Když se klučina jménem Bulík přestěhuje do uličky Dělová, rychle se dává do party s Lízou, šikovným děvčetem ze sousedství, a dobromyslným, byť značně podivínským vynálezcem doktorem Proktorem. Doposud zneuznaný vědátor vynalezl prdicí prášek a zprvu nepříliš použitelná věc se ukazuje jako ten nejbáječnější vynález na světě.


Když se řekne Jo Nesbø drtivé většině čtenářů se vybaví mrazivé příběhy plné násilí a věčný alkoholik Harry Hole. Nesbø ovšem nepíše jen kriminální příběhy, za sebou má také veleúspěšnou řadu knih pro malé čtenáře. Že toto spojení nemůže jít dohromady? O pravém opaku vás přesvědčí ztřeštěný doktor Proktor a jeho dva malí pomocníci v knize Doktor Proktor a prdicí prášek.


Je rozhodně zajímavé sledovat, jakým způsobem si Nesbø poradí s pro něj tolik netypickým žánrem. Touto odbočkou se tak vydává po stopách několika svých kolegů, za které můžeme zmínit například spisovatele Roalda Dahla, který kromě knih s vážnější tématikou proslul i díky dětským knihám. Mezi které patří i jeho nejslavnější Karlík a továrna na čokoládu. To již ovšem maličko odbočujeme. Vraťme se tedy zpět Nesbømu.

Autor si pro čtenáře připravil ztřeštěné dobrodružství třech hrdinů, které pobaví i daleko starší čtenáře, než jen ty pro které je kniha určena. Ocitáme se v ospalé čtvrti uprostřed norského Osla, kam se právě nastěhoval velmi svérázný a maličký kluk s ohnivými vlasy a pihami na tváři jménem Bulík. Ve stejné ulici mimo jiné žije i Líza a ztřeštěný vynálezce doktor Proktor.

To by nebylo až tak zajímavé, kdyby tyto tři postavy nesvedla dohromady náhoda, nebo také osud, a nedala tak vzniknout velmi zajímavému přátelství, jehož výsledkem je ten nejúžasnější vynález všech dob. Tedy aspoň pro děti. I když Proktorův prdicí prášek najde využití i na daleko zajímavějších místech...


Nesbø se nenechal nijak ovlivnit svými předchozími knihami a přináší tak malým čtenářům jedinečné dobrodružství, které vás naprosto pohltí. Celý příběh provází jedinečný humor, který nadchne malé i odrostlejší čtenáře. Byť se jedná o nikterak složitý děj, který je koncipován samozřejmě pro děti, tak starší čtenáři ocení jedinečnost všech postav, ale i jistý ironický přístup autora k norskému národu. Díky těmto detailům si doktor Proktor získá své čtenáře napříč všemi věkovými kategoriemi.

O tom, že se Nesbømu změna žánru opravdu povedla svědčí i fakt, že už čtrnáct dní po vydání muselo nakladatelství Jota dělat první dotisk. Celkovou atmosféru knihy navíc skvěle dotvářejí velmi originální ilustrace Per Dybviga, které dodávají příběhu ten správný "prdicí" náboj. Nesbø opět přesvědčuje, že je mistr svého oboru a že se nemusí bát občas přispět i něčím jiným, než klasickou detektivkou.


Kniha vychází v nakladatelství Jota
Objednávat můžete například zde.

Jo Nesbø (*1960 v Oslu), současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář.

V roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální románFlaggermusmannen (Netopýr), první detektivka, v níž vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole. Svému autorovi přinesla kniha okamžitě obrovský úspěch, Nesbø za ni obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román. Následovaly další knihy s Harrym Holem v hlavní roli, 1998Kakerlakkene (Švábi), 2000 Rødstrupe (Červenka), 2002 Sorgenfri (Bezstarostná, česky vyšla jako Nemesis), 2003 Marekors (Pentagram), 2005 Frelseren (Spasitel), 2007 Snømannen (Sněhulák), 2009 Panserhjerte (Levhart), 2012 Gjenferd (Přízrak).

Za své kriminální romány získal Jo Nesbø kromě výše zmíněných cen řadu dalších literárních ocenění. Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa


Jo Nesbø - Doktor Proktor a prdicí prášek

PŘEKLAD: Jiří Vyorálek
SÉRIE: Doktor Proktor
VYDAL: Jota
STRAN: 200
ROK VYDÁNÍ: 2012
ŽÁNR: pro děti, humor



MOJE HODNOCENÍ: 90%