Brendě je šestnáct, je tlustá, ve škole je outsider a o kvalitách jejího společenského života svědčí fakt, že má na Facebooku čtyři přátele – autistického bratrance a tři amatérské korejské stepaře, které zná jen díky Youtube. Když už rodiče přestane bavit povětšinou marné pátrání po zbytcích v lednici, rozhodnou se ji poslat na soukromou internátní školu ve Stocktonu, která se vyznačuje hubenými porcemi, striktními pravidly a zkostnatělým přístupem k jakémukoli náznaku svobodného uvažování. I tady se Brendiny společenské styky zpočátku omezují na pár podobně neoblíbených a neatraktivních dívek a trpasličího homosexuála, který se živí žebrotou a přebývá na staré plachetnici. Všechno se změní v okamžiku, kdy se Brenda spřátelí s krásnou a všeobecně zbožňovanou spolužačkou Marií. Její prestiž začíná pomalu stoupat. Jenže nic není tak jednoduché, protože pobyt v ústavu plném znuděných, žárlivých a nadržených puberťaček připomíná spíš válečnou zónu než čajový dýchánek.

~~~~

Brendě je šestnáct, je tlustá a moc krásy taky nepobrala. Celý její dosavadní společenský život by se dal shrnout do jednoho slova - katastrofa. O tom svědčí i fakt, že má na Facebooku celé čtyři přátele, z toho tři z nich zná jen díky Youtube. Toť ve zkratce hlavní hrdinka nové knihy z pera oblíbeného C. D. Payna.

C. D. Payne se v našich končinách těší neutuchajícímu zájmu čtenářů. Rozhodně k tomu přispívá fakt, že jeho knihy si nacházejí oblibu napříč generacemi čtenářů. Knihy, u kterých nemusíte moc přemýšlet, ale prostě jen vychutnávat děj a bavit se ztřeštěnými příhodami hlavních hrdinů, si své čtenáře vždycky najdou. A nejinak tomu bude i u nejnovější Paynovi knihy Brenda Veliká.

Brenda má jeden obrovský problém, pomiňme fakt, že moc krásy nepobrala a již od mala její velikost oblečení začíná minimálně XX..., největším kamenem úrazu je její zakomplexovanost vůči ostatním. Co na tom, že dokáže být i milá a srší vtipem na všechny strany. Na to přece dnešní nadržení puberťáci neletí. Hlavní je mít míry 90-60-90 a blond vlasy, aspoň tak si to myslí Brenda.

Když její rodiče přestanou bavit neustálé boje o věčně vybílenou lednici, rozhodnou se k radikálnímu kroku. Brenda musí z domu. Nepomáhají nadávky, ani výhružky smrtí a tak Brenda putuje na soukromou internátní školu ve Stocktonu, která si v lecčems nezadá ani s nápravnými zařízeními pro delikventy všeho druhu. Dokáže se Brenda popasovat s nedostatkem jídla, tvrdou kázní a nepřátelskými spolužačkami?

Zdá se, že Twispovic klanu už má autor asi dost, a tak nám po Nicku Twispovi a po dámě ve středních letech (Helena), přináší trochu větší kalibr. Těžkotonážní Brendu, která se s ničím nemaže a pro urážku nejde nijak daleko. Brenda je ve své podstatě i milé stvoření, a kdyby nebylo jejích neustálých komplexů byla by možná i oblíbená. Autor nám tak v podobě Brendy předkládá zářný příklad (i když možná trochu extrémní) pocitů dětí, které nějak nezapadají v době svého dospívání mezi ostatní. A i přes neradostné vyhlídky ukazuje pomyslné světlo na konci tunelu, protože vše zlé je pro něco dobré.



Autor opět rozehrává partii plnou humoru, ironie a ztřeštěných dobrodružství, při kterých se budete za břicho popadat. Kdo už má nějakou tu knihu od Payna za sebou, bude mu Brenda připadat důvěrně známá. Styl vyprávění se nijak neliší od Mládí v hajzlu nebo Heleny, a autor se tak drží koncepce, na kterou jsou jeho fanoušci zvyklý a pro kterou jeho knihy milují.


Brenda Veliká krásně zapadá mezi ostatní autorovi knihy a je další příjemnou oddechovkou, po které sáhnete, když nechcete nad ničím moc přemýšlet jenom si užít ničím nerušený příběh protkaný velkou dávkou humoru a ironie


Tímto bych chtěl poděkovat portálu palmknihy.cz za poskytnutí recenzní kopie. Kniha vychází v nakladatelství Jota. Elektronickou knihu Brenda Veliká si můžete objednat například zde.

~~~~

C. D. Payne (*1949, Ohio) je americký volnomyšlenkářský spisovatel. Proslavil se především sérií kultovního deníku Mládí v hajzlu (Nakladatelství JOTA). Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař nebo fotograf, měl asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska. V Nakladatelství JOTA dále vyšly jeho knihy: Holubí mambo (1999), Americké krásky (2006), Neviditelný (2012), Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla (2013).



~~~~


C.D. Payne - Brenda Veliká / PŘEKLAD: Naďa Funioková  VYDAL: Jota / STRAN: 284 / ŽÁNR: humor, beletrie



MOJE HODNOCENÍ: 85%