Román Falzifikátoři se odehrává v paranoidním světě tajné mezinárodní organizace. Jeho dezorientovaný hlavní hrdina – Islanďan Sliv – připomíná postavy z románů Jorgeho Luise Borgese, Philipa K. Dicka nebo Johna Le Carrého. V tomto trilleru se úvahy o moci informací, které formují naše představy o světě, spojují s magickou silou slov a literatury, která tento svět může změnit. Falzifikátoři jsou příběhem tajné mezinárodní organizace KFR (Konsorcium pro falzifikaci reality), která falšuje skutečnost, ale jejíž pohnutky nikdo nezná. Jsou příběhem některých z největších podvodů naší doby: Lajky, prvního psa ve vesmíru, který nikdy neexistoval, Kryštofa Kolumba, který Ameriku neobjevil nebo falešných archívu Stasi. Jsou hlavně příběhem Sliva Dartunghuvera, čerstvého absolventa, který se stane zaměstnancem kanceláře environmentálních studií v Reykjavíku. Velmi rychle ale pochopí, že jeho šéf Gunnar pracuje pro tajnou společnost KFR, které islandská firma jen poskytuje krytí. KFR falšuje realitu, doplňuje bílá místa v historii a vytváří mýty. Jaké jsou cíle konsorcia? Pro koho vlastně Sliv pracuje? Je falšování reality jen hrou? Anebo je to zoufalý pokus změnit minulost v zájmu lepší budoucnosti?

~~~~

Konspirační teorie byly, jsou a budou v oblibě. Každý se s nějakou tou teorií setkal, přistáním na měsíci počínaje a 11. zářím v New Yorku konče. Skutečnost má mnoho podob a je jen na nás jak si ji uzpůsobíme. Antoine Bello dal všem pochybovačům a konspirátorům skvělý dárek. Jeho kniha Falzifikátoři ukazuje svět jaký možná je, nebo jaký by alespoň mohl být.

Antoine Bello, francouzský spisovatel momentálně žijící v New Yorku, získal za svoji sbírku povídek a čtyři romány již řadu ocenění. Díky Knize Zlín tak mohou i čeští čtenáři nahlédnout do mysli tohoto spisovatele. Falzifikátoři jsou první jeho knihou, která je přeložena do češtiny. V květnu letošního roku navíc Kniha Zlín chystá vydat pokračování s podtitulem Průzkumníci, za které autor mimochodem získal cenu France Culture/Telérama. 

Islandský mladík Slive nutně potřebuje práci. Po úpěnlivém hledání se na něj usměje štěstí a dostane nabídku z firmy, která se zabývá výzkumem v oblasti životního prostředí. Po úspěšném absolvování vstupního pohovoru a své první misi, se Slive dozvídá zajímavé informace. Společnost pro kterou pracuje je ve skutečnosti zástěrka pro tajnou organizaci KFR, která se zabývá falšováním reality.

Zvídavý Slive se tak dozvídá, že svět tak jak ho zná, z valné většiny nikdy neexistoval, a když, tak v jiné podobě. Vždyť podle těchto informací ani slavná psí kosmonautka Lajka, nikdy do vesmíru neletěla. Po prvotním šoku Slive proniká do tajemství utajené organizace a přijímá ji za svou. Brzo začíná vytvářet své vlastní projekty a vdechává život fiktivním osobnostem a událostem, které nikdy neexistovaly. A byť některé věci nevypadají úplně košér, zjišťuje že opustit KFR nemusí být tak snadné jak by se mohlo zdát.

Autor se ve světě konspirací pohybuje velmi lehce, což dodává knize správný šmrnc. Přesto se jedná o dvousečnou zbraň. Toto se projevuje hlavně v pasážích, kdy autor spřádá alternativní dějiny. Čtenáře zahlcuje velkým množstvím informací a ne jednou se vám stane, že se budete muset v určitých úsecích vracet abyste se zorientovaly. Kdyby se Bello pustil do lehkých korekcí a některé pasáže proškrtal četla by se celá kniha jedním dechem.

I přes tuto výtku se jedná o vynikající knihu, které nechybí nic co bychom v poutavém příběhu očekávali. Autor splétá dokonalé konspirační teorie a vymýšlí nové dějiny. Naproti těm to pasážím stojí emocionální rozpolcenost hlavního hrdiny a bilancování mezi tím co je správné a co ne. A právě tento vnitřní boj se line celým příběhem a dodává knize sílu. Navíc jsou zde jednotlivé falzifikace vylíčeny úžasně reálným způsobem, že si čtenář nemůže být jistý co je pravda a co ne.

Po dočtení knihy tak bude spousta čtenářů pohlížet na jednotlivé události trošku jiným způsobem. Co když opravdu někdo na pozadí světového dění hýbe neviditelnými nitkami a utváří svět k obrazu svému? Navíc po dočtení knihy zůstává spousta nezodpovězených otázek a chystá tak čtenáře na pokračování, které by mělo u nás vyjít v květnu tohoto roku.

~~~~

Antoine Bello (1970) je francouzský spisovatel žijící v New Yorku. Od roku 1996 vydal sbírku povídek a čtyři romány, za které získal několik literárních ocenění. V roce 2009 mu byla za román Průzkumníci, který je pokračováním Falzifikátorů, udělena cena France Culture/Télérama







~~~~


Antoine Bello - Falzifikátoři / PŘEKLAD: Alan Beguivin / VYDAL: Kniha Zlín / STRAN: 417 / ŽÁNR: sci-fi, thriller



MOJE HODNOCENÍ: 90%