Před pěti lety byla dvanáctiletá Wren Connollyová třikrát střelena do prsou. Po 178 minutách vstala z mrtvých jako resetka: je silnější, rychlejší, odolnější a bez emocí. Čím déle jsou totiž reseti mrtví, tím méně v nich zůstává po oživení lidského. A Wren 178, jak se jí říká, je ten nejnebezpečnější reset v Texasu. Nyní ve svých sedmnácti slouží v polovojenské jednotce společnosti KLEZ (Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění). Jako zkušená bojovnice má na starost i výcvik nováčků. Ovšem poslední přírůstek do jednotky – Callum Reyes – je ten nejhorší rekrut jakého kdy viděla. Callum byl oživen už 22 minut po své smrti, což prakticky znamená, že zůstal skoro člověkem. Je příliš pomalý, jeho reflexy jsou ubohé, a pořád má nějaké nepatřičné otázky. Navíc na jeho tváří nikdy nechybí úsměv, což Wren dokáže spolehlivě vytočit. Pořád je ale za něj zodpovědná. A tak, když Callum odmítne splnit rozkaz, dostane Wren poslední šanci ho srovnat – jinak ho bude muset zlikvidovat. Wren zatím vždy uposlechla každý rozkaz…


~~~~

Jaké by to bylo ocitnout se ve světě, kde máte šanci po své smrti na nový život? Neříkám lepší nebo horší, ale druhá šance pro ty co takové štěstí neměli. Řeknete si, "To budu ale zombie". Možná ale ne v tom pravém smyslu slova. Amy Tintera nás zavede ve své dystopické trilogii na hranici života a smrti. Kdy RESET je jenom začátek.

Amy Tintera je americkou spisovatelkou young adult románů. A jako spousta dalších neodolala a nechala se zlákat tolik dnes populárním dystopickým žánrem. Její kniha RESET je prvním dílem chystané trilogie stejnojmenného názvu.


 V úvodu je potřeba podotknout že RESET se nerovná zombie. Resetem se člověk stane díky zvláštnímu viru, který se šíří světem a díky kterém po své smrti většina nakažených opět ožívá. Aby se stala silnější, rychlejší a odolnější než normální člověk.Vaše postavení v hierarchii Resetů určuje doba po které opět obživnete. Ta určuje i odolnost a regeneraci s jako se vám vrátí síla. Znevýhodněni jsou v tomto nižší čísla takzvané podšedesátky. To jsou ti co obživli do šedesáti minut od své smrti. Na opačném pólu dlí Wren stoosmasedmdesátka. Obživla skoro po pěti hodinách od své smrti a tak je ze všech Resetů nejvýkonnější a tudíž i velice cenná.


Autorce se v příběhu povedlo zpracovat velmi neobvyklý námět, kterým dokáže zaujmout nejednoho čtenáře. Bohužel tím ostatním nijak nevybočuje ze zajeté linie většiny známých dystopií. Na jedné straně tu máme korporaci KLEZ (to jsou ti špatní) kteří si na Resety činí nárok a zneužívají je k vlastním "vyšším" cílům. Pak samozřejmě jsou tu i ti dobří, kteří myslí vše upřímně ehm. A v neposlední řadě na nás čeká i pořádná lovestory, která stojí za vším trápením, kterým si Wren projde. Možná si řeknete - A jééé zase další nijak originální dystopie. A má odpověď je ano i ne.

Byť se autorka nepouštěla do nijak složitého vymýšlení a držela se osvědčených mantinelů, přesto si Reset zaslouží šanci.Mnozí z vás jistě namítnou, že už to tu bylo několikrát, což je mimochodem pravda, přesto všechno je Reset něčím malinko jiný. Co se mu rozhodně nedá upřít je čtivost. Kniha vás vtáhne do děje a i přes menší předvídatelnost děje, vás bude nutit číst až do poslední strany pokud možno na jeden zátah.

Největší slabinou knihy by se dali označit samotné charaktery příběhu. Autorka jako by se bála jít více do hloubky jednotlivých postav a trochu tak poodkrýt jejich pocity a tužby. Otázkou zůstává zda to byl autorky záměr (Reseti by měli postrádat lidské city) a nebo se opravdu trochu bála zabrousit malinko pod povrch.

Přes veškeré klady a zápory knihy si Reset své čtenáře určitě najde. Protože právě prvotní námět s oživlými Resety, kteří nejsou klasickými zombíky, je velmi originální, dokáže upoutat pozornost a převážit tak misky vah zda Reset číst nebo nečíst. Pro ostatní čtenáře se jedná o příjemnou oddechovku, která pobaví a nenutí nad knihou nijak dlouze přemýšlet.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Reset můžete objednat například zde.

~~~~

Amy Tintera je spisovatelkou YA románů. Vyrostla v Austinu v Texasu a vystudovala Texas A & M University s titulem v oboru žurnalistiky. Po obdržení magisterského titulu v oboru film na Emerson Collegese přestěhovala do Los Angeles, kde zjistila, že ji pracovat ve filmovém průmyslu nebaví a vrátila se ke své první lásce, psaní.






~~~~


Amy Tinterová - Reset / PŘEKLAD: Jana Hejná / VYDAL: Egmont / STRAN: 384 / ŽÁNR: young adult, dystopie



MOJE HODNOCENÍ: 80%