Nejslavnější hororový příběh popisuje formou dopisů, deníkových záznamů a novinových výstřižků popisuje děsivé věci, které se odehrávají v blízkosti tajemného maďarského hraběte. Jak odhalí právník Jonathan Harker, s hrabětem není vše v pořádku. V ohrožení se ocitá i Harkerova snoubenka Mina, proto přijíždí profesor Van Helsing a začíná hon na upíra. Kniha byla nesčetněkrát zfilmována, nejslavnější adaptace pocházejí z let 1931 (Tod Browning, hlavní role Bela Lugosi) a 1992 (F. F. Coppola, hlavní role Gary Oldman).

~~~~

Upíři byli v poslední době hodně probírané téma. Mánii, kolem upírů a vlkodlaků, způsobila série Stmívání a může se směle rovnat s fenoménem knih Tolkiena nebo Rowlingové. Samozřejmě někteří z vás namítnou, že se literárně nedají srovnávat, ovšem co se týče popularity... Ví ovšem dnešní generace poblázněných teenagerů, kde je pravý původ upírů?


Bram Stoker, irský spisovatel, který se více méně jako první zaměřil na téma kolem vampirismu a legendám, které obestírají tajemného hraběte Vlada Napichovače. Byť Stoker řadu knih a povídek, právě příběh hraběte Draculy zůstává jeho nejznámější knihou, která i po více než sto letech dokáže vyvolat mrazení v zádech.

Jonathan Harker, britský právník, přijíždí do Transylvánie za tajemným hrabětem Draculou, aby s ním dojednal obchody ohledně domů v Londýně. Samotný hrabě působí na Jonathana velmi podivně a tak Harker postupně dospívá k názoru, že s Draculou není něco v pořádku. Těžko říct, zda za to může fakt, že se Dracula obléká pouze do černé barvy, nesnáší sluneční světlo, nebo že spí v rakvi. Jonathan se nemůže ubránit pocitu, že před ním hrabě něco skrývá a čím více poodhaluje jeho tajemství, tím víc se mu vkrádají do mysli obavy že ho chce Dracula zabít.

Příběh je velmi nezvykle vyprávěn formou deníkových zápisků, dopisů a novinových výstřižků, které dávají knize velmi osobitý ráz. Kniha jako taková je rozdělena na dvě části, díky kterým nám přibývají nové postavy. Vedle samotného Draculy a Jonathana Harkera, je nejznámější postavou osoba profesora Van Helsinga popřípadě Mina.


Van Helsing je kapitola sama pro sebe. Všichni fanoušci hororových příběhů a filmových zpracování, znají tuto postavu ze stejnojmenného filmu a tak budete možná nuceni trošku přehodnotit to na co jste zvyklý. Zde je Van Helsing takový jaký opravdu je. To je ovšem obecný problém všech adaptací knižních postav a nových zpracování klasických děl. Zářným příkladem může být právě Stmívání, které udělalo z děsivých upírů,  umaštěné šampónky s bledou kůží. Ano dospívajícím dívkám se to líbí, ale opravdu mají tito krvelačná stvoření působit tolik romantickým dojmem? Obávám se, že kdyby byl autor tohoto svědkem moc nadšený by nebyl.

Stokerovo dílo se dočkalo řady filmových zpracování z nichž mezi nejznámější patří film z roku 1931. Kromě klasického filmové adaptace se autoři také rozhodli použít jen některé části Stokerova románu. Můžeme se tak setkat právě s Van Helsingem, upírkou Minou, nebo draculovými nevěstami. Pravdou zůstává, že tyto adaptace nemají s původním románem nic společného.

Stokerovo zpracování tak zůstává předobrazem všem pozdějším dílům, které využívají této tématiky. Dnes již klasické hororové dílo, je povinností pro každého fanouška tohoto žánru. Ano najdeme děsivější horory nebo působivější zpracování, ovšem hrabě Dracula je jen jeden a tím je právě ten od Brama Stokera.


Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Omega
Knihu Dracula můžete zakoupit například zde.

~~~~

Bram Stoker - Tento irský spisovatel a divadelní kritik se proslavil především hororovým románem Dracula. Narodil se v dublinském Clontarfu jako třetí ze sedmi dětí Charlotty a Abrahama Stokerových. Téměř do svých 8 let byl neznámou chorobou držen na lůžku aniž by mohl chodit a tak není divu, že se prvky tohoto traumatu z dětství přenesly i do některých jeho děl. Poté, co se jako zázrakem uzdravil začal normálně žít, ba dokonce se snažil vynahradit si proležená léta na lůžku sportem a stal se výborným atletem a univerzitní fotbalovou hvězdou. Na Dublinské univerzitě mimo toho vystudoval historii, literaturu a fyziku.
V době, kdy začal pracovat v novinách a jako divadelní kritik vznikala jeho první díla a povídky. V roce 1878 se se svojí ženou přestěhoval do Londýna, kde mu přítel Henri Irving doporučil práci hereckého manažera v London's Lyceum Theatre, kde zůstal po zbytek života.

~~~~


Bram Stoker - Dracula PŘEKLAD: Tomáš Korbař  VYDAL: Omega / STRAN: 408 / ŽÁNR: světová literatura - klasické romány



MOJE HODNOCENÍ: 80%