Novinář Petr Adam se probouzí v Dómu v Kolíně nad Rýnem – a nevzpomíná si, co se dělo v posledních dnech. Kolem něho se zvedá dlažba jako při zemětřesení, lidé začínají hořet. Započal čas Apokalypsy?
Dokonce i papež Petr II., se zdá být posedlý démonem a pro odvrácení osudové hrozby nedělá nic. Poslední nadějí pro svět je záhadné tetování, které se náhle objevilo na Adamově těle. Jsou to pradávné kresby a symboly ukazující cestu k největším mystériím dějin lidstva. K původu zla.

~~~~

Je tomu již skoro rok, co Knižní klub přinesl čtenářům první digitální román. Tato kniha obsahovala kromě textu i interaktivní prvky včetně videí, muziky a dalších věcí. Po nějaké době vyšla Apokalypsa také v klasické papírové verzi. Dnes se vracíme s Petrem Adamem do víru událostí, které ovlivňují celý svět.


Mario Giordano je německý spisovatel a scénárista. Známější je především díky svým televizním seriálům, které se vysílají i u nás. V jeho portfóliu tak najdeme například seriály Schimanski, Místo činu, Volejte policii 110 nebo Experiment. V současné době žije v Kolíně nad Rýnem a věnuje se pokračování Apokalypsy.

Čtenáři, kteří četli první díl, jistě vědí, že Apokalypsa skončila vcelku otevřeně. Autor si tak nechával prostor pro pokračování, které nám Knižní klub právě přináší. Události, které následují po prvním dílu, moc nadějí na dobrý konec nedávají. Petr Adam se ocitá uprostřed Dómu v Kolíně nad Rýnem, kolem něj propuká naprostá panika, zem se otřásá a dlažba puká. Uprostřed všeho toho děsu se nabízí otázka: Začíná snad opravdu Apokalypsa? A jak se vůbec Petr do Kolína dostal a proč si na nic nevzpomíná?

Opět se setkáváme se známými postavami, mezi kterými vévodí novinář Petr Adam, bývalý papež Franz Laurenz a jeho dcera Marie. Autor tak dále rozvíjí velmi zajímavý a čtivý příběh, který udrží vaší pozornost až do poslední strany. Navíc se mimo Itálii podíváme i do dalších zemí světa, které skvěle doplňují temnou a tajemnou atmosféru knihy.


Autor se opět pouští na tenký led a nebojí se do událostí v knize zapojit církev. Vždyť již v první knize nechal zničit Vatikán. Pokud se Mario v prvním dílu držel zkrátka a moc nepopouštěl uzdu své fantasii, v druhém dílu to neplatí a pouští se do opravdu velkých spekulací. Občas se může zdát, že před sebou nemáme mysteriózní thriller, ale fantasy nebo sci-fi knihu.

Na jednu stranu se tím autor odlišuje od ostatních spisovatelů, kteří se drží, a i když spekulují, stále se drží uvěřitelných mantinelů. To o Giordanovi neplatí, nechť posoudí už sami čtenáři jestli je to dobře, nebo ne. Na jednu stranu by tím autor mohl některé čtenáře odradit (přeci jen otevření Pekla a putování duší z těla do těla může být pro někoho trochu moc), na stranu druhou zase získat.

Přes všechny zápory, se knize nedá upřít úžasná čtivost. Autor nás zbytečně nezahlcuje nedůležitými detaily, ale přesně dávkuje jen to nejdůležitější a neustále drží čtenáře na vážkách, která strana jedná opravdu správně. Apokalypsa je zajímavou alternativou ke knihám Dana Browna, nebo Steva Berryho, a i přestože občas sklouzává ke sci-fi, mohla by zaujmout nejednoho čtenáře.


Tímto bych chtěl velmi poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzní kopie. Knihu Apokalypsa můžete zakoupit například zde.

~~~~


Mario Giordano se narodil v roce 1963 v Mnichově. Studoval psychologii v Düsseldorfu. Píše romány, knihy pro mládež a scénáře. Je autorem úspěšných televizních seriálů Místo činu, Volejte policii 110, Schimanski a Experiment.
Žije v Kolíně nad Rýnem.








~~~~


Mario Giordano - Apokalypsa II / PŘEKLAD: Vítezslav Čížek / VYDAL: Knižní klub / STRAN: 528 / ŽÁNR: mysteriózní, thriller



MOJE HODNOCENÍ: 70%