Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo…

Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět! Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou… Druhý díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců

Po uvedení Eragona na knižní trh zavládlo velké nadšení a tato kniha se těšila neobyčejnému zájmu. Není proto divu, že každý další díl byl toužebně očekáván fanoušky, kteří se chtěli dovědět víc o Eragonovi a Safiře. Pojďme tedy nahlédnout do druhého dílu série Odkaz dračích jezdců a prožít další báječná dobrodružství v Alagaësii.

Poté, co se mladičký autor Christopher Paolini setkal s obrovským úspěchem Eragona, se s velkou chutí pustil do dalších dílů. Na jeho knihách je znát, že příběh dospívá spolu s ním. Eldest je tak o maličko dospělejší, než úvodní díl série. Přesto se i nadále můžeme těšit na úžasné dobrodružství boje dobra se zlem v kouzelném světě, který autor vytvořil.

Po událostech prvního dílu, které vyvrcholily epickým finále u Vardenů, se Eragon se Safirou chystají do elfského města Ellesméry, aby podstoupili další výcvik v důležitých dovednostech pro Dračího jezdce. Čas se krátí a nemají ho nazbyt, protože Galbatorix nespí a chystá další úder proti odboji, který chce zničit jednou pro vždy.

Oproti prvnímu dílu, kde jsme sledovali osudy Eragona, se v druhé knize příběh rozvíjí a autor přidává další postavy, se kterými se budeme setkávat a budeme sledovat jejich osud. V první řadě je zde Roran, Eragonův bratranec, který se vyrovnává se svým nelehkým údělem a stává se postupně nepsaným vůdcem Carvahallu. Kromě Rorana a Eragona přidává Paolini i třetí postavu a tou je Nasuada, vůdkyně Vardenů, se kterou budeme sledovat osudy odboje.

Zatímco v první knize děj ubíhá ohromným tempem, zde se vše malinko zpomalí a autor přidává jednotlivé střípky informací o jednotlivých postavách, ale i o historii Alagaësie. Byť autor postupně dospívá, což je ostatně znát i na jeho příběhu, ve kterém si dovolí více než v prvním dílu, o Eragonovi a Safiře se to samé říci nedá. Místy působí hlavní hrdina dost prkenně a byť prošel řadou bitev, stále se chová jako nezkušený farmářský kluk.

Kromě tohoto menšího mínusu mohl autor malinko ubrat u popisných částí, které pro někoho mohou být přínosem, přeci jen víme co se kde šustne, na druhou stranu ale začnou být tyto části dost zdlouhavé a nudné. A tak se nejeden čtenář přistihne při uvažování nad tím, co by se stalo kdyby pár stran přeskočil. Věřte, že ve většině případů vůbec nic.

Přes tyto zápory si příběh zachovává své neopakovatelné kouzlo, které na vás dýchá z každé strany. Přes vcelku očekávanou zápletku jistě Eldest potěší všechny čtenáře, kteří touží po nenáročném fantaskním příběhu plného magie, dobrodružství a humoru. Navíc nejeden čtenář zatouží po pokračování, aby se dozvěděl další podrobnosti o osudech jeho oblíbenců. Koho přeci jen odrazuje velký rozsah stránek, může sáhnout i po audioknize, opět v podání Martina Stránského.


Kniha vychází v nakladatelství Fragment
Objednávat můžete například zde.

Christopher Paolini (nar. 17. listopadu 1983) je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Původně to měla být trilogie, ale třetí díl byl obsáhlejší než autor zamýšlel a rozdělil ho proto ještě do čtrvtého dílu. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia.


Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou a kočkou s kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda.



Christopher Paolini - Eldest

PŘEKLAD: Olga Staníčková
VYDAL: Fragment
STRAN: 656
ROK VYDÁNÍ: 2006
ŽÁNR: fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 78%