Je to šest týdnů, co andělé apokalypsy sestoupili na zem a zcela ovládli dosavadní poklidný chod moderního světa. Ve dne jsou lidé v San Francisku, kde žije i Penryn a její rodina, zastrašováni pouličními gangy, v noci tu panují strach a podezření. Penryn se snaží v chaotickém městě přežít a ochránit svoji rodinu, ovšem do té doby, než je její sestra Page unesena anděly. Penryn je ochotná pro záchranu sestry udělat cokoli...


Před šesti týdny přestal svět, jak ho známe, existovat. Andělé sestoupili z nebe a zcela ovládli svět. Civilizace přestala prakticky existovat a poloprázdné ulice měst ovládly pouliční gangy. Že zní toto spojení velmi zajímavě a lákavě? Ano zní a ne jen pro vás, o tom svědčí i průměrné hodnocení na portálu Goodreads. Přesto se nabízí otázka, není těch dystopií a postapo knih přeci jen už dost?



Susan Ee, bývalá právnička, která ovšem již delší dobu tíhla k literatuře a filmu. Stejně jako spoustu jejích kolegyň i jí učarovalo kouzlo fantasy a sci-fi sérií. Její prvotina Angelfall (Pád andělů) se stala dokonce jedním z nejprodávanějších fantasy thrillerů a v současné době je překládán do 19. jazyků. V současné době mají fanoušci možnost si přečíst pokračování prvního dílu pod názvem World after. Susan v současné době také začíná pracovat již na třetím dílu této fantastické série.

Penryn je sedmnáct, má malou sestru na vozíčku a pološílenou matku, kterou pronásledují démoni. Mají tu smůlu, že žijí v době kdy andělé sestoupili z nebes a zpustošili Zemi. Města teď ovládají pouliční gangy, které se nezastaví před ničím. A tak nezbývá trojici nic jiného než vzít nohy na ramena a snažit se dostat někam do bezpečí, z dosahu gangů i andělů. Při úprku liduprázdnými se nechtěně zaplete do potyčky mezi anděly. Nějakou dobu se daří jí a její sestře zůstat nezpozorovány. Ovšem ve chvíli kdy jednomu andělovi odřežou jeho křídla se zbytek skupiny obrátí na sestry a ony už tuší, že pokud přežijí budou mít obrovské štěstí.


Susan připravila čtenářům opravdu zajímavý a čtivý příběh s originálním námětem. Vždyť andělé jsou po všech těch upírech a vlkodlacích příjemným zpestřením. Naštěstí se nejedná o klasickou dystopii kde bývá většinou kladen velký důraz i na romantickou linku hlavních hrdinů. Daleko blíže má k Hunger Games, kde se autorka s hlavními hrdiny také příliš nemazlí. Nakonec se i trochy té romantiky čtenáři dočkají, ale opravdu jen tak mimochodem a naokraj.

Pád andělů by mohla být velmi dobrá young adult kniha, bohužel jí sráží pár věcí, které mohou některým čtenářům stejně jako mně vadit. Za prvé je to zpracování, kdy hlavní hrdinové putují z místa na místo a sem tam řeší nějaké věci. Bohužel po nějaké době to začne být přeci jen monotónní. Další věcí je fakt, že autorka nevysvětluje důvody ani okolnosti vpádu andělů na Zemi. I když konkrétně zde to možná autorka zamýšlí v dalších dílech. Mohl bych pokračovat dál, ale to radši nechám na čtenářích, ať si utvoří obrázek podle svého.

Pád andělů je ideální knihou pro náctileté čtenáře, kteří moc nehloubají nad celkem, ale touží po dynamickém ději, který se dobře čte a má atraktivní zápletku. Vyspělejší čtenáři mohou tuto knihu brát jako příjemnou oddechovku, u které nemusí moc přemýšlet (v tom případě si připočtěte alespoň 15%), nebo jako další průměrnou dystopii, kterou sráží do šedi pár nelogičností.


Kniha vychází v nakladatelství Motto
Objednávat můžete například zde.

Susan Ee - Studovala tvůrčí psaní na seminářích na Stanfordu, dále v rámci The Iowa Writers' Workshop a Clarion West. Vydala povídky v několika publikacích včetně Realms of Fantasy a The Dragon and the Stars. Je také scénáristkou a režisérkou. Poslední z jejích filmů se dokonce hrál na všech filmových festivalech v Americe a vysílali ho také na kabelovce. Miluje sci-fi, fantasy a horory s trochou romantiky. Bývala právničkou, ale v současnosti si užívá nezávazný spisovatelský život.






Susan Ee - Pád andělů

PŘEKLAD: Silvie Převrátilová
SÉRIE: Penryn & the End of Days
VYDAL: Motto
STRAN: 288
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: Young adult, dystopie



MOJE HODNOCENÍ: 70%