Hobit - audiokniha obsahuje nejpopulárnější fantasy román, jehož autorem je John Ronald Reuen Tolkien. Čte Vladimír Kudla.

Nejpopulárnější kniha geniálního fantasy spisovatele J. R. R. Tolkiena. Hobit je v prvním plánu pohádkový příběh o velké cestě čaroděje Gandalfa, družiny trpaslíků a hobita Bilba Pytlíka za pokladem střeženým drakem Šmakem. V plánu druhém je to ovšem jeden z prvních kamenů rozsáhlého a světoznámého cyklu příběhů, legend a mýtů z dávné Středozemě, které svého autora proslavily po celém světě.

~~~~

Když se čtenářů zeptáte co se jim vybaví při slově fantasy, mnoho z nich odpoví úžasné dobrodružství, fantastické světy, ale také Gandalf a Tolkien. A právě Tolkienovy knihy jsou pro mnoho fanoušků tím pravým synonymen pro fantasy ve své nejčistší podobě. Letos uběhne 77 let od prvního vydání knihy, která stála za zrodem legendy a která ve své podstatě vyslala Froda s Prstenem k hoře Osudu. Vydejme se na cestu tam a zase zpátky s Bilbo Pytlíkem.


John Ronald Reuel Tolkien patří mezi nejvýznamnější autory dvacátého století. Navíc je považován za pravého otce žánru fantasy. Jako první dal obraz různým mytologickým rasám a postavám, tak jak si je představujeme dnes. Navíc díky němu se dostal tento žánr do širokého podvědomí a byl uznán kritiky jako plnohodnotný literární směr, ne jako pouze odnož sci-fi. Tolkien vytvořil velmi propracovaný svět, ve kterém využil své znalosti ze starogermánské a keltské mytologie, a do kterého zasadil své nejznámější díla Hobit, Pán Prstenů, popřípadě Silmarillion.

Rozepisovat se v dnešní době o ději Hobita je asi zbytečné. Jen málo fanoušků tohoto žánru příběh o fantastické cestě malého hobita k Osamělé hoře minul. Kniha u nás vyšla roku 1979 a od té doby se dočkala bezpočtu vydání a dotisků. Díky Peteru Jacksonovi se mají na co těšit i filmový fanoušci. Momentálně můžeme v kinech narazit na druhý díl Hobita a závěr jeho fantastické cesty na nás čeká před vánoci. A právě k příležitosti uvedení Hobita do kin se audionakladatelství Tympánum rozhodlo převést tento legendární příběh také do audio podoby. 


Ústředním motivem knihy je stejně jako ve většině ostatních Tolkienových knih boj dobra se zlem. V Hobitovi zlou stranu zastupují drak Šmak, skřeti a podobná havěť. Přestože může být právě tento boj velmi triviální a popsaný v milionech knih, Tolkien zde ukazuje svůj cit pro jazyk, vypravěčský talent a v neposlední řadě také básnické střevo, které zastupují písně a básně v knize obsažené. Díky těmto aspektům vzniklo jedinečné dílo, které si zamilovalo miliony čtenářů po celém světě a které se již dostalo na seznamy povinné četby ve školách.

O audio podobu této knihy se postaral zkušený herec a dabér Vladimír Kudla. Kudla se popasoval s celým příběhem více než důstojně a posluchačům tak nic nebrání v poslechu příběhu, který naštěstí vychází z knižní předlohy a ne z upravené filmové. Což je rozhodně obrovský plus, protože ne všichni jsou nadšeni z příběhu tak jak jej upravil právě Peter Jackson. Navíc je vidět vzrůstající kvalitu vycházejících audioknih, což je jedině dobře. Posluchači se tak budou moci těšit na stále kvalitnější a kvalitnější tituly.

Tolkienovy knihy si obecně zaslouží tu největší péči a Hobitovi se této péče u Tympána dostalo. Velmi dobrý výběr vypravěče, který si s příběhem vcelku vkusně pohrál, a fantastická kniha, dávají dohromady výsledek, který rozhodně stojí za poslech. Protože fanoušek fantasy, který nepřišel do styku s Hobitem jakoby nebyl.



 Knihu v audiopodobě můžete zakoupit například na Audioteka.cz

~~~~


J. R. R. Tolkien (1892–1973, Anglie) - Anglický prozaik, filozof a literární kritik. Narodil se v jihoafrickém Bloemfonteinu. Po otcově smrti roku 1895 však odjel za matkou do Británie, kde také absolvoval střední školu i univerzitu. Na Univerzitě v Oxfordu pak působil v letech 1925–1945 jako profesor staré angličtiny, v letech 1945–1959 jako profesor anglického jazyka a literatury. Byl význačným jazykovědcem a znalcem staré angličtiny a staré severštiny. Spolu s nejbližším přítelem C. S. Lewisem byl členem literárního diskuzního klubu Inklings. 28. března 1972 obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria. Mezi jeho nejznámější díla patří Hobit, trilogie Pána prstenů, Silmarillion, Sedlák z Velké Lesné a další.


~~~~


J. R. R. Tolkien - Hobit / NAMLUVIL: Vladimír Kudla VYDAL: Tympanum / ČAS: 12 hod. 28 min. / ŽÁNR: fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 90%