Nedávno jsem na Goodreads narazil na knížku, kterou jsem četl již opravdu dávno. Dotyčný dovolí, ale nejsem si jistý u koho jsem jí viděl, že se jí chystá číst (myslím, že to byla Moira :D) To mi vnuklo nápad, že by stálo za to si ji připomenout protože se jedná o strašně milý příběh se skvělým kouzlem. Navíc (teď si nejsem jistý, ale myslím že se jedná o druhý díl) se v příběhu Bartimaea a Nathaniela podíváme i do Prahy.
Pokud jste Amulet Samarkandu z knižní série o Bartimaeovi nečetli rozhodně to napravte, jedná se o další skvělou sérii ve stylu Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela a jim podobných.

~~~~

Současný Londýn, kde vládnou mágové, je nebezpečné místo plné nástrah, skrytých hrozeb a špehů. A právě tam uzavřou neochotné spojenectví dva velmi rozdílní hrdinové:

Nathaniel je kouzelnický učeň, který od pěti let studuje u svého přísného mistra, aby se jednou mohl připojit k vládnoucí elitě. Cítí se trochu osamělý, ale nemůže si na nic stěžovat - dokud ho veřejně nezesměšní mocný mág Simone Lovelace. Od té chvíle myslí Nathaniel jen a jen na to, jak se nadutému kouzelníkovi pomstít, a potají se noří do magických svazků skrývajících ta nejtěžší, nejsložitější kouzla. A potom povolá démona, jenž se má stát nástrojem jeho pomsty…

Bartimaeus je pět tisíc let starý džin střední úrovně, který má už ledacos za sebou, nesnáší, když mu lidé říkají démone, nerad připouští, že existují mocnější magické bytosti než on, a upřímně ho rozčiluje, že má dělat poskoka dvanáctiletému holobrádkovi. Ale nic na plat, džin musí splnit každý příkaz. Naštěstí je Bartimaeus podnikavý a vynalézavý, což se mu bude hodit, protože ten protivný kluk mu dal za úkol ukrást dobře hlídaný magický předmět…

Amulet Samarkandu však není obyčejná cetka, ale horké zboží, o které má zájem naprosto každý. Nathaniel i Bartimaeus brzy zjistí, že se zapletli do mnohem nebezpečnější hry, než tušili. V patách mají policii, vládní agenty a démonické hordy celého Londýna a budou muset spojit síly, aby odhalili spiknutí a zachránili životy sobě i stovce nejvýznamnějších britských mágů.



~~~~~

Jonathan Stroud se proslavil především napsaním slavné Bartimaeovi trilogie, skládajicí se z dílů Amulet Samarandu (2003), Golemovo oko (2004) a Ptolemaiova brána (2006).

Britský spisovatel, který léta pracoval jako redaktor dětské literatury a napsal několik knih pro mladé čtenáře. Jonathan žije v St. Albans s manželkou a dcerou.

Amulet Samarkandu (2005), kterým se autor představuje českým čtenářům poprvé, je první díl
trilogie o Bartimaeovi. Druhý díl - Golemovo oko - vyšlo koncem roku 2005. Závěrečný svazek Ptolemaiova brána vyšel v roce 2006.

~~~~


Jonathan Stroud - Amulet Samarkandu / PŘEKLAD: Petra Diestlerová / VYDAL: Knižní Klub / ŽÁNR: fantasy



HODNOCENÍ DATABAZEKNIH: 89%