Do knihkupectví pana Penumbry v San Francisku nastoupí na noční směny nový prodavač Clay Jannon, webdesignér, který přišel o předchozí místo kvůli ekonomické krizi. Zákazníků není mnoho a do obchodu se vracejí stále titíž — ale vlastně si nikdy nic nekoupí. 
Místo toho si půjčují obskurní svazky ze zadních koutů obchodu a hlásí se k členství v jakémsi tajemném klubu pana Penumbry. Zdá se, že knihkupectví je jen zástěrkou něčeho většího. 
Clay spoléhá na to, že mu jeho přátelé — Neel, podnikatel ze Silicon Valley, a Kat, specialistka na vizualizaci dat zaměstnaná v Googlu - pomohou zjistit, co se vlastně v jeho novém zaměstnání děje. Z chování zákazníků vypozorují zvláštní vzorec, který je poté dovede k šifrovaným zprávám. Ukazuje se, že tajemství pana Penumbry dalece přesahuje zdi knihkupectví.

~~~~

Kniha jenž dosáhla na první místa prodejnosti prestižních žebříčků a původně vyšla pouze elektronicky, se dočkala kabátku vonícího papírem, přináší čtenářům nevšední zážitek plný knih, hi-tech technologií a záhad, nad kterým zaplesá srdce nejednoho kovaného knihomola. Ať je poledne či půlnoc nahlédněme do Nonstop knihkupectví pana Penumbry.

Robin Sloan, americký ekonom, který se v Americe proslavil především na sociální síti Twitter, se pustil před třemi lety také na dráhu spisovatele. Nutno podotknout, že dosti úspěšnou. Jeho prvotinu Anabellino schéma (2010) vynášela kritika do nebe, a tak není nic divného, že druhá kniha na sebe nenechala dlouho čekat. A právě Sloanovo druhé dílko se těší fenomenálnímu úspěchu a díky nakladatelství Host tak může český čtenář nahlédnout do tajů Nonstop knihkupectví v San Franciscu.

Mladý webdesigner Clay, nemá lehký život. Jako nejeden mladý člověk v dnešní době přišel o práci a tak když se mu naskytla možnost získat nové místo, neváhal ani chvíli a nastoupil jako prodavač noční směny do nonstop knihkupectví. Otázkou zůstává, kdo si vůbec může přijít koupit knihy v noci. Ostatně celé knihkupectví působí dost zvláštním dojmem. Běžné literatury v něm najdete jako šafránu a najít zde nějakou novinku, je jako najít jehlu v kupce sena. Co je ovšem zarážející pan Penumbra zde má také knihy, které se dají pouze půjčit a to ještě omezenému počtu zákazníků, kteří patří do jakéhosi klubu. 

"Musíš vést pečlivé záznamy o všech transakcích. Čas. Vzhled zákazníka. Jeho rozpoložení. Jak o knihu požádal. Jak ji přijal. Jestli vypadá, že má nějaké zranění. Jestli má za kloboukem snítku rozmarýny. A tak dále."


Knihy samy o sobě jsou velmi zvláštní, nedají se nikde koupit a na první pohled se zdá, že jsou napsány neexistujícím jazykem. Před Clayem tak vyvstává pouze jeden opravdový úkol. Musí vést přesné záznamy o jednotlivých zákaznících, kteří si chodí tyto knihy půjčovat. Jak to tak bývá mladí jsou velmi všímaví a Clay tak postupně proniká do záhad knihkupectví a tajemství starého několik set let. 


Robin Sloan vydal Nonstop knihkupectví jako povídku původně pouze elektronicky, ovšem po fenomenálním úspěchu, nezbylo než dílko přepracovat a natáhnout do nynější podoby, aby mohla kniha vyjít i v papírové podobě. Autor v ní vzdává hold tradici knih od jejích začátků až po dnešní moderní dobu ebooků. Postupně se tak setkáváme se zmínkami o Gutenbergovi a jeho přínosu pro knihy, dále typografii a sazbě knih jako takových, abychom se v konečném mixu setkali i s nejnovějšími technologiemi jaké dnešní digitální svět nabízí.

Děj knihy plyne vlastním tempem a nutí čtenáře otáčet další a další stranu. Právě čtivost a jazyk, s jakým je kniha zpracována, je hlavním kladem knihy. Byť mohou být některé věci, pro méně technicky zdatného čtenáře velkou neznámou, je vše podáno s přirozeností sobě vlastní, že se ani nad neznámými výrazy nikterak nepozastavíte a pouze si budete vychutnávat vlastní příběh. Na druhou stranu, byť postavy působí uvěřitelným dojmem, nečekejte žádnou větší sondu do jejich psychologie. Až by se mohlo zdát, že místy působí trochu dvojrozměrně.


Je ovšem pravdou, že Nonstop knihkupectví není nijak myšleno, jako kniha pro náročného čtenáře. A tak se může občasná plochost postav snadno odpustit. Kniha je především poctou knihám a moderním technologiím, které v sobě mají kouzlo pro nejednoho člověka. A právě zmínky a náznaky v knize vás budou nutit usednout k počítači a hledat na internetu bližší informace o nich. Díky tomuto dostává Nonstop knihkupectví pana Penumbry neopakovatelné kouzlo pro čtenáře.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Nonstop knihkupectví pana Penumbry můžete objednat například zde.

~~~~

Robin Sloan (nar. 1979) vyrůstal nedaleko Detroitu a nyní dělí svůj čas mezi San Francisco a internet. Vystudoval ekonomii v Michiganu, na škole spoluzaložil literární časopis. Mezi lety 2002 a 2012 pracoval v médiích — v Poynter, Current TV a na Twitteru. Nonstop knihkupectví pana Penumbry (2012) je jeho román, jenž byl původně zpracován formou povídky






~~~~


Robin Sloan - Nonstop knihkupectví pana Penumbry / PŘELOŽIL: Petra Jelínková VYDAL: Host / STRAN: 320 / ŽÁNR: Literatura světová - Romány



MOJE HODNOCENÍ: 90%