Michaela Losekoot napsala poutavou a vyspělou prvotinu s poetickým podtónem. Mladá protagonistka tohoto příběhu léčí odtržení rodičů, s nimiž se už pár let nevídá, pendlováním mezi vztahem s mladým mužem a starší ženou.

Příběh této novely se střídá s melancholií, počátečním nihilismem, niternými myšlenkami a trefnými poznámkami soustředícími se na život, sex, vztahy a směšnosti všedního dne.

~~~~

Nikdy jsme doma neměli vázu. Otec květiny nenosil. Asi každá žena si přála být hýčkaná a být středem vesmíru pro toho svého vysněného prince, který jí bez důvodu přinese květinu. Realita je mnohdy jiná - více krutá a zde přichází na řadu Květinostesk.


Pro čtenáře, kteří jsou jako ryba ve vodě na sociálních sítích, jistě není jméno Michaela Losekoot neznámé. Zapálená čtenářka a blogerka, kterou potkáte na jejím blogu Růžová panda, stejně tak snadno jako na twitteru nebo instagramu, přichází na českou literární scénu se svou prvotinou s všeříkajícím názvem Květinostesk.

Novelka byla původně koncipována jako bakalářská práce na Literární akademii. Díky mladému nakladatelství Youngbooks.cz se tak čtenářům dostává do rukou (tedy v tomto případě do čteček) první dílko této začínající autorky. Novela plná melancholie, úvah, sexu a všeho co se ženám honí hlavou (jestli ne tak mi dámy promiňte, na to abych byl žena mi něco přebývá a něco chybí).

Niterní zpověď mladé trafikantky, která se potácí životem na okraji zájmu všech. S otcem se prakticky nestýká a její jediný kontakt s matkou jsou přicházející dopisy bez zpáteční adresy. Neinspirativní rutina v trafice na Národní třídě rozhodně na sebevědomí také nikterak nepřidá a tak můžeme očekávat příběh plný melancholie, sarkasmu a stesku.

Pro ty co s Míšou přišli jakkoliv do styku se může zdát až neuvěřitelné jak toto něžné stvoření s neutuchajícím úsměvem na tváři mohlo vymyslet něco tak až depresivního. Byť je Květinostesk psán z pohledu ženy, a právě ženy ho pochopí nejlépe, rozhodně má co nabídnout i nám zástupcům silnějšího pohlaví.


Styl jakým je novelka napsána rozhodně nemusí být stravitelný pro všechny čtenáře. Pokud očekáváte nějaké milé počteníčko, nad kterým nemusíte moc hloubat a přemýšlet nad jednotlivými řádky, dejte radši ruce pryč a přečtěte si některou z vaginálních trilogií, kterých sou plné knihkupectví.

Poetičnost a obraty s jakými je dílko napsané, rozhodně není lehké čtení pro všechny. Když k tomu připočteme všudypřítomnou depresi a závan erotiky, dostaneme opravdu hodně zajímavý mix, který se nevidí ani u daleko vypsanějších autorů. Jedinou výtkou může být to, že se autorka místy zbytečně moc zamotává sama do sebe a díky tomu se může nejeden čtenář ve výsledku naprosto ztratit.

Po dočtení Květinostesku upadnou mnozí z vás do stavu, kdy prostě příběh nedostanete z hlavy. Mne osobně zaplavila taková vlna pocitů až jsem skoro upadl do deprese. Upřímně, to se v dnešní době, kdy je většina knih na jedno "brdo", povede jen málokterému autorovi. Květinostesk je natolik odlišný od všeho s čím se setkáváme, že ani hodnotit toto dílko moc nejde. Na jedné straně ho budete nenávidět a na straně druhé zoufale toužit po další dávce #Kvetinostesku.



Tímto moc děkuji autorce za poskytnutí kopie k recenzi.
Pokud vás Květinostesk zaujal, ebook můžete koupit například ZDE.

~~~~

Michaela Losekoot, mladá, krásná a velmi nadějná autorka. Na českých internetech je známá především díky svému příznačně nazvanému blogu ruzovapanda.blogspot.com, který si oblíbilo velké množství čtenářů.
V roce 2013 vydává jako správná mladá autorka svojí prvotinu v neotřelém nakladatelství pro mladé začínající autory Youngbooks, které své knihy publikuje zásadně elektronickou formou.
Michaela v současnosti pracuje pro internetové knihkupectví Martinus, kde může spojit příjemné s užitečným.



~~~~


Michaela Losekoot - Květinostesk VYDAL: Youngbooks.cz / STRAN: 91 / ŽÁNR: novela



MOJE HODNOCENÍ: #NELZE