Lovecká výprava našla v žaludku medvěda kost z lidské ruky. Několik měsíců nato je u sebe doma zavražděna Sol-Britt Uusitalová. Rebecka Martinssonová a kirunští policisté začínají vyšetřovat případ, který na první pohled vypadá jako vražda ze žárlivosti nebo zášti. Když je Rebecka z případu odvolána a nahrazena nepříjemným prokurátorem Carlem von Postem, rozhodne se vzít si všechnu nevybranou dovolenou. Nedokáže Sol-Brittinu vraždu pustit z hlavy, stát stranou a nechat vyrůstat sedmiletého Sol-Brittina vnuka bez rodiny a příbuzných, aniž by se dozvěděl, co se stalo jeho babičce.

Spolu s vyšetřováním vraždy a policejní prací vyplouvá na povrch starý příběh Hjalmara Lundbohma, kirunského podnikatele z počátku minulého století, a jeho milostná aféra s krásnou učitelkou Elinou Petterssonovou. Přítomnost je propojena s dávnými událostmi více, než se zdálo.

~~~~

Mrazivý dezert po horkých letních dnech v podobě dalšího dílu případů Rebecky Martinssonové nabízí vše co čtenář od pravé severské kriminálky čeká. Pokud netrpělivě očekáváte další dobrodružství Harryho Holea možná právě vám Rebecka padne do noty a rozhodně zpříjemní čekání. 

Åsu Larsson asi fanouškům severských detektivek není potřeba dlouze představovat. Jedná se o stálici tohoto žánru, která spolu s dalšími autory dodává tomuto žánru šmrnc a drží jeho kvalitu v těch správných mezích. Autorka opět zavádí Rebecku do svého rodiště, švédského města Kiruny a oblasti kolem ní. Právě zde se odehrává další její případ, při kterém vám bude běhat mráz po zádech.

Na Rebecku a její kirunské kolegy opět čeká zapeklitý případ na jehož počátku je zastřelený medvěd v jehož žaludku se najde část lidské ruky. O několik měsíců později Rebecka nalezne zavražděnou Sol-Britt Uusitalovou. Vražd v této zapadlé části Švédska přibývá a zločiny jenž zpočátku vypadaly, že spolu nijak nesouvisí, začíná spojovat nová a nová pojítka. Rozplétání vztahů mezi oběťmi zavede čtenáře až k počátkům největšího rozmachu Kiruny v době jejího založení.


Autorka opět nic nenechává náhodě a  předkládá hutnou detektivku ve které již na prvních stranách  čtenáře vtáhne naprosto do děje a nenechá je oddychnout až do poslední strany. Jak už si fanoušci Larssonové zvykli opět na nás čeká příběh, který je prostý zbytečných popisů a sáhodlouhých souvětí. Díky tomu získává příběh neskutečný spád a šmrnc. Díky tomu se autorka mohla zaměřit na to nejdůležitější a tím je spletitý příběh, který zaručeně pobaví.

Příběh je rozhodně velkým kladem knihy. Nečekejte pouze jednoduchou zápletku a plochost postav, se kterými se můžeme občas setkat. U Larssonové je tomu právě naopak zde každá postava žije svůj život a prožívá své problémy. Díky tomu dostáváme další dějovou linii, která se line všemi knihami o Rebecce a dává nám tak nahlédnout do jejího soukromý.

Pokud máte obavu z toho, že jste nečetli předchozí díly a něco vám unikne, mohu vás uklidnit. Oběť Molochovi se dá číst samostatně. Ovšem počítejte s tím, že budete ochuzeni právě o dějovou linku, která se přímo týká Rebecky a dění kolem ní.


V knize Oběť Molochovi čeká na čtenáře nejedno překvapení, kterým autorka dokáže hnout žlučí i otrlejším čtenářům. Pro fanoušky severských detektivek je Åsa Larsson zárukou kvality a nejinak tomu je i u této knihy. Pokud chcete hutný a temný příběh, který vás naladí na dlouhé zimní večery je další případ Rebecky Martinssonové rozhodně dobrou volbou a zárukou kvalitní severské kriminálky.


Tímto bych chtěl poděkovat Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Oběť Molochovi můžete objednat například zde.

~~~~


Åsa Larsson (nar. 1966) pochází z Kiruny, malého městečka v severním Švédsku. V současnosti žije se svými dvěma dětmi na jihu Švédska, poblíž Gripsholmu. Než se začala věnovat psaní, pracovala jako daňová poradkyně. Její první kriminální román Sluneční bouře (2003; zfilmováno 2007; česky Host 2010) vzbudil ve Švédsku velký zájem čtenářů a získal ocenění za nejlepší kriminální prvotinu. Stejný ohlas měly i její další detektivní romány s hlavní postavou Rebeckou Martinssonovou: Temná stezka (2006) a Než pomine tvůj hněv (2008; obě česky Host 2012). Knihy Åsy Larssonové byly přeloženy do patnácti jazyků a za knihu Prolitá krev (2004; česky Host 2011) autorka obdržela Cenu za nejlepší švédský kriminální román. Oběť Molochovi (2012; česky Host 2013) je pátým dílem úspěšné série.

~~~~


Åsa Larsson - Oběť Molochovi / PŘEKLAD: Jana Holá / OBÁLKA: Martin Pecina  / VYDAL: Host / STRAN: 335 / ŽÁNR: Severská krimi



MOJE HODNOCENÍ: 80%