Victoria McQueenová měla odjakživa zvláštní schopnost: dokázala najít ztracené věci i odpovědi na otázky, jež nelze zodpovědět. Občas jezdívala na kole k polorozpadlému krytému mostu, který ji během chvíle odnesl, kamkoli si přála – na jiné místo v Massachusetts nebo v celé zemi. Jednoho dne ovšem Viky potkala Charlese Manxe, který má zvláštní slabost pro děti. Vlastní starý Rolls-Royce s poznávací značkou NOS4A2, v němž vás po tajných silnicích odveze na to nejúžasnější, ale také nejděsivější hřiště, jaké jste kdy viděli. Viky, jediné dítě, kterému se podařilo z Manxových spárů uniknout, je nyní dospělá a snaží se na prožité hrůzy zapomenout. Netuší ovšem, že Manx na ni nikdy nezapomněl – a co hůř, vybral si nového spolujezdce na cestu do pekla: Victoriina malého syna.

~~~~

Každé dítě někdy zatoužilo po tom aby Vánoce byly každý den a pokud možno nikdy neskončily. Joe Hill nás zavádí do pokroucené reality, kde Vánoční říše existuje a děti mají možnost prožívat Vánoce každý den. Má to ovšem jeden háček, jakmile se tam dostanete, již nikdy nemůžete zpět.


Joe Hill to u nás nemá jednoduché, pronásleduje ho jméno jeho otce Stephena Kinga. Joe tak zůstává v jeho stínu a cestu k českým čtenářům si získává pomaleji. Daleko větší oblibu si získal především díky svému komiksu Zámek a Klíč, který se těší všeobecné oblibě. Vánoční říše je v pořadí třetí román, ktery v českém překladu vychází. A že Hill netroškaří svědčí i fakt, že kniha má 670 stran, což už je pořádná porce.

Victoria McQueen měla poněkud zvláštní schopnost, na svém kole jezdívala k polorozpadlému mostu, který jí přenesl kam si přála a je jedno zda se to místo nachází na druhé straně ulice, nebo na druhé straně Spojených států. Jednoho dne ji ovšem most přenesl za Charlesem Manxem, který má zvláštní zálibu v malých dětech. Manx vlastní starý Rolls-Royce, který ho přenese po tajných silnicích na nejúžasnější a zároveň nejděsivější místo, které si dokážete představit.

Joe Hill byl označován za velkou naději hororového žánru, ještě než vyšlo najevo jeho spojení s jeho otcem Stephenem Kingem. Pravdou zůstává, že i ve svém třetím románu Joe svému otci bez problému sekunduje. Autor v ní vzdává poctu klasickým hororům z osmdesátých let, kdy se ti dobří setkávali s lehce nadpřirozeným zlem. Stejně jako díla z té doby nese stejné znaky i nejnovější Hillův román. Nepostrádá energii, spoustu příběhových háčků a až neomalenou intenzitu. Na druhou stranu je pro někoho až příliš dlouhý a chvílemi stejně jako starý Rolls-Royce trochu nemotorný.


Po předchozích knihách, které rozhodně nebyly špatně, ale chyběl jim ten správný wow efekt, Joe nakopnul motor starého démonického auta a vysílá jej na pekelně hororovou jízdu. Knize chybí k dokonalosti opravdu málo, najdeme zde vše, od vztahů počínaje až po  mrazivé momenty, při kterých slabším jedincům nemusí být dvakrát dobře. Po pozvolném začátku, kdy nás autor provádí všemi zákoutími svého příběhu, přidává plyn a začíná ta pravá jízda, která strhne nejednoho čtenáře.

Přesto může chvílemi kniha působit zbytečně dlouze a některé části by mohli být kratší, i když dotvářejí příběh do nejmenších detailů, chvílemi mohou prostě trochu nudit. Přesto je Vánoční říše velkou knihou. A to doslova. Vedle Kingových knih se bude vyjímat znamenitě, ať co se velikosti týče, ani po obsahové stránce Joe na svého otce nic neztrácí. Přesto znovu dokazuje, jak se od Stephena liší. Návyk na horor a děs možná zdědil, ale tím to asi tak končí. Kingovy knihy přes veškerou mrazivou atmosféru jsou ve své podstatě optimistické a tak nějak nadějné. Oproti tomu Hill se nebojí čtenáře srazit až na samé dno a nedat jim ani kapku naděje.

Přestože hororový žánr u nás nemá mimo Kingových knih úplně na růžích ustláno, nakladatelství Beta Dobrovský se nebálo a přineslo českým čtenářům další knihu tohoto velmi talentovaného autora. Vánoční říše by rozhodně neměla uniknout žádnému fanouškovi mrazivých příběhů. Co na tom, že se nejmenuje Stephen, King to je a řádně mrazivý.


Tímto bych chtěl velmi poděkovat nakladatelství Beta Dobrovský za poskytnutí recenzní kopie. Knihu Vánoční říše můžete zakoupit například zde.

~~~~

Joe Hill je americký spisovatel a autor komiksů. Narodil se 4. června 1972 v Hermonu, Maine. Nyní žije v Nové Anglii, což je oblast, kterou tvoří 6 států na severovýchodě USA, včetně Maine. Zatím vydal dva romány, Černá krabice a Rohy, a sbírku povídek 20th Century Ghosts. Je spoluatorem komiksové série Locke & Key. Jeho rodiči jsou Stephen a Tabitha Kingovi.

Joe Hillstrom King je druhým dítětem Stephena a Tabithy Kingových. Má dva sourozence, starší sestru Naomi Rachel a mladšího bratra Owena Phillipa. Všichni jsou si velmi podobní. Z rodiny se jediná Naomi se nevěnuje literatuře. Joe má se svou ženou Leanorou tři děti.

~~~~


Joe Hill - Vánoční říše / PŘEKLAD: Adéla Bartlová  / VYDAL: BETA - Dobrovský / STRAN: 670 / ŽÁNR: horror



MOJE HODNOCENÍ: 85%