Ostrovní pláž v zátokách Hasslevikarna se stane němým svědkem nelidské vraždy. Obětí je neznámá těhotná žena. Píše se rok 1987, případ je po čase odložen jako nevyřešený. 

Po více než dvaceti letech ho znovu otevírá Olivia Rönningová, studentka Policejní akademie. Má k dispozici moderní metody a techniky, novinové články, spisy, svědectví, ale chybí jí to nejpodstatnější – Tom Stilton, který tehdy vedl vyšetřování, ale teď jako by se po něm slehla zem

~~~~

"Výškový rozdíl mezi odlivem a přílivem se v zátokách Hasslevikarna na ostrově Nordkoster běžně pohybuje mezi pěti a deseti centimetry, pokud ovšem Slunce, Měsíc a Země nestojí v jedné přímce. Pak dochází k jevu, kterému se odborně říká skočné dmutí. Rozdíl mezi odlivem a přílivem v tom případě činí téměř půl metru. Lidská hlava měří na výšku přibližně pětadvacet centimetrů," úvodní slova knihy, která, jak později pochopíte, leccos vysvětlují.

Byť je pro většinu z nás autorské duo Cilla & Rolf Börjlindovi naprostou neznámou v domovském Švédsku se těší obrovské popularitě. A to hlavně svojí tvorbou v oblasti filmu a televize. Není proto divu, že jejich románová prvotina byla domácími kritiky ostře sledovaná. Díky svým zkušenostem ovšem obstáli na výbornou a švédští kritikové vynášeli knihu do nebe. Není tedy divu, že se prodává ve více než 20 zemích světa. A díky Knižnímu klubu se jí na zoubek mohou kouknout i zmlsaní čeští čtenáři.


V roce 1987 byla v zátoce Hasslevikarna spáchána brutální vražda. Pachatel i oběť neznámí. O více než dvacet let později se k případu zavražděné ženy vrací studentka policejní akademie, Olivie Rönningová, která de ve stopách svého otce, komisaře, který se podílel na vyšetřování. Za pomoci nových metod, které před dvaceti lety nebyli dostupné se dává do pátrání po záhadách minulosti, ale také po člověku, který by jí mohl o případu říct více. Bohužel vrchní vyšetřovatel Tom Stilton zmizel neznámo kam.


„A co jste si myslela?“
„Satanisti. Rasisti. Sadisti. Určitě to byli nějací ,isti‘, to jsem jim říkala.“
„Cyklisti?“


Jelikož má autorská dvojice bohaté zkušenosti při psaní scénářů, nemusí se čtenáři tolik obávat nějakých větších chybek, které se běžně u literárních debutu vyskytují. Skočný příliv je severská detektivka ve své nejčistší podobě. Strhující, mrazivá a místy vyrážející dech. Právě na tyto aspekty si čtenáři zvykli u nejlepších autorů tohoto žánru a nejinak je tomu i u Skočného přílivu.

Autoři čtenářům předkládají spletitý příběh s několika dějovými liniemi, které spolu zdánlivě nesouvisejí. Setkáváme se tak s policejní aspirantkou Olivií, miliardářem a majitelem společnosti Magnussonem, ale také s řadou bezdomovců, dětských násilníků a lidskou troskou, která dřív bývala vrchním komisařem Tomem Stiltonem. Každá z postav má svůj život, nutno podotknout, že ve většině případů nijak radostný. Cilla a Rolf splétají osudy postav s mistrovskou lehkostí, aby se i z naprosto nepodstatné věci, či postavy, mohla stát nosná osa příběhu.

Je vidět, že manželé i přes svůj literární debut, nejsou žádnými nováčky. Nejlepší příklad je vidět na jednotlivých postavách a jejich sociálním postavení. Ať se jedná o miliardáře, či bezdomovce, Borjlindovi dokázali vytvořit naprosto uvěřitelné prostředí, ve kterém se postavy pohybují. Což není vždy pravidlem.



Na závěr jen malé upozornění, rozhodně nedoporučuji knihu slabším povahám, či číst při jídle a podobných příležitostech. Autoři ke čtenářům moc milosrdní nejsou a některé scény jsou popsány v "celé své kráse" způsobem, ze kterého se některým čtenářům může udělat lehce nevolno. Pravdou ovšem je, že minimálně mráz po zádech ucítí většina z vás. 

Skočný příliv je skvělým příkladem toho, že severská detektivka má i od doby Larssonova Milénia, stále co nabídnout. A že milovníkům těchto mrazivých příběhů žně ani zdaleka neskončili. Pro fanoušky žánru povinnost, pro ostatní čtenáře mrazivé zpestření své četby.



Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Knižní Klub za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu Skočný příliv si můžete objednat na eshopu Knižního Klubu například ZDE.

~~~~

Cilla & Rolf Börjlind patří mezi nejzkušenější švédské spisovatelé, kteří se pohybují hlavně v oblasti filmu a televize, a mimo jiné stojí za uznávanou detektivní sérií Tomb a Morden. Napsali scénář pro více než dvacet filmů a posbírali řadu úspěchů v televizi a na stříbrném plátně.

V jejich první knize, Skočný příliv , se představil Tom Stilton a Olivia Rønning. Kniha přitáhla zaslouženou pozornost a byla prodána do více než dvaceti zemí světa.



~~~~


Cilla & Rolf Börjlindovi - Skočný příliv VYDAL: Knižní klub / STRAN: 456 / ŽÁNR: severská krimi



MOJE HODNOCENÍ: 85%