Ve Stockholmu vrcholí příprava letní olympiády. Na novém stadionu však vybuchne bomba. Zabije Christinu Furhageovou, významnou švédskou podnikatelku, která má na starosti organizaci olympiády. Policie začíná intenzivně pátrat po vrahovi. 

Kde ho hledat? Mezi teroristy, nebo v nejbližším okolí vedení olympijského výboru? Jen vytrvalá reportérka Annika Bengtzonová nachází souvislosti, které ostatní zřejmě nechtějí vidět.

~~~~

nnika Bengtzonová, nadějná a ambiciózní novinářka, které se v poslední době daří na co sáhne. Nedávno byla povýšena na vedoucí kriminální rubriky Večerníku a v tuto chvíli se chystá na Vánoce, které se kvapem blíží. Vždyť do Štědrého dne zbývá týden! Ale jak to tak bývá idylka nevydrží věčně. Když Annice v časných ranních hodinách zazvoní telefon, je jí jasné, že Vánoce asi letos klidné nebudou.

„Jak to vypadá ve městě? Dá se všude projet?“
Její hlas zněl chraplavěji, než si přála.
„Jižní spojka je neprůjezdná. Sjezd vedle stadionu se zřítil, víc nevíme. Jižní tunel může bejt uzavřenej, jeď raději ulicema.“

tockholm se chystá na letní olympiádu a právě na stadionu, kde se měly hry konat vybuchla bomba.  Shodou okolností obětí bombového útoku byla šéfka organizace pro pořádání olympiády. Byla to vražda, teroristický útok, nebo leží pravda někde jinde? Následný sled událostí do kterého je Annika vtažena, ukazuje nelehkou práci kriminálního oddělení v novinách. Za poslední týden toho Annika moc nenaspala, s rodinou se skoro nevidí a v práci se jí začíná vše sypat na hlavu...Dokáže Annika vybřednout z problémů a poodhalit tajemství bombových útoků? 


iza Marklund, švédská novinářka a spisovatelka, která patří mezi nejuznávanější autory ve své vlasti, nám přináší příběh plný napětí a tajů. Dává nám nahlédnout pod novinářskou pokličku. Vždyť, kdo by mohl lépe psát o novinařině než sama autorka, která je sama žurnalistkou. Exploze je prvním ze série o Annice Bengtzonové, díky kterému si autorka získala věhlas, několik literárních cen a status autorky bestsellerů.

Neměla představu, kolik může být hodin a jak dlouho je tu zavřená. Když sem s Beatou vcházely, bylo krátce před půl druhou. Jak dlouho tu ale ležela v bezvědomí? Neuměla ani odhadnout, kdy ji poprvé přepadla panika; přesto se domnívala, že od té doby uplynulo nejméně pět hodin. Tipovala, že teď je nejméně půl sedmé. Ale možná je o hodně víc, snad půl deváté nebo devět… Měla hlad a žízeň a znovu se pomočila – s tím se nedalo nic dělat. Výkaly začaly zasychat a svrbět, nebylo to nic příjemného. Pomyslela si, že takhle nějak se asi cítí mimino v plence – s tím rozdílem, že jemu plenku vyměňují.

okud hledáte akci a přestřelky, budete se muset poohlédnout po jiné knize. Exploze je psaná z pohledu žurnalisty, který se snaží přinést co nejaktuálnější informace pro svůj plátek. Samozřejmě nějaké to napětí a akce se zde najde taky, každopádně očekávejte spíše psychologický kriminální thriller, kterým Vás autorka vtáhne do děje. Ať lehkostí s jakou je kniha psaná, nebo celkovou realističností, kdy Vám přijde, že se toto opravdu mohlo stát (popř. může). Jakoby autorka čerpala z vlastních zkušeností. A právě toto, žádná přehnaná akce a podobné věci románu strašně pomáhají, protože si to dokážeme lehce představit. Stačí si každý večer pustit televizi a kouknout se na zprávy, je to všude kolem nás. Samozřejmě najdeme i pár chybek, ale to je spíše o pocitech a osobním názoru, jak komu Annika přiroste k srdci. Protože dokonalý román se těžko hledá a nejde se zavděčit všem čtenářům. Tímto autorce patří určitě veliké díky, a docela chápu proč právě tato série je tak úspěšná, že se dočkala i zfilmování a již se těším na díl další. 




Tímto bych chtěl poděkovat Knižnímu Klubu za poskytnutí recenzního výtisku. Exploze vychází 4.6. 2013 a  objednávat ji můžete například zde.

~~~~

Liza Marklund, švédská novinářka a spisovatelka, patří mezi nejúspěšnější a nejuznávanější autory kriminálních románů ve své vlasti. Původně pracovala jako šéfredaktorka v novinách a rovněž jako vedoucí zpravodajské redakce v televizi, díky tomu dokonale zná prostředí médií, kde se děj jejích knih odehrává. Prvotinou se představila v roce 1995, od té doby vydala celou řadu vynikajících a čtenářsky oceňovaných bestsellerů, které byly přeloženy už do třiceti jazyků. Největšího úspěchu dosáhla sérií s hlavní hrdinkou novinářkou Annikou Bengtzonovou. Mnohé předlohy byly převedeny do filmové podoby. Autorka žije ve Švédsku a Španělsku.

~~~~


Liza Marklund - Exploze / SÉRIE: Annika Bengtzon / PŘEKLAD: Jaroslav Bojanovský / VYDAL: Knižní Klub / STRAN: 464 / ŽÁNR: Krimi



MOJE HODNOCENÍ: 85%