Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?


~~~~

Bylo to, že Katniss s Peetou přežili jako jediní 74. Hladové hry vítězstvím? Nebo naopak jejich rebelie a akt vzdoru vůči Kapitolu bude mít dalekosáhlé důsledky, které si Katniss ani nedovede představit? Jedno je ovšem jisté. Již nikdy nebude nic stejné jako před jejich účasti v Hladových hrách.

Dopředu bych chtěl rozhodně upozornit a omluvit se těm kteří Hunger games nečetli za případné spoilery. Bohužel bez alespoň minimálního vyzrazení děje to bohužel nejde. Tudíž čtenáři milý, pokud jsi Hunger Games vůbec nečetl a chystáš se na něj, prosím odvrať svůj zrak od této recenze, ať nepřijdeš o překvapení a nejsi zklamán :) Leč jedno přeci jen prozradím - Stojí to za to :)

Suzanne Collins právě díky Hunger Games asi netřeba moc představovat. Tato série jí vynesla všeobecný věhlas a dostala se mezi smetánku nejznámějších autorů knih pro dnešní mládež. I v pokračování této bestsellerové série nám autorka předkládá příběh plný akce, emocí a napětí.

Katniss Everdeenová a Peeta Melark si své vítězství v Hladových hrách moc neužívají. Ano již nikdy se nemusí starat o to, aby měli dostatek potravy, nebo měli kde složit hlavu ke spánku. Má to ovšem jedno velké ale. Neustálá nejistota z toho jak se Kapitol zachová k jejich jednání v aréně, a noční můry nedávají ani jednomu z hrdinů klidný spánek. Situaci na klidu nepřidává ani chystané turné vítězů po všech krajích Panemu. Nehledě na zvěsti o vzpourách v jednotlivých krajích a na to, že právě Katniss má být tou zápalkou, která tyto ohně nespokojenosti zapálila.


Jak se zachová "Dívka v plamenech" s těmito novými skutečnostmi? A jaká úskalí jí čeká při setkání s prezidentem Panemu? Co když je jen loutkou v soukolí něčeho většího co si ani sama neuvědomuje.

Autorka po zakončení prvního dílu rozhodně nenechala své hrdiny dlouho v klidu odpočívat a roztočila další sled událostí, které čtenáře rozhodně nenechají klidnými. Někdo říká, že první díl série je nejlepší ze všech. Já si možná dovolím přeci jen trochu oponovat. Dvojka se mu směle vyrovná. Byť se může zdát, že se některé pasáže opakují, přeci jen je příběh rozmanitější a nejsme směřováni jen do arény Hladových her a snaze o přežití hlavních hrdinů.

Pro některé čtenáře mohli být právě tyto pasáže natolik atraktivní, díky čemuž první díl vyzdvihují. Pro mne naopak je příjemným osvěžením, že se celá kniha netočí jen kolem jednoho tématu. Tentokrát je zde toho na výběr daleko víc. A je jen na čtenáři, která pasáž sedne právě jemu. V tom vidím osobně právě kouzlo Vražedné pomsty.

Byť se Suzanne snažila posunout postavit o kus dál, těžko říct zda se jí to povedlo na sto procent jak zamýšlela. Peeta již není tak čistý a naivní ňouma jako v prvním díle, ovšem přesto všechno své veškeré konání opírá o slepou lásku ke Katniss. Hold láska je slepá a u Peety to platí dvojnásob. Oproti tomu Katniss ví moc dobře do jaké situace se dostala a je se svým osudem naprosto smířená. Otázkou zůstává zda opravdu tuší co se vše kolem ní děje. Pokud čekáte větší pohled na city a hloubání postav budete zklamáni a to i přes to že se nedá autorce snaha upřít, protože lehké náznaky tu jsou. Ovšem přeci jen se jedná o knihu pro mládež a těm jde především o zábavu a aby děj pěkně odsýpal. A to se Suzanne povedlo dokonale.

Závěrem jde říci snad jen to, že pro fanoušky série se jedná o povinnost. Pro ostatní čtenáře rozhodně nedoporučuji číst dříve než první díl, protože děj na sebe plynule navazuje a byly byste ochuzeni o ten pravý požitek z příběhu :) Navíc mám pro filmové nadšence potěšující zprávu druhý díl Hunger Games se chystá již letos na podzim do kin a tak si budeme moci vychutnat pokračování i v té filmové podobě.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Vražedná pomsta můžete objednat například zde.

~~~~


Suzanne Collinsová se tvorbě pro děti věnuje už od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti, například Clarissa Explains it All nebo Clifford´s Puppy Days. Několik pořadů, na nichž se autorsky podílela, bylo nominováno na prestižní televizní cenu Emmy. 

Při práci na dětském pořadu Generation O! se setkala se spisovatelem Jamesem Proimosem, který ji přemluvil, aby zkusila napsat také nějakou dětskou knihu. 

Když jednoho dne listovala Alenkou v Říši divů, napadlo ji, že venkovské prostředí příběhu se musí dětem, které podobně jako ona vyrostly ve velkoměstě, zdát neuvěřitelně vzdálené. Ve městě, jako je New York, se přece spíš než do králičí nory můžete propadnout do kanalizace. A když se vám to stane, jen těžko se ocitnete uprostřed čajového dýchánku. Co byste tam místo něj tak mohli najít? Právě o tom pojednává její prvotina, The Underland Chronicles (Podzemní kronika). 

~~~~


Suzanne Collins - Hunger Games #2 (Vražedná pomsta) / PŘEKLAD: Dušek Zdík / VYDAL: Fragment / STRAN: 336 / ŽÁNR: sci-fi, young adult, dystopie



MOJE HODNOCENÍ: 85%