Dneska se koukneme na jednu knihu, která má po celém světě nespočet příznivců. Navíc byl letos příběh knihy zfilmován. Velký Gatsby se od doby vydání stal už v podstatě klasikou. Bohužel jsem filmové zpracování neviděl, protože mám tak nějak averzi na Leonarda :D. Takže ani nevím jestli se k němu někdy dostanu :D
A co vy už jste film viděli?


~~~~

Velký Gatsby sleduje příběh Nicka Carrawaye, který opustí středozápad a na jaře roku 1922 se vydává do New Yorku, města ztělesňujícího uvolňující se morálku a populární jazz. Carraway hledá svou vlastní verzi amerického snu a usadí se nedaleko domu záhadného a časté večírky pořádajícího Jaye Gatsbyho a také kousek od své sestřenice Daisy a jejího záletného manžela s modrou krví Toma Buchanana. Nick se postupně stane součástí světa mimořádně bohatých lidí, jejich iluzí, lásek a zklamání. Nick jako svědek tohoto světa píše příběh nemožné lásky, věčných snů a automobilové tragédie, a nastavuje zrcadlo moderní době a jejím soubojům.


Scénárista, producent a režisér Baz Luhrmann s pomocí své mimořádné představivosti znovu převedl na filmové plátno román F. Scotta Fitzgeralda "Velký Gatsby". Luhrmann nabízí svoji vlastní vizuální interpretaci klasického příběhu a oživuje děj příběhu dosud nevídaným způsobem. Hlavní roli v jeho filmu ztvárnil Leonardo DiCaprio

~~~~


Český název: Velký Gatsby
Originální název: The Great Gatsby
Natočeno: 2013
Režie: Baz Luhrmann
Předloha: F. Scott Fitzgerald
Hrají:  Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke, Elizabeth Debicki, Gemma Ward, Callan McAuliffe, Amitabh Bachchan, Jack Thompson,Jacek Koman, Vince Colosimo, Goran D. Kleut, Heather Mitchell, Charlize Skinner, Adelaide Clemens, Richard Carter
Délka: 142 minut
Žánr: Drama / Romantický





~~~~


Francis Scott Key Fitzgerald byl americký romanopisec, povídkář a scenárista poloviny 20. století. Je nazýván autorem džezového věku a byl představitelem poválečné „ztracené generace“, marně hledající své štěstí v hmotném rozkvětu Ameriky.

Fitzgerald pocházel z rodiny irských přistěhovalců, což se také promítlo do jeho pozdější tvorby. V roce 1917 ukončil studium na univerzitě v New Jersey a Princetonu a vstoupil jako dobrovolník do americké armády. Po 1. světové válce se stal reklamním textařem newyorské agentury Barron Collier.

V roce 1920 se F.S.K. Fitzgerald oženil se spisovatelkou Zeldou Layorovou, se kterou vedl velice zajímavý život a která se stala vzorem jeho románových postav. Ve 20. a 30. letech žil v Evropě, hlavně v Paříži. Stal se mluvčím americké mládeže, která se ostře stavěla proti pokryteckému životu dospělých. Protože žil finančně náročný život, začal psát krátké příspěvky do Saturday Evening Post.

V roce 1937 se odstěhoval Fitzgerald do Hollywoodu, kde přijal práci
hollywoodského scenáristy. Měl vleklé zdravotní potíže a bojoval také s alkoholismem. V roce 1940 zemřel předčasně na infarkt.