V tuto chvíli se mi dostala pod ruku další relativně zajímavá kniha od více méně neznámého českého autora Martina Buzka - Plastikový svět. Kniha vyšla již před hodnou chvílí jako knižní příloha fantasy časopisu Pevnost a nyní se dostává do podvědomí znovu díky serveru Palmknihy.cz, kteří se postarali i o její e-book vydání. Za což tímto serveru děkuji za recenzní výtisk.


Musím říct, že i když se jedná o autorovu prvotinu, je psána docela svižnou formou a děj příjemně utíká. Bohužel sem tam se objevují i tzv. začátečnické chyby, kdy se čtenář v ději trochu ztratí a musí chvilku uvažovat kde vlastně je.

Příběh nás zavede na  planetu Ráj  kde nám svůj život vypráví tuctový mladík Manglar a místní obyvatelstvo se právě chystá na volby guvernéra, do kterých kandiduje i jeho otec. A právě zde začíná kolotoč událostí, které Manglara vtáhnou do nezadržitelného sledu událostí od smrti až po vytěžení veškerého nerostného bohatství planety. Autorův vypravěčský um do sebe dokázal zakomponovat prvky z drogového podsvětí a nespokojenost mladých lidí se situací a třídní souboj mezi nenáviděnou vládnoucí třídou a odbojem, jež je takovou paralelou boje proti komunismu v ČSR.


Byť přes pár chybek a na můj vkus poněkud nedokončený konec příběhu se jedná o vcelku příjemné dílko, které Vám za 59,- Kč  jistě zkrátí cestu do práce popř. dlouhou chvíli. Kniha je dostupná spolu s dalšími knihami EDICE Pevnost na Palmknihy.cz ve formátech EPUB i Mobi pro čtečky Kindle.




Anotace
Vezměte tuctovýho kluka, outsidera co se náhodou připlete do cesty dějinám. Jednu mystickou holku, co zná ty správný lidi a umí udržet tajemství. Přidejte rockovou hvězdu, pojídající na koncertech svý muzikanty, obtloustlýho padesátníka, kterej má ambice stát se guvernérem a psance, co strávil většinu života pod zemí. Do toho namíchejte exotickou směs koření, podivnejch vynálezů jako je vysavač paměti, drogy rostoucí na čipech telefonních ústředen, hvězdný remorkéry a simulátor smrti. Vhoďte je na planetu, kterou drancování nerostnejch zdrojů přivedlo na okraj zkázy, hezky protřepte, zamíchejte a můžeme podávat. Plastikový svět, lehce bizardní příběh z budoucnosti, který má se současností společného více, než jsme si ochotní připustit. Již brzy ve vaší hlavě!



Autor: Martin Buzek
Nakladatel: Palmknihy
Počet stran: 248 stran
Rok vydání: 2012