Jaké hrůzy se děly za zdmi ústavu pro postižené, který lehl popelem? Nejlepší příběh od dob Přeletu na kukaččím hnízdem Islandská odpověď na Stiega Larssona! Detektivní thriller charakterizovaný slovy „žhavé smrtící plameny, ledově chladné lži“ je mrazivý i podmanivý jako sám Island, kde talentovaná autorka žije. Advokátka Tóra Gudmundsdóttir má toho nejděsivějšího klienta své kariéry. O její služby se zajímá duševně narušený sexuální deviant ve výkonu trestu. Nežádá však osvobození pro sebe. Přeje si propuštění Jakoba, mladíka s Downovým syndromem, který údajně založil požár v ústavu pro nemocné. Brzy nato začne Tóra dostávat prazvláštní esemesky a kdekdo jako by najednou měl co skrývat. Pitva ochrnuté neslyšící dívky pak přinese úděsné odhalení… Tóra si náhle připadá jako ve zlém snu. Vždyť, kde jinde než v nočních můrách píší neviditelné ruce na zamrzlé sklo divné znaky a kde se mrtvé au-pair dožadují, že budou dál hlídat své malé svěřence?


Zdá se, že severské detektivky mají v našich končinách na růžích ustláno. Čtenáři hltají plnými doušky, prakticky vše co má nálepku made in Sweden, Norway, Finland nebo Denmark. Tyto zástupci chladného severu na nás chrlí jednu knihu za druhou a není divu, že se ve všech těch autorech začínáme ztrácet. Když jsme u toho severu, možná jsme opomněli jednu zemi, která sice není takovou zásobárnou, jako například Švédsko, ale své kvality rozhodně má. Island.


Z tohoto malého ostrovního státu také pochází autorka nad jejímž jménem si zláme jazyk nejeden čtenář. Yrsa Sigurđardóttir má na svém kontě již pěknou řádku knih. Pracuje především jako stavební inženýrka a psaní bere spíše jako koníčka. Je také autorkou několika dětských knih, přesto ji naší čtenáři znají především její sérii o advokátce Tórě Gudmundsdóttir, která vychází v nakladatelství Metafora. Ohnivý anděl je v této sérii již v pořadí pátou knihou, která se k českým čtenářům dostává.

Tóra dostává na starost nový případ. Duševně narušený sexuální deviant ji požádá o prošetření jednoho staršího případu. Co je ovšem zarážející, netýká se jeho samotného, ale jeho spoluvězně Jakoba. Jakob, mladík s Downovým syndromem byl odsouzen za založení požáru v psychiatrické léčebně, ve které byl umístěn. Při požáru zemřelo celkem pět lidí. Všechny důkazy ukazovaly na Jakoba, vcelku jednoduchý případ. Ovšem co když nebylo vše tak jak se původně jevilo?

Autorka si se čtenáři pohrává a předkládá jim hutný temný příběh jen v náznacích. Tam kde se jiní severští autoři přímo rochní v tom, aby čtenáři přinesli co nejvíce detailů, Tóra ubírá plyn a pracuje jen v náznacích a plně popouští uzdu čtenářově  představivosti. Díky tomu tak mnozí dostanou daleko více mrazivější příběh, než kdyby jim ho autorka naservírovala se všemi detaily. Velmi kladným zjištěním je, že hlavní hrdinka není super žena s geniálními schopnostmi, ale obyčejný člověk, jako každý z nás. Se svými problémy a trápeními. Díky tomu si jistě získá sympatie nejednoho čtenáře.

Přes všechny klady, se najde pár problémů, i když za to nemůže ani tak autorka, jako spíš fakt, že v našich zeměpisných šířkách jsme zvyklí na něco jiného. Co bude jistojistě dělat většině čtenářů problémy, jsou jména jednotlivých postav. Ať se autorka nezlobí, ale náš český jazyk není na takovéto jazykolamy stavěný. Další menší zvláštností je tykání všech postav v knize. Působí to hodně neobvykle a pro někoho možná i rušivě. I když jak psal překladatel v poznámce, je tento způsob mluvy na Islandu naprosto normální i v oficiálním hovoru, jako například na úřadech. Takže jak se říká jiný kraj, jiný mrav.

Knihu Ohnivý anděl lze doporučit všem milovníkům kvalitních příběhů a detektivek, které již omrzely všechny ty klasické severské detektivky. Yrsa na to jde malinko jinak, a tím se velmi odlišuje od ostatních autorů, a právě její styl dává příběhu neopakovatelné kouzlo a nádech tajemna, při kterém bude čtenářům běhat mráz po zádech.


Kniha vychází v nakladatelství Metafora
Objednávat můžete například zde.

Yrsa Sigurđardóttir - Narodila se 24. srpna 1963 v Reykjavíku. Roku 1988 dokončila bakalářské studium v oboru stavební inženýrství na Islandské univerzitě a roku 1997 dosáhla magisterského titulu v Montrealu. Pracuje jako stavební inženýrka a přitom se baví psaním. Je autorkou několika dětských knih.

Poslední rituál - román této autorky - přeskočil na žebříčku prodejnosti Dana Browna..





Yrsa Sigurđardóttir - Ohnivý anděl

PŘEKLAD: Eduard Světlík
SÉRIE: Tóra Gudmundsdóttir
VYDAL: Metafora
STRAN: 374
ROK VYDÁNÍ: 2013
ŽÁNR: Krimi, Napětí, thriller



MOJE HODNOCENÍ: 85%