Vražda neznámé ženy postaví policii ve finském Turku hned před několik hádanek: Kdo vnikl do nemocnice, aby zabil pacientku v kómatu? A co je to za vraha, který vedle oběti na prostěradle zanechá jedinou stopu – tekutinu, v níž kriminalistický technik po krátkém váhání identifikuje slzy? Kimmo Joentaa by měl veškerou svoji pozornost věnovat snaze vysvětlit tento nezvyklý čin, jenže má momentálně úplně jiné starosti: Larissa, žena, která nečekaně vnesla světlo do jeho života, beze stop zmizela.Zatímco zcela suverénní pachatel v různých městech nachází své další oběti, Kimma Joentau přivede jeho neúnavné hledání do malé vesničky v nejzapadlejší finské provincii, přímo doprostřed temného tajemství dávno minulého léta...

Světlo v temném domě je v pořadí čtvrtá kniha ze série o Kimmu Joentaovi, finském policistovi, který se již několik let snaží vypořádat se smrtí své ženy. Staré rány se ovšem otevírají díky novému případu, který na Kimma čeká. Jak se dokáže vyrovnat se svou minulostí a se strašáky, které zavřel do skříně?

Jan Costin Wagner je německý autor, který děj svých knih zacílil poněkud více na sever, do mrazivého Finska. Je tak velmi zajímavé pozorovat, jak si autor poradil s finskými reáliemi, i když není rodilý Fin. Z velké části za to může také jeho finská žena, díky které má k této zemi vřelý vztah, a se kterou zde i žije, když zrovna není ve svém rodném Německu.

V nemocnici je zabita neznámá žena v kómatu a před policií v Turku tak vyvstává velká řada otázek. Co je to za člověka, který dokáže zabít ženu, která nevnímá okolní svět. A kdo je vůbec ta záhadná žena? Navíc jedinou stopou, kterou po sobě vrah zanechal je tekutina, ve které vyšetřovatelé identifikují slzu. Na Kimma tak čeká nelehký úkol, který mu nikdo neulehčí.

Autor předkládá čtenářům již čtvrtý případ tohoto finského policisty. A byť se knihami line společná dějová linie dají se číst i naprosto odděleně jako jednotlivé knihy. Autor ve vzpomínkách a náznacích připomíná co se již v Kimmově životě událo a tak i čtenář, který nepřišel s tímto autorem zatím do styku, nebude úplně ztracený.

Styl jakým je kniha napsána je navíc velmi osobitý a získá si nejednoho čtenáře. Wagner dokázal spojit velmi poutavý příběh plný napětí s problémy každodenního života, kterými hlavní hrdinové procházejí. Díky tomu nepůsobí postavy ploše, ale žijí svůj vlastní život s vlastními problémy.

Navíc mimo hlavního případu se zde odehrává i vedlejší dějová linie, kterou ocení především ti čtenáři, kteří se již s Wagnerovými knihami setkali. Díky tomu se tak dále rozvíjí nelehký životní příběh tohoto vyšetřovatele, který udržuje čtenáře v napětí a je zajímavým příslibem pro další případné knihy od tohoto autora.

Světlo v temném domě je další příjemnou jednohubkou, která dává s předchozími knihami tohoto autora dohromady velmi zajímavý příběh, který zpříjemní nejeden dlouhý zimní večer.


Kniha vychází v nakladatelství Moba
Objednávat můžete například zde.

Jan Costin Wagner (* 13. října 1972, Langen) je německý spisovatel.
Wagner absolvoval studium germanistiky a historie na frankfurtské univerzitě, které zakončil magisterskou prací o Adalbertu Stifterovi. Píše kriminální romány, které byly přeloženy do 14 jazyků. Živí se i jako hudebník.
Je aktivním členem autorské organizace Autonama a žije střídavě v Německu a Finsku (scéně z románů), odkud pochází jeho manželka.


Jan Costin Wagner - Světlo v temném domě

PŘEKLAD: František Ryčl
VYDAL: MOBA
STRAN: 240
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: Krimi



MOJE HODNOCENÍ: 77%