Tomáš je kluk z bratislavského sídliště, zrovna mu bylo patnáct, kapesné je směšně malé, holkám ve třídě vyrostla prsa, otec a matka prudí. Prostě těžký život. 
Za slupkou drsňáka, který pro sprosté slovo nebo nějakou jízlivost nejde daleko, je ale pořád jen poctivým a hodným klukem, který si chce užívat života, randit, jezdit na kole, chatovat s kámošema a mít kolem sebe lidi, které má rád. Někdy se i tohle zdá jako příliš velká očekávání…

~~~~

Jaké je to být patnáctiletým puberťákem, který žije s rodiči v malém bytě na bratislavském sídlišti? Asi to známe všichni, ten věk, kdy je prostě naprosto nemožné jakkoliv s rodiči vyjít, natož si s nimi rozumět. Kapesné je malé, všichni vám dávají rady do života o které nikdo nestojí a pořád po vás někdo něco chce.

Juraj Šebesta je slovenský spisovatel a překladatel, jehož povídky a články byli několikrát nominovány a oceněny literárními cenami. Když se pes směje je knihou pro mládež, která na Slovensku posbírala řadu ocenění. Autor čtenářům ve své knize ukazuje život jedné takové obyčejné slovenské rodiny z bratislavského sídliště.

Tomáš je patnáctiletý puberťák a jako každý puberťák to nemá v životě lehké. Alespoň podle něj. Jako u každého správného puberťáka se u něj začínají projevovat klučičí pudy. Upřímně dámy prominou, ale jak říká Tomáš - bradavky jsou bradavky. A právě peripetie s něžným pohlavím se line celou knihou jenž je rozdělena na čtyři části. Právě podle jednotlivých žen v Tomášově životě a je jedno zda se jedná o babičku, první lásku nebo věrnou milující fenku Žofii.

Autor nám ukazuje hořkosladký pohled na život takový jaký je. Se všemi radostmi i starostmi, které prožívá každý z nás. O to zajímavější je knihu číst. Jelikož se v ní najde nejeden z nás, ať co se týče vztahů v rodině, nebo vzpomínáním na krásná léta prožitá na chalupě s prarodiči. I díky tomu má tato kniha daleko větší rozsah čtenářů. S klidným srdce si jí mohou přečíst všechny generace.



Jedinou výtkou by mohlo být právě Tomášovo vzpomínání jenž není v knize nijak odděleno. Maximálně mezerou mezi odstavcem. A tak někomu může dělat malinko problém se vždy zorientovat v jaké fázi se právě nacházíme. Nejlépe by se Tomášovo vyprávění dalo přirovnat k humorné sérii od C.D. Payna Mládí v hajzlu. Kde právě Nickovo vyprávění má společné rysy s Tomášovým byť je to Tomášovo daleko uvěřitelnější, jelikož se jedná o normální život. Další věcí, která tyto dvě knihy spojuje, je nezaměnitelný sarkasmus a humor, kterým je kniha protkána.

Když se pes směje si rozhodně zaslouží pozornost, byť je poněkud opomíjen. Samozřejmě není to kniha pro všechny čtenáře, ale právě sarkastický a humorný pohled na úplně obyčejný život v jedné rodině je skvělým osvěžením a dokáže oslovit čtenáře ze všech generací. Takže pokud máte dost všech těch fantastických světů, popřípadě naivních studentek, které mají slabost pro sadomasochistické miliardáře je tato kniha právě pro vás. Příjemné oddechové čtení plné humoru a sarkasmu všedního života. 


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Když se pes směje si můžete objednat například zde.

~~~~


Juraj Šebesta pracuje a žije v Bratislavě. Publikuje povídky a články v různých časopisech a sbornících. Získal cenu poroty soutěže Povídka 1996 za prózu Čakanie na zázrak. Slovenský rozhlas uvedl jeho hru Kuleha. Knižně debutoval roku 2005 sbírkou povídek Triezvenie. Překládá také divadelní hry z angličtiny. Sestavil výběry z tvorby amerických dramatiků sama Sheparda a Davida Mameta, stejně jako edici Contemporary Slovak drama 1-5, které vydal Divadelní ústav v Bratislavě. V CooBoo vyšla jeho kniha Když se pes směje, která na Slovensku posbírala celou řadu ocenění (Objev roku – Cena Stana Radiča,Kremnické gagy 2009, Finalista soutěže Anasoft Literaza rok 2008, Nejlepší kniha pro děti a mládež – zima 2008, Bibiana a Slovenská sekce IBBY).


~~~~


Juraj Šebesta - Když se pes smějě / OBÁLKA: Katarína Ilkovičová / VYDAL: CooBoo / STRAN: 264 / ŽÁNR: humor, pro mládež



MOJE HODNOCENÍ: 80%