Vzrušující detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu. Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění, i jizvy na duši. Během řešení případu proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, odhaluje skryté souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Tento napínavý kriminální román působivě líčí atmosféru velkoměstského Londýna – od ospalého poklidu ulic ve čtvrti Mayfair po zapomenuté hospůdky v East Endu a čilý ruch v Soho. Volání kukačky je vysoce ceněný debut Roberta Galbraitha, v němž se poprvé setkáváme s detektivem Cormoranem Strikem a jeho sympatickou pomocnicí Robin, na jejichž další případy se můžeme těšit už nyní.

Jen málo která kniha se může v současnosti pochlubit takovým mediálním zájmem a pozorností čtenářů, jako právě Volání kukačky. Robert Galbraith vydal ve své domovině vcelku zajímavý knižní debut, který se svým stylem a podáním blíží klasickým anglickým detektivkám. A i když převládaly kladné recenze, a i prodeje vcelku ušly, na to že se jednalo o debut neznámého autora, přesto se Kukačka držela v ústraní. Až do doby, kdy se odhalila pravá identita autora.


J. K. Rowlingová se rozhodla po Prázdném místu otestovat svůj spisovatelský talent malinko jinak. Z tohoto a mnoha dalších důvodů vymyslela postavu začínajícího spisovatele Roberta Galbraitha, který debutuje se svojí nadějnou detektivkou Volání kukačky. To, že ve skutečnosti je Robert Galbraith autorka nejznámější knižní série světa, se dařilo Rowlingové držet pod pokličkou opravdu jenom chvíli. Ve chvíli, kdy se provalilo jméno autora, začal pravý mediální kolotoč a takřka přes noc se neznámá detektivka stala knihou, kterou čte celý svět.

Je škoda, že se pravou identitu autora nepodařilo držet pod pokličkou déle. Bylo by rozhodně zajímavé sledovat, jak by si kniha vedla bez známého jména a reklamy na ostatních knižních trzích. A zda by se jí vůbec podařilo opustit Velkou Británii. Protože potenciál na to rozhodně má a mohla by být skvělou alternativou proti záplavě severských detektivek, se kterými se můžeme v současnosti setkat.


Zapomeňme na čaroděje i na ospalé anglické městečko. Rowlingová se tentokrát rozhodla ponořit čtenáře do víru velkoměsta a vyslat ho společně se soukromým detektivem Cormoranem Strikem, po stopách podezřelé smrti známé modelky. Jako pomocníka mu vybrala bystrou a iniciativní sekretářku Robin, která se s Cormoranem skvěle doplňuje a tvoří v knize výborné duo ve stylu Holmese a Watsona.

A právě v této dvojici tkví síla této knihy. Cormoran v sobě snoubí naprostého loosera s kariérou úspěšného vojáka, který neustále balancuje na hraně mezi úspěchem a naprostou životní katastrofou. Přesto, že se nejedná o sympaťáka na první ani druhý pohled, dokáže čtenáři přirůst k srdci. Tam kde Strike trochu pokulhává, ho skvěle doplní jeho pomocná sekretářka Robin. Jen je možná škoda, že i tato zdatná pomocnice nedostala více prostoru a autorka se tak soustředí hlavně na postavu samotného detektiva.



Pokud jste příznivci severských detektivek, může pro vás být Volání kukačky malinko zklamáním. Rowlingová šla na celý příběh malinko jinou cestou, než dnes vídáme v drtivé většině severských detektivek. Zde se nezapře klasická anglická škola a Rowlingová tak pokračuje ve šlépějích Agathy Christie, nebo Artura Conana Doylea.



Byť se autorce svůj kriminální debut nepodařilo utajit, můžeme z jistotou říct, že se nemá za co stydět. Volání kukačky je tak velmi vítaným osvěžením a skvělou alternativou po všech těch severských detektivkách, na které narážíme na každém kroku. Navíc bude zajímavé sledovat, kam zavane osud tohoto svérázného detektiva příště, protože tento úvodní příběh je skvělým příslibem do budoucna, pro případné další díly.


Kniha vychází v nakladatelství Plus
Objednávat můžete například zde.

Joanne Rowlingová (v angličtině Joanne Rowling) (* 31. července 1965 v Yate), píšící pod jménem J. K. Rowlingová (J. K. Rowling), jebritská spisovatelka, známá zejména díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi, ale i novele pro dospělé - Prázdné místo. Tato knižní série získala celosvětový úspěch včetně řady ocenění a prodalo se jí více než 400 milionů kopií.
Svůj nejnovější počin Volání kukačky vydává J.K.R. pod pseudonymem Robert Galbraith.




Robert Galbraith - Volání kukačky

PŘEKLAD: Ladislav Šenkyřík
VYDAL: Plus
STRAN: 480
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: krimi



MOJE HODNOCENÍ: 80%