Jelikož jsem nedávno psal o této knize potažmo sérii v projektu od Roxanne - Mé knižní sérii, řekl jsem si že ručníků není nikdy dost a tak si dáme i filmové zpracování :) Správně řeč je o Stopařově průvodci po galaxii od Douglase Adamse. Možná si řeknete, že se Stopařem začínám být stejně otravný jako s GoT, ale tak ať :D Stopař je prostě úúúžasný a já ho miluju jak v knižní tak filmové podobě :) I když kniha je kniha. Ovšem film nedopadl vůbec špatně, jelikož na něj autor sám dohlížel. Vlastně je to poslední co stihl, protože právě během natáčení zemřel a od té doby se na jeho počest každoročně pořádá "Ručníkový den"


~~~~

Film je adaptací stejnojmenné ručníkové pentalogie od Douglase Noela Adamse, který je také autorem části scénáře. Vypráví o tom, že země musela být zničena, aby mohla být vybudována mezigalaktická dálnice. Její zánik přežije pouze jeden pozemšťan Arthur Dent (Martin Freeman). Ten se se svým mimozemským přítelem, který je zároveň redaktorem nejnakupovanější knihy jménem Stopařův průvodce galaxií (a byl na Zem vyslán, aby aktualizoval informace obsažené v této knize) vydá stopem do vesmíru.




via. csfd.cz

~~~~


Český název: Stopařův průvodce po Galaxii
Originální název: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Natočeno: 2005
Režie: Garth Jennings
Předloha: Douglas Adams
Hrají: Martin Freeman, Sam Rockwell, Zooey Deschanel, Bill Nighy, Anna Chancellor, Warwick Davis, John Malkovich, Mos Def, Alan Rickman, Helen Mirren, Bill Bailey, Thomas Lennon, Steve Pemberton, Reece Shearsmith, Edgar Wright, Ben Uttley, Kelly Macdonald, Cecily Fay, Stephen Fry
Délka: 104 minut
Žánr: Dobrodružný / Komedie / Sci-Fi






~~~~


Douglas Adams patří k nejznámějším autorům science fiction a je populární mezi internetovou komunitou. Narodil se v roce 1952 v Cambridgi, kde vystudoval anglickou literaturu. U čtenářů se zapsal (a také „zaposlechl“) bestsellerem Stopařův průvodce po Galaxii (který se stal populární ve Velké Británii hlavně díky vysílání v BBC). Napsal mimo jiné také romány Restaurant na konci vesmírů, Detektivní kancelář Dirka Gentlyho a pár povídek. V roce 1991 se oženil s Jane Elizabeth BelsonV ČR od pana Adamse vyšla tato díla: název rok vydání nakladatelství místo Dlouhý, temný čas svačiny duše Dirk Gentley na stopě božského spiknutí! 1994 (1990) Aurora Praha Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho 1997 (1987) Argo Praha Převážně neškodná 1994 (1992) Argo+M&G Praha Sbohem a dík za ryby 1995 (1984) Laser Plzeň Stopařův průvodce po Galaxii, Restaurant na konci vesmíru 1991 (1979) Odeon Praha Život, Vesmír a vůbec 1994 (1982) Laser Plzeň Tučně je rok vydání českého překladu, v závorce originálu.


Hlavní vlivy Adamsův styl psaní je humorný (u Stopaře se neudržíte smíchy.), třebaže se v pozdějších pokračováních poněkud opakuje. Je to ale rozhodně vynikající a zábavné počtení.