Jiří Pavlovský patří mezi pojmy na českém fantastickém písečku. Spolu s nakladatelstvím Epocha rozjel novou urban fantasy sérii, která si již stihla získat mnoho fanoušků a tak se doufejme můžeme těšit na další díly o Felixově bandě.

Díky Jirkovi navíc do českých luhů a hájů zavítaly nejznámější manga série, ale i Živí mrtvý a spousta dalších výborných komiksů.

Pojďme si trochu popovídat o Kladivu a plánech nakladatelství Crew s mužem nejpovolanějším :)

~~~

1.otázka
Na poli české fantastiky už působíte řadu let, kde se vzal nápad vytvořit další českou sérii. Přeci jen ani Agent JFK to neměl v posledních letech právě jednoduché.

Jako většina geniálních nápadů ani tenhle nepochází z mé hlavy. Oslovili mně Tomáš Němec a Zdeněk Pobuda z nakladatelství Epocha, že by chtěli rozjet novou českou velkou „brakovou“ sérii – ovšem na rozdíl od JFK či Marka Stonea zaměřenou na městskou fantasy. Samozřejmě, chtěli na to toho nejlepšího. A jelikož ten jim to odmítl, stejně jako deset dalších, oslovili mně. Protože jsem fanda Buffy, Hellblazera a Dylan Doga, a navíc jsem si už s takovým nápadem nějaký čas pohrával, spojili jsme nápady dohromady a vzniklo Kladivo. Ikona. Legenda. Doufejme.

2. otázka
Můžete prozradit na koho z autorů se můžeme těšit v následujících dílech?

Těšit se můžete na všechny. Je fakt, že zatím se díly velmi daří. V nejbližší době vyjde díl od Jakuba Maříka, ve které dojde na masakry tramvajáků, tajné vojenské základny a démonické archeology. Poté se vrátí Ondřej S. Nečas (tvůrce třetího dílu) se ztracenými čarodějkami. Na svých dílech (doufejme) pracují i slovutný Martin D. Antonín, který se ponoří do víru magie... a známý překladatel a spisovatel Darek Šmíd, který zahájí pátrání po Vincencovi, které hrdiny zavede až... ale zase nemůžu vykecat všechno. Přislíbil i Jan Hlávka, Dana Rusková či ten... no... jak se jen... jo, Jiří Pavlovský. 


3. otázka
Nenapadlo vás někdy, že by mohlo být zajímavé zlanařit pro svou sérii například Františka Kotletu? Rozhodně by jí dal říz nemyslíte? :)

Vedeme s ním česko-bruntálské mírové jednání... ale Kotleta, stejně jako Kopřiva, mají teď rozjeto několik svých vlastních projektů, takže to moc nevidím. Navíc, zkuste říct Kotletovi, že by měl něco třeba přepsat, že by ve slově kitice vážně bylo lepší tvrdé y. Ani nemrknete a budete si vydlabávat sekáček z mozku. 


4. otázka
Asi je marné doufat, že byste nám prozradil, kam se dál bude Felix a spol. ubírat. Popřípadě máte nějaký koncept jakým směrem bude série směřovat, nebo vše necháváte náhodě a vymýšlíte za pochodu?

Koncept máme. Trochu se mění, první sezona je hlavně od toho, aby si série našla vlastní ksicht a aby se ukázalo, co je životaschopné a co ne, a aby do světa vnášeli své nápady i ostatní autoři, ale nějaké základní mantinely máme. Už víme, jak to skončí, kdo umře, kdo to přežije, kdo si koho vezme, jestli doktor Novotný konečně pochopí, že láska prosté sestřičky Denisy je více než jeho kariéra, a jestli Karolína konečně najde toho pravého a jestli, po sto dílech, dojde i naplnění lásky doktorky Buzkové pomocí análního sexu. To všechno už víme. Víme dokonce, jaké téma bude mít druhá sezona! Ale nějaké změny přece jen jsou. Kupříkladu původně byla první sezona plánovaná na třináct samostatných dílů, ale už to vypadá, že se nám to rozroste na patnáct. Víc už snad ne, jinak bychom byli horší než George R. R. Martin. 


5. otázka
Mimo to, že jste otcem Kladiva na čaroděje, tak vás fanoušci znají i díky komiksovému nakladatelství Crew. Proč zrovna komiksy?

Protože jsou bezva. 


6. otázka
Nakladatelství BB art prohlásilo, že příští rok výrazně omezí vydávání komiksů na jeden měsíčně. Chystá se nějaké omezení i u vás nebo se čtenáři nemusí strachovat.

Ne, nechystáme žádná omezení... ale nebudeme expandovat tolik jako tenhle rok. Spíš se budeme soustředit na rozjeté řady a soustavně je přikrmovat. Končit s ničím zatím nechceme, ale taky to trochu záleží na čtenářích. 


7. otázka
Co pro čtenáře chystá Crew na příští rok? Na co se mohou fanoušci mangy a spol těšit?

Tak hlavně na pokračování všeho, co vydáváme: Lucifer, Mýty, Simpsonovi, Naruto, Bleach, Death Note, Garfield, Usagi Yojimbo, Spider-Man, X-Meni, Gantz, Kůstek, Crew, Živí mrtví, Calvin a Hobbes, Batman, Lobo, Warcraft a tak dále. Je toho celkem dost. Máme v záloze ale pár novinek. Některé jsme už prozradili na www.crew.cz (nebo v některém z našich podcastů) – třeba nádhernou knihu Metabaronů – rozmáchlou vesmírnou ságu ve stylu Duny, skvěle kreslenou Juanem Gimenézem... nebo výtvarnou lahůdku od McKeana a Neila Gaimana Black Orchid. Ovšem něco si ještě necháváme pro sebe. Třeba je velká šance, že příští rok rozjedem dvě zbrusu nové manga řady. A že budeme pokračovat s Crwí s novou, peckoidní náplní. Rozhodně je jedna věc jistá – budeme vydávat komiksy.


Moc děkuji Jiřímu za rozhovor a přeji hodně úspěchů v dalším počínání
~~~

Jiří Pavlovský - Narozen v Praze (1968), spisovatel, komiksový (a filmový) publicista, překladatel a vydavatel.
Spolu s dalšími členy literární skupiny Rigor Mortis patří k autorské generaci (mj. Štěpán Kopřiva a Jiří Kulhánek), která v polovině devadesátých let vnesla do české fantastiky svěží vítr v podobě nekorektních, cynických a akčních příběhů.
Sám i ve spolupráci s dalšími autory publikoval řadu povídek, z nichž mnohé získaly žánrová ocenění: Noční návštěva a Dobro vítězí(Cena Karla Čapka), Eskorta (Cena Akademie SFFH) aj. Jakožto samostatný titul mu v rámci sci-fi série Mark Stone vyšel románZatykač na Stonea. 
Kladivo na čaroděje pak Jiří Pavlovský nejen vymyslel a napsal jeho první dva díly, ale rovněž na něj dohlíží a do série hodlá přispívat i v budoucnu.
Je také velkým milovníkem piva, což je dokonale vidět na jeho stále atraktivnější siluetě.