Román noir od vycházející hvězdy švédské krimi, nositele ceny "Nejlepší švédský krimiromán roku 2013"

Jmenuje se Vincent Franke. Je beznadějně závislý na morfinu a ve svém bytě najde jednoho dne mladou ženu, Mariu. Vincent ví jediné – za žádnou cenu nesmí utéct. Na rozkaz Pastora, nejvlivnějšího bosse stockholmského podsvětí, ji musí držet pod zámkem. Vincent ví, jak podsvětí funguje, zná pravidla hry. Zamiluje se do Marii a to je zničující. Když Maria náhle zmizí, jeho život se začíná komplikovat...


~~~~

Christoffer Carlsson se narodil v roce 1986 ve švédském Halmstadu. Od roku 2005 žije ve Stockholmu, kde složil doktorát z kriminologie a vyučuje na Stockholmské univerzitě.

Jeho debut Případ Vincent Franke (Fallet Vincent Franke) vyšel v roce 2010. Tento „román noir“ se v tisku dočkal vynikajícího hodnocení a překladu do několika jazyků. Neméně úspěšný byl i jeho druhý román Den enögda kaninen (2011, Jednooký králík, česky vyjde 2014). Svým třetím románemDen osynlige mannen från Salem (2013, Neviditelný muž ze Salemu, česky vyjde 2014) získal autor nominaci v ceně „Nejlepší švédský krimiromán roku 2013“.

~~~~


Christoffer Carlsson - Případ Vincent Franke  VYDAL: Panteon / STRAN: 240 / ŽÁNR: severská krimi, noir



MOJE HODNOCENÍ: 85%