Tak tu máme další film podle knihy. Dneska se juknem na ne úplně skvělé zpracování dnes již kultovní série pro mládež. Eragon byl vydaný s velkou pompou jenže po zfilmování prvního dílu který končí opravdu otevřeně se jaksi na zbytek pozapomělo a tak filmová série zůstává nedokončená, alespoň zatím.
Co myslíte je dobře, že dali další díly k ledu nebo je měli dotočit?

~~~~

Chudý farmářský chlapec Eragon najde v Dračích horách podivný modrý kámen. Zprvu ho chce pouze zpeněžit a zabezpečit jím rodinu na nadcházející krutou zimu, jenže když se z kamene "vyklube" dračí vejce a z něj později dračí mládě - Safira, uvědomí si, že stojí tváří v tvář dobrodružství, které sahá vysoko nad jeho možnosti. Jeho prostý život přes noc zanikne a on se ocitne v novém, nebezpečném světě intrik, kouzel a válek. Pouze se starodávným mečem a moudrým průvodcem musí Eragon se Safirou zdolávat nebezpečné situace a odolávat temným silám v království, kterému vládne král, jehož zlo nezná hranic. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou...

Román Eragon se stal na knižním trhu senzací a v roce 2003 se jej během pouhých 6 měsíců prodalo přes milion výtisků. V žebříčku bestsellerů The New York Times se udržel 87 týdnů v kuse a v žebříčku bestsellerů fikce pro mladé dospělé Publisher's Weekly strávil 21 měsíců, z nichž se 9 držel na první příčce. Román vyšel ve 37 zemích a celkem bylo vytištěno přes 2 miliony kopií. Také v České republice se kniha stala ihned po svém vydání bestsellerem. V září 2004 ji na knižní pulty uvedlo nakladatelství Fragment, a okamžitě se vyhoupla na přední příčky hitparád nejprodávanějších knih. Eragona mají do dnešního dne ve své knihovně už desítky tisíc českých čtenářů. Na jaře roku 2006 byl vydán druhý díl plánované trilogie Eldest.

~~~~


Český název: Eragon
Originální název: Dune
Natočeno: 2006
Režie: Stefen Fangmeier
Předloha: Christopher Paolini
Hrají: Ed Speleers, Jeremy Irons, Sienna Guillory, Robert Carlyle, John Malkovich, Garrett Hedlund, Alun Armstrong, Christopher Egan, Gary Lewis, Djimon Hounsou, Rachel Weisz, Joss Stone, Máté Haumann, Julian Stone, Martin Jarvis
Délka: 104 minut
Žánr: Akční / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy






~~~~


Christopher Paolini (nar. 17. listopadu 1983) je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Původně to měla být trilogie, ale třetí díl byl obsáhlejší než autor zamýšlel a rozdělil ho proto ještě do čtrvtého dílu. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia.

Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou a kočkou s kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda.