Plamenná legie byla poražena a o východ Kalimdoru se dělí dva národy: orkové v Durotaru, vedeni náčelníkem Thrallem, a lidé v Theramoru, vedeni mocnou čarodějkou - lady Jaine Proudmoore.
Avšak křehký mír mezi lidmi a orky se hroutí: náhodné útoky proti Durotaru dávají tušit, že lidé se rozpomínají na svou nenávist vůči orkům. Jaina s Thrallem musí odvrátit katastrofu než nenávist vzplane na obou stranách - a Kalimdor se bude zmítat ve strašlivé válce...

Jen asi opravdu málo kdo z dnešní mladé generace se nesetkal s pojmem Warcraft. Tato legendární hra si postupem doby získala až neskutečnou oblibu hráčů po celém světě, která ještě vzrostla při uvedení online verze této hry - World of Warcraft. Není proto divu, že po tomto úspěchu byli fanoušci lační po jakýchkoliv předmětech s WoW tématikou. A samozřejmě vedle různých deskových her, karet a dalších fan věcí se na trhu objevili i knihy a komiksy ze světa Warcraftu.

Fanoušci si jistě vzpomenou na velmi populární trilogii Válku prastarých nebo Hodinu stínů. Knih s touto tématikou vzniklo bezpočet. A další z této řady je i Kruh nenávisti od amerického autora Keitha DeCandida. Tento autor se primárně zaměřuje na mediálně známé světy. V jeho portfoliu tak nalezneme vedle Warcraftu i knihy na náměty Star Treku, Doktora Who, Supernatural a dalších.

DeCandido zavádí své čtenáře do Kalimdoru ve chvíli, kdy Plamenná legie byla poražena a svět se pozvolna začíná vzpamatovávat z prožitých hrůz. O východ nového kontinentu se dělí dvě rasy. Orkové pod vládou svého moudrého náčelníka Thralla a lidé, které vede mocná čarodějka lady Jaine Proudmoore. Spojenectví, které vzniklo za účelem porazit Plamennou legii začíná v době míru povážlivě skřípat a je otázkou času, kdy se Kalimdor ocitne v další válce.

Fanoušci Warcraftu vždy bedlivě sledují, jak si který autor poradí se zpracováním jejich milovaného světa. Warcraft kolem sebe nashromáždil velmi spletitou a složitou historii a při psaní knih na to musejí autoři dávat bedlivý pozor. Toto se DeCandidovi vcelku povedlo. Jelikož zasadil tuto knihu až do období po Plamenné legii mohl se soustředit na jiné věci. Přesto se moc do historie nepouští a zmiňuje jen pár drobností. Což sice může někoho mrzet, ale na druhou stranu je to lepší, než kdyby se autor pouštěl na příliš tenký led.

Co ovšem malinko skřípe je celkový příběh. Nečekejte žádnou složitou zápletku, stejně jako vykreslení jednotlivých postav. Zde to měl DeCandido velmi složité, protože fanoušci budou rozhodně toto dílko srovnávat s knihami od Richarda Knaaka, Christie Golden nebo Jeffa Grubba. Bohužel zde moc autor neobstál a značně za těmito stálicemi ztrácí. Byť se nejedná o žádnou světobornou knihu, která při srovnání s nejznámějšími knihami ze světa Azerothu značně pokulhává, méně náročné fanoušky by uspokojit mohla.

Kruh nenávisti rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu na co s tématikou Warcraftu můžete narazit, přesto si troufám tvrdit, že si své fanoušky najde. Nenáročný a vcelku čtivý příběh zhltnete za pár hodinek a dokáže tak zpříjemnit pošmourné odpoledne.


Kniha vychází v nakladatelství Fantom print
Objednávat můžete například zde.

Keith Robert Andreassi DeCandido (narozen 18.dubna 1969 v New Yorku , Spojené státy americké ) je americký sci-fi/fantasy spisovatel. Kromě toho je také hudebník hudebník. DeCandido se zaměřuje především na knihy podle mediálně známých filmů, seriálů, popřípadě her. Z některých můžeme jmenovat například tituly jako jsou Star Trek, Buffy the Vampire Slayer, Doctor Who, Supernatural, Andromeda, Farscape , Leverage , Spider-Man a X-Men .






Keith R.A. DeCandido - Kruh nenávisti

PŘEKLAD: Jan Netolička
SÉRIE: World of Warcraft
VYDAL: Fantom print
STRAN: 224
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: Fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 50%