenu, že by ti autobus ujel.

Ale autobus se už blížil, tak jsem se rozběhl.

Přesně tak začíná napínavá prvotina americké spisovatelky a herečky Emmy Laybourne, která nás zavádí do amerického městečka Monument v Coloradu. Vše začíná naprosto normálně, jako každý jiný den, Dean a jeho bratr Alex spěchají na své autobusy do školy a nic nenasvědčuje tomu, že by se jejich život měl obrátit o 180 stupňů. 

Po cestě je ovšem zasáhne silné krupobití, při kterém jeden z autobusů havaroval a jen díky velkému štěstí starší z bratrů Dean přežije. Hlavně díky řidičce druhého autobusu, která neváhala a i přes silné kroupy se vrátila aby zachránila všechny co přežili. 14 dětí, které měli to štěstí a unikly zkáze, krvi a ohni před kterým se ukryli v blízkém supermarketu než se nejhorší přežene. Nikdo z nich ovšem neví, že je čeká něco co nikdo z nich netuší, že by se mohlo stát...





Mnozí z vás si řeknou stejně jako já, že tu mám jen další dystopickou knihu, která v dnešní nepřeberném množství podobných titulů lehce zapadne. Přeci jen námět knih tohoto žánru se dost často opakuje. A více méně Monument 14 z této řady ani nijak nevybočuje. Autorka ovšem vzala známá témata, přidala pár perliček a vše zabalila neskutečně čtivým mixem. Pokud očekáváte pozvolný rozjezd, musím vás hned na začátku vyvést z omylu. Hned od začátku na čtenáře čeká pořádná akce, která vás nenechá jen tak vydechnout.


Autorce  se podařilo skvěle vykreslit jednotlivé postavy, se kterými se setkáváme. Je jedno jestli se jedná o dospívající puberťáky, kteří se stávají vůdci skupiny. Popřípadě děti, které sotva chodí do první třídy, které umí být jak neuvěřitelně kouzelní tak úplně stejně otravní, že byste radši vyskočili z okna, než s nimi trávit další minutu v jedné místnosti. A právě různorodost a protiklady jednotlivých postav dává knize šmrnc a dává vám pocit, že se neustále něco děje, byť jde o tak obyčejnou věc jakou je například jídlo.

Po úvodním kalupu, kdy nás autorka hodila do vody bez jakéhokoliv pozvolného uvedení do děje, přeci jen myslela i na slabší povahy a tak nechává čtenáře trošku vydechnout. I přesto nemusíte mít obavy, že by prostřední část byla nějak nudná. Spíš se jedná o drobné nadechnutí před závěrem. A právě závěr je obrovským příslibem pro chystané pokračování a pro mne i jedinou kaňkou za skvělým příběhem. Protože musíme čekat než vyjde druhý díl...

Emmy Laybourne se podařilo do dystopického žánru přinést něco neotřelého a je skvělým oživením žánru. Pro někoho může být Monument místy až moc drsný. Ale právě díky tomu získáváme realističnost celého příběhu a nejistotu, zda se už v tak beznadějné situaci nemůže pokazit něco dalšího. Přesto a nebo právě proto, že se jedná o autorčinu prvotinu se kniha čte velmi lehce a stránky vám budou pod rukama mizet rychlostí blesku. Všem, kteří se už namlsaly na prvním dílu stejně jako já, nezbývá než čekat na listopad, ve kterém Baronet plánuje vydat druhý díl.




Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Monument 14 si můžete objednat například zde.

~~~~


Emmy Laybourne je americká spisovatelka, herečka a učitelka herectví. Svou kariéru začala coby autorka divadelních her. Vedlejší role si zahrála ve filmech Nancy Drew, Dokud nás smrt nerozdělí,Šťastná čísla a v sitkomu DAG. Pro stanice Comedy Central, MTV a VH1 napsala několik komedií. Krátce účinkovala se soubory Upright Citizens Brigade, Chicago City Limits a Heartless Floozies, které se orientují na improvizovaná představení.
V roce 2006 získala magisterský titul na kalifornské univerzitě UCLA. Se svým manželem a dvěma dětmi žije v okresu Rockland na severu New Yorku.




~~~~


Emmy Laybourne - Monument 14 / PŘEKLAD: Zuzana Ľalíková / OBÁLKA: Kathleen Breitenfeld a Rich Deas  / VYDAL: Baronet / STRAN: 296 / ŽÁNR: sci-fi, young adult, dystopie



MOJE HODNOCENÍ: 90%