Kdysi byl hrdinou Velké války, pak agentem obávaného Černého domu. Teď je významnou oporou zločineckého podsvětí Dolního města. Říká se mu Správce. Domnívá se, že válka je pro něj dávnou minulostí, jenže pak dostane předvolání od někoho, koho tehdy znával, a to vrátí zpátky spoustu nepříjemných, nepohodlných a bolestných vzpomínek. Dcera generála Montgomeryho zmizela, když se pokoušela zjistit, kdo zabil jejího bratra. Její otec ji chce najít dřív, než páchnoucím ulicím padne za oběť i ona. 
Temný příběh z prohnilého světa je po Léčbě ostrou břitvou (Knižní klub, 2012), další neméně pozoruhodnou fantasy noir detektivkou z pera Daniela Polanského.

~~~~

Daniel Polansky se po roce vrací s novou knihou aby českým čtenářům naservíroval další dávku mrazivé fantasy detektivky z Dolního města. Správce nám po událostech z prvního dílu trochu zpustnul a jeho hlavní přítel je pravidelná dávka Vílího dechu, drogy, která ho drží na nohou. O to méně je rád, že je vržen do víru událostí, které ho ať chce nebo nechce nenechají chladným.

Daniel Polansky svou prvotinou Léčba ostrou břitvou způsobil menší rozruch. Po prvním dílu, kterému se dostalo příznivé kritiky, se tak vrací s pokračováním Zítra se bude zabíjet. Temné pokračování z prohnilého světa plného násilí, drog a korupce zavádí čtenáře mezi spodinu Dolního města, od které nemůžeme čekat nic dobrého.

Po událostech v prvním dílu se vracíme se Správcem do ulic Dolního města, které je sužováno neskutečnými vedry. Venku horko, že by se na kameni dali smažit vejce a psa by ven nikdo nevyhnal je správce donucen se vydat na audienci ke generálu Montgomerymu. Ač nerad musí pozvání přijmout. Dcera generála zmizela neznámo kam, když se snažila zjistit, kdo stojí za vraždou jejího bratra a generál na Správce naléhá aby jeho dceru našel, než se něco stane i jí.

Polansky se nenechal unést úspěchem prvního dílu a tak i v pokračování Léčby ostrou břitvou si užijeme kvalitní detektivní příběh zasazený do temného fantasy světa, do kterého by chtěl zavítat jen málo kdo. Navíc oproti prvnímu dílu, působí pokračování daleko uhlazenějším dojmem. Těžko říct, zda za to může znalost a zžití s Dolním městem z prvního dílu, nebo přijmutí faktu jak autor píše. Každopádně se Správce nepohybuje v takovém chaosu jako tomu bylo v prvním díle.

Druhý díl navíc okořeňují Správcovi flashbacky na válku, kterou prožil v daleko větší míře než v prvním díle. I díky tomu je vidět, že autor získal s prvním dílem sebevědomí a je více vypsaný a nebojí se jít více do hloubky a bahna Dolního města. Což je rozhodně dobře, protože díky tomu si užijeme temný příběh v daleko větším rozsahu než kdyby autor šel pouze po povrchu.

Zítra se bude zabíjet je jasnou volbou, pro ty co Správce nadchl již v prvním díle. Druhý díl trilogie Dolní město je více než důstojným pokračováním Léčby ostrou břitvou a v lecčems ji i převyšuje. Pokud máte rádi temné detektivky z podsvětí, kde se pro ránu nejde daleko a kde alkohol a drogy jsou na jídelníčku častěji než normální jídlo, je tato fantasy série určena právě vám.



Recenze je primárně psána pro server Databázeknih.cz
Odkaz na server, popřípadě recenzi naleznete zde.

~~~~

DANIEL POLANSKY (* 1984) se narodil v Baltimoru ve státě Maryland. Jeho prozaický debut, Léčba ostrou břitvou, vychází ve třinácti jazycích, autor pracuje na dvou pokračováních. Podle kritiků a znalců žánru ohlašuje tato poutavá, drsná fantasy v tradici G. R. R. Martina, plná napětí a dramatických akcí, výrazný nový talent.






~~~~


Daniel Polansky - Zítra se bude zabíjet PŘEKLAD: Petra Diestlerová VYDAL: Knižní klub / STRAN: 352 / ŽÁNR: Fantasy, noir detektivka



MOJE HODNOCENÍ: 78%