Jednou z věcí, za které můžeme vděčit minulému režimu je i takzvaný Měsíc knihy. Ten připadal vždy na březen a již od svého vzniku se těšil velkému zájmu tehdejších komunistických pohlavárů. Není na tom vlastně nic divného, protože zrod tohoto velkolepého projektu byl spojen právě s oficiálními místy. Komunisté tak tehdy následovali své bratry z Východu a pojali tuto akci opravdu masově a bylo tak rozhodnuto, že jeden měsíc v roce bude věnován nejširší propagaci knih.

Tehdejší propagátoři se ovšem mohli inspirovat i z naší historie. Za první republiky probíhaly pod patronací Svazu knihkupců a nakladatelů tzv. Týdny knihy. Komunistická propaganda si od Měsíce knihy slibovala opravdu mnoho. A byla tak ukázkou tehdejší komunistické moci, která cílila na skupiny obyvatel, u kterých se dal očekávat další "ideologický" růst. V roce 1989 přišla "sametová" revoluce a s ní i mnoho změn. Měsíc knihy přestal být oficiální akcí řízenou z ministerstva a postupně téměř zanikl.


Naštěstí se v současnosti této idei chytily mnohé knihovny a knihkupectví, které pořádají série akcí, které nesou název Měsíc knihy i nadále. Některá nakladatelství poskytují v prvním jarním měsíci výrazné slevy na vybrané tituly a připravují křty nových publikací. S čímž souvisí i takzvaný Velký Knižní čtvrtek, který řada čtenářů vždy toužebně vyhlíží, protože právě v tento den vycházejí největší bestsellery a oblíbení autoři, mezi které patří například král severské krimi Jo Nesbo.

A na co se čtenáři a nadšení knihomolové mohou v březnu těšit?


Knihy Dobrovský chystají sérii autogramiád a besed se známými autory po celé republice v čele s nákupním centrem OC Letňany kde budou podobné akce probíhat celý měsíc.



Mimo různých regionálních aktivit se jistě pozornost fanoušků upírá k datu 20.3. kdy se koná již tradiční Velký knižní čtvrtek. A co si pro nás autoři projektu společně s nakladateli přichystali? Můžeme se těšit na opravdové lahůdky a troufám si říct, že si mezi těmito novinkami vybere opravdu každý. Bližší info najdete samozřejmě i na stránkách projektu www.velkyctvrtek.cz