Osmnáctiletá Scarlet Benoitová je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jediným blízkým člověkem na světě.

Až do dne, kdy babičku unese jakýsi tajemný gang a Scarletin život se navždy změní. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, kterého Scarlet zná jen zběžně. Scarlet se nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, ze kterých čpí potíže na sto honů. Jenže Vlkovu pomoc potřebuje, pokud chce najít únosce své babičky. A to ještě netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly

~~~~

Bylo, nebylo... Ano opět se vracíme do pohádkového světa princezen, císařů a umouněných holek, které ke štěstí přijdou. Je tu jedno ALE. Marissa Meyer se rozhodla pojmout klasické pohádky po svém, přizpůsobit je mládeži 21. století, a tak Popelka má mechanické končetiny, vlci jsou součástí zločineckého gangu a Červená Karkulka je vnučkou babičky, která létala na Měsíc.


Autorka již prvním dílem dokázala rozpoutat naprosté čtenářské šílenství. Většina čtenářů vynášela první díl Měsíčních kronik do nebe. Přiznám se , že u mne tomu nebylo jinak. Cinder dokázala přinést nové neokoukané prvky do žánru young adult a v kombinaci s příběhem o Popelce, který všichni moc dobře známe se jednalo o trefu do černého. Tentokrát, ale nechme kyborgy stranou a pojďme nahlédnout do "temného lesa" za holčičkou s červeným pláštíkem.

Scarlet Benoitová žije spokojený život se svou babičkou v jižní Francii. Otec je neznámo kde, a vlastně jí to ani nevadí, určitě někde nasává, a ona ani nikoho nepotřebuje. Je zvyklá starat se sama o sebe. Jediným člověkem, kterým pro ní něco znamená je babička, která ji naučila vše co umí. Idylka ovšem přestává ve chvíli, kdy babička zmizí neznámo kam a policie to vůbec neřeší. Scarlet se tak vydává po stopách babičky a dávného tajemství, které jí babička zamlčela. 


Opět zde máme klasickou pohádku zabalenou do moderního balení. Tentokrát ovšem autorka odbočila ještě více než u prvního dílu. Jedinou spojitost mezi známou pohádkou a touto knihou nalezneme v červeném pláštíku hlavní hrdinky a tajemným "Vlkem", který jí doprovází při jejím pátrání po zmizelé babičce.

Nutno říct, že autorka se rozhodně nebojí si pohrát s postavami a přetvořit je k obrazu svému, aby lépe korespondovali s dnešní dobou a čtenáři, kteří budou knihu číst. Čtenáři, kteří si oblíbili hrdinku prvního dílu, nemusí zoufat, i ve Scarlet se s ní setkáme a právě Cinder, mladá kyborgská uprchlice, je a bude pojítkem mezi všemi díly Měsíčních kronik. Díky tomu se nám zde rozvíjejí dvě dějové linie, při kterých se rozhodně nudit nebudete.

Druhý díl Měsíčních kronik, je více akční a má větší spád než Cinder. Přeci jen události se více vyhrocují a tak není čas na nějaké dlouhé rozjímání. A právě ta jednoduchost a čtivost s jakým jsou knihy napsané je největší plus celé série. Díky tomu si již dokázaly hlavní hrdinky získat nespočet čtenářů a další budou nepochybně následovat.



Pokud hledáte neokoukanou dystopickou sérii, která se vám dostane naprosto pod kůži a budete netrpělivě vyhlížet další díl, jsou Měsíční kroniky tím pravým pro vás. Tak známé a přece něčím jiné, přesně tím jsou moderní pohádky v podání Marissy Meyerové. Fanouškům série tak nezbývá než vyhlížet netrpěli další díl s podtitulem Cress.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Scarlet si můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~

Marisse Meyerové je 26 let. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.


~~~~


Marissa Meyerová - Scarlet (Měsíční kroniky #2) / PŘELOŽIL: Jana Zejmanová VYDAL: Egmont / STRAN: 456 / ŽÁNR: sci-fi, fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 90%