Ze stockholmského přístavu v noci zmizel náklad pašovaných cigaret, na molu zbyla jen mrtvá těla dvou neznámých mužů. Případ pochopitelně přitáhne pozornost médií včetně Večerníku, kam se po prožitém osobním traumatu vrátila Annika Bengtzonová, toužící získat zpět respekt i (sebe)důvěru. Při přípravě podkladů pro reportáž narazí na podivnou organizaci Ráj, která údajně pomáhá obětem vyhrožování získat novou identitu. A pak se náhodou setká s Aidou, pravděpodobně jedinou svědkyní událostí v přístavu, nyní zoufalou ženou, pronásledovanou vrahem... Třetí kriminální případ novinářky Anniky Bengtzonové z pera švédské bestselleristky Lizy Marklundové.


Pokud vás všechny ty severské detektivky ještě neomrzely, tak mám pro vás dobrou zprávu. Po velmi dobře se prodávajících titulech Exploze a Studio 6, nám nakladatelství Knižní klub přináší další díl  krimi případů sympatické novinářky Anniky Bengtzon. Tato série patří ve své domovině mezi bestsellery, stejně jako ostatní knihy autorky Lizy Marklund, nutno říct, že vcelku po právu.

Liza Marklund patří mezi nejprodávanější švédské autory. Nejen díky tomu ji média překřtila na „královnu severské krimi,“ přesto toto hodnocení nechám radši na jiných. Lize každopádně nechybí talent a smysl pro napínavý příběh. Navíc svoji bohatou novinářskou praxi bohatě zúročuje právě v kriminální sérii o reportérce Annice Bengtzon. Čtenáři se tak mohou těšit na opravdu zasvěcenou ukázku fungování redakce novin a pohled na kriminalistiku trochu z jiného pohledu.

Svědek volně navazuje na předchozí knihu, která u Knižního klubu vyšla. Zařazuje se tak na druhé místo v sérii o Annice Bengtzon a vyplňuje tak řadu mezi Studiem 6 a Explozí. Mezi tyto knihy patří ještě jeden díl (Prime time), kterého se snad dočkáme v průběhu roku.


Po událostech v prvním dílu, začíná Annika pracovat na noční směně ve Večerníku. Práce to není nikterak obohacující, ani články žádné nepíše, ale aspoň má na zaplacení účtů. Na první pohled se zdá, že jí všichni hází klacky pod nohy, rodina i kolegové v práci se k ní otáčí zády a jediné zastání najde u své babičky a šéfa Andrese Schymana. Mezitím dochází ve stockholmském přístavu k vraždě dvou lidí a zmizení jednoho náklaďáku. To samozřejmě neunikne pozornosti novin, včetně Večerníku. Na povrch vyplují také informace o záhadné organizaci Ráj, která údajně pomáhá obětem vyhrožování získat novou identitu. Kdo stojí za stockholmskými zločiny a je Ráj skutečný, nebo jenom výmysl nějakého podvodníka?

Autorka stejně jako v ostatních dílech skvěle pracuje s jednotlivými postavami, každá má své problémy a svůj život. Annika se neustále vyvíjí a každý neúspěch, či problém, kterým projde ji zoceluje a utváří její osobnost. Opět zde máme knihu plnou poctivé novinářské práce sepsanou osobou nejpovolanější. A dává tak zajímavý pohled na zločiny, také z jiného úhlu pohledu.

A právě novinařinou se Liza odlišuje od ostatních severských autorů, kteří své zločiny řeší především z pohledu policie. Tímto Marklund vybočuje a je příjemným osvěžením, který upoutá nejednoho fanouška severských kriminálek.


Kniha vychází v nakladatelství Knižní Klub.
Objednávat můžete například zde.

Liza Marklundšvédská novinářka a spisovatelka, patří mezi nejúspěšnější a nejuznávanější autory kriminálních románů ve své vlasti. Původně pracovala jako šéfredaktorka v novinách a rovněž jako vedoucí zpravodajské redakce v televizi, díky tomu dokonale zná prostředí médií, kde se děj jejích knih odehrává. Prvotinou se představila v roce 1995, od té doby vydala celou řadu vynikajících a čtenářsky oceňovaných bestsellerů, které byly přeloženy už do třiceti jazyků. Největšho úspěchu dosáhla sérií s hlavní hrdinkou novinářkou Annikou Bengtzonovou. Mnohé předlohy byly převedeny do filmové podoby. Autorka žije ve Švédsku a Španělsku.



Liza Marklund - Svědek

SÉRIE: Annika Bengtzon 
PŘEKLAD: Jaroslav Bojanovský 
VYDAL: Knižní Klub  
STRAN: 432 
ŽÁNR: Krimi



MOJE HODNOCENÍ: 78%