Napínavá fantasy ve stylu Her o trůny! 
Je předvečer války. Vyberte si svou stranu.

AURANOS
Princezna Cleo vychovaná v přepychu se musí vydat na strastiplnou a zrádnou cestu na nepřátelské území, aby tam nalezla dávno ztracenou magii.

PAELSIA
Jonas, rebel zuřící nad nespravedlností světa, se vzbouří proti útlaku, který zbídačil jeho zemi, a stane se vůdcem lidové revoluce.

LIMEROS
Lucia, sirotek adoptovaný královskou rodinou, odhalí pravdu o své minulosti a objeví nadpřirozené schopnosti, které je předurčena ovládat.
Magnus, prvorozený královský syn vychovávaný svým otcem k násilí a dobývání, začíná zjišťovat, že srdce může být smrtelnější zbraní než meč.

~~~~

Jediná návštěva tržiště dokáže zamíchat kartami a ovlivnit osud celého kontinentu a království. Jak si povede ve srovnání s konkurencí kniha, která je přirovnávána k nepřekonatelné Hře o trůny? Dokáže tato fantasy pro mládež obstát se ctí nebo sklouzne do propadliště dějin.


Morgan Rhodes je kanadská autorka, kterou čtenáři znají především pod jejím pseudonymem Michelle Rowen jako autorku paranormálních románů. Jelikož již od dětství měla bujnou fantasii a učarovával jí svět plný ostrých mečů, draků a podobných příšer, rozhodla se dát na dráhu spisovatelky a rozvinout tak svou fantasii naplno. Soumrak království je jejím prvním čistě fantasy románem. Před vánoci se chystá v zahraničí na pulty obchodů pokračování s podtitulem Rebel Spring.

Jeden kontinent, tři země, nespočet osudů. Jak dokáže návštěva tržiště v sousedním království změnit zaběhlý pořádek a stát se začátkem konce? Cleo, Jonas, Lucie a Magnus by mohli vyprávět. Nadcházející události ovlivní bezpočet životů a je jedno zda se nacházíte v Limerosu, Paelsii nebo Auranosu, jednom ze tří království. Stejně tak je jedno zda jste princ, princezna, sirotek, nebo rebel, který jde proti všem.

Tři odlišná království stojí proti sobě a na nás je abychom si vybrali stranu. Ano v lecčems se Soumrak království podobá Martinově Písni ledu a ohně. Už samotná anotace na toto láká. Pravdou ovšem je, že by bylo možná lepší aby toto titulky nehlásaly. Pro ostříleného čtenáře, který má už pár fantasy sérií za sebou a může srovnávat, by potom mohla být kniha zklamáním. Když ovšem od tohoto odhlédneme a zaměříme se na samotný příběh, vyjde z toho kniha se ctí.


Příběh jako takový je velmi čtivý a stránky budou pěkně ubíhat. A i přesto, že nemůžeme očekávat žádnou hlubokomyslnou literaturu, pro mladší čtenáře je rozhodně zajímavou alternativou k ostatním fantasy sériím pro mládež. Stejně jako George Martin se autorka nebojí zabíjet své postavy a tak si vraždění a krve opravdu užijeme. Na druhou stranu je vážně škoda, že autorka si nedokázala více pohrát s charakteristikami postav. Poté co se dostaneme do tempa začnou být postavy předvídatelné a bez problému si budeme moct domýšlet děj.

Přes veškeré klady a zápory knihy, se jedná o vcelku milé dílko, které dokáže zaujmout nejednoho mladšího fanouška fantasy. Pro ostříleného čtenáře bude kniha spíše milou oddechovkou, při které nebudete muset moc přemýšlet. Na závěr jen jedna rada, rozhodně nesrovnávejte s Hrou o trůny, knize tím jenom uškodíte.




Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Egmont za recenzní výtisk. Knihu Soumrak království si můžete objednat například zde.

~~~~

Morgan Rhodes žije v Ontariu, v Kanadě. Jako dítě, vždycky chtěla být princeznou - ten typ, který ví, jak ovládat ostrý meč, aby pomohla zachránit obě království a knížata z ohně sršícího drakem a před temnými kouzelníky. Místo toho se stala spisovatelkou, která je jak hodná, tak mnohem méně nebezpečná. Spolu s psaním, Morgan zajímá fotografování, cestování, reality TV show, a je velmi vybíravá, ale také nenasytná čtenářka všech druhů knih. Pod jiným pseudonymem, je to národní autorka bestsellerů mnoha paranormálních románů. Soumrak království je její první fantasy román.



~~~~


Morgan Rhodes - Soumrak Království / PŘELOŽIL: Hana Březáková VYDAL: EGMONT / STRAN: 392 / ŽÁNR: fantasy, pro mládež



MOJE HODNOCENÍ: 65%