Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?

~~~~

Vzpomínáte na dobu, kdy na obrazovky našich počítačů vtrhl World of Warcraft? Hodiny a dny prosezené před počítačovou obrazovkou a odbíhaly jsme jen v nejnutnějších chvílích. Okolní svět přestal být důležitý a jediné o co šlo bylo získat dalších pár levelů pro našeho hrdinu. Teď si představte něco podobného, ale přidejte tomu tak deset levelů interaktivity a návykovosti jako bonus. Co dostanete? Erebos!!

Ursula Poznanski nám servíruje velmi neobvyklý thriller, který si získal nespočet fanoušků nejen v domácím Německu. Erebos je vysoce ceněn i mezi kritiky jako jedna z nejlepších knih pro mládež v době svého vydání. Jen v České republice se nedávno dočkala druhého dotisku s novou obálkou.

Po jedné londýnské střední škole se začíná šířit záhadný balíček. Všichni více méně vědí, že se jedná o DVD. Ovšem co je obsahem ví jen hrstka zasvěcených. Nickovi vrtá hlavou proč se tolik lidí začíná chovat divně a jestli je důvodem toho všeho obsah záhadného DVD. Ovšem k němu se ne a ne dostat. Po nějaké době se na něj přeci jen usměje štěstí a dostává do rukou balíček, jehož obsahem je jak posléze zjistí "pouze" počítačová hra. Erebos. Po spuštění se dozvídá proč se všichni chovají tak tajemně. O hře nesmí s nikým mluvit a hrát ji může pouze když je naprosto sám. A tak Nick začíná hrát....




Autorka nám předkládá naprosto originální příběh, ve kterém se prolíná fikce s realitou. Protože nikdy nevíte kam až vás hra zavede. Styl jakým je kniha napsána vás naprosto pohltí, jako hráče samotné hry. Budete hltat stránku za stránkou a očekávat co se ve světě Erebosu udá nového. Při čtení mnozí z nás jistě zabloudí vzpomínkami do dob, kdy začal boom online her a my seděli přikovaní k počítačům a sbírali XPčka pro své postavy. Úplně stejné pocity prožívají postavy v knize a tím dostává celý příběh nádech realističnosti. Protože přeci jen málo z nás nepropadlo alespoň jednou nějaké hře, která nás naprosto odtrhla od okolního světa. (Zde si dovolím mluvit hlavně za kluky, přiznám se nevím jak to mají dívky postavené :) )

  • Kniha byla přeložena do 17 jazyků.
  • V Německu se prodalo za necelý rok 75 000 výtisků.
Díky propojení reality a počítačové hry dostává děj neobvyklý nádech, který dokáže upoutat a překvapit nejednoho čtenáře. Přeci jen knih s tímto námětem je jako šafránu. Z poslední doby mohu připomenout stejně vynikající Ready Player One od Ernesta Clineho. Vždy když se mi takovýto kousek dostane do ruky mé srdce coby správného geeka zaplesá. O to víc je zajímavé prožívat stejná dobrodružství i na stránkách knih a vzpomínat tak na dětství, když jsem jako ne jeden můj kamarád byl přilepený u počítače a hrál WoW.

Je úžasné jak si autorka pohrála s morální a psychologickou rovinou. Jelikož z knihy nikterak nevyčuhuje a nedává nám pocit, že tam nepatří. Bohužel právě při zamyšlení nad celkem zjistíme, jak je vlastně dnešní mládež snadno manipulovatelná a pro vidinu lehkého zisku schopna udělat prakticky vše. O to víc děsivěji Erebos s odstupem času působí. Protože nikde není dáno, že dnešní technologie nepostoupí do doby, kdy se rozdíl mezi realitou a fikcí začne stírat.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Erebos si můžete objednat například zde.


~~~~


Ursula Poznanski se narodila 30. října 1968 ve Vídni. Po dokončení střední školy studovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. 

Od roku 2003 vydává knihy. Když se jí někdo zeptá, odkdy píše, obvykle odpoví: „Odjakživa. Sice to není tak docela pravda, ale prostě to zní správně. Popravdě bych řekla, že psát jsem opravdu chtěla vždy, jen jsem neměla chuť vzít do ruky papír." V roce 2000 vyhlásila rakouská televize ORF soutěž pro scenáristy. To Ursulu povzbudilo a začala psát i přesto, že měla doma šestiměsíční dítě. Soutěž sice nevyhrála, ale nevzdala se. Svůk rukopis poslala několika nakladatelům a do dvou let jí vyšla první kniha. 

Po knížkách prvního čtení, kriminálkách pro děti a jednom milostném románu pro teenagery přichází její první thriller – Erebos.


~~~~


Ursula Poznanski - Erebos / PŘEKLAD: Karolína Kousalová / VYDAL: Fragment / STRAN: 320 / ŽÁNR: sci-fi, fantasy,young adult



MOJE HODNOCENÍ: 90%