Země je pod útokem bytostí z vesmíru, které podle všeho chtějí zabrat planetu. A lidstvo nemá šanci. Vetřelci, kterým Cassie říká Jiní začali útočit. Výpadek proudu. Tsunami. Epidemie. Mimozemští žoldáci. A Pátá vlna přichází s jediným úkolem. Zbavit se toho zbytku. Pouhých několik stovek přeživších se obrací proti sobě, protože neví, komu věřit. A stejně je na tom šestnáctiletá Cassie. Ale když vláda odvezla jejího pětiletého bratra bůh ví kam, dala mu slib. Slíbila, že přežije a vrátí se pro něj. A Cassie je odhodlaná svůj slib splnit i kdyby to byla ta poslední věc, co udělá.


~~~~

Země stojí před největším ohrožením ve své historii. Odněkud z vesmíru přiletěli mimozemšťané a rozhodli se, že se jim Země bude hodit. Akorát to má jednu vadu na kráse, lidstvo, a tak nezbývá než s ním pěkně zatočit. Čtyři vlny útoku naprosto zdevastovali lidstvo a posunuli nás do mladší doby kamenné. Zbývá pátá - zbavit se zbytku.

Rick Yancey je zkušeným americkým autorem. Jeho knihy pro mládež získaly mnoho ocenění po celém světě a byly vydány ve více než dvaceti jazycích. Jeho nejnovější román Pátá vlna, první díl chystané sci-fi trilogie, byl vydán v roce 2013 a již se uvažuje i o jejím zfilmování, protože filmová práva koupili GK Films a Sony Pictures.

Život Cassie Sullivanové není žádný med, jediný způsob jak zůstat naživu je samota a na nikoho se nespoléhat. Rodiče jsou po smrti a mladšího brášku odvezli vojáci. A za vše mohou Jiní. Po Čtvrté vlně již nic nebude jak bývalo. Navíc Jiní (mimozemšťané) mohou vypadat jako lidé a tak si nikdo nemůže být ničím jistý. Útok mimozemšťanů změnil lidstvo v bandu ustrašených a izolovaných trosek bez jakékoliv naděje. Navíc vše ještě neskončilo - co přinese Pátá vlna?

Rick Yancey do příběhu zapracoval všeobecně známá fakta o mimozemšťanech i narážky na známé filmy o UFO. Díky tomu působí Pátá vlna až děsivě realisticky a to i přesto že drtivá většina z nás na mimozemšťany nevěří. Navíc zde i přes temnější atmosféru nechybí ani romantická zápletka a černý humor, který celý příběh okořeňuje.

Čtivý příběh je navíc vyprávěn z pohledu několika postav. Díky tomu dostáváme velice pěkný pohled na celý příběh. Autor si navíc pěkně pohrál s psychologií postav. Popis myšlenek a pocitů mnohdy hraničící se schyzofrenií dotvářejí celkovou atmosféru a vzbuzují ve čtenářích mnohdy až rozporuplné emoce.

Rick si pohrál i se samotnými mimozemšťany. Navíc dal nahlédnout do jejich historie, i když možná až moc krátce bez větších podrobností. Což je rozhodně velká škoda, protože to pěkně oživuje celý příběh a dává to pohled i z druhé strany. Snad se autor v dalším díle polepší a dá nám tak možnost více nahlédnout pod pokličku historie emzáků.


Pátá vlna vyniká čtivostí a detaily, díky kterým si s námi autor hraje. Neustálé napětí drží naší pozornost až do poslední strany. Jedinou chybou je velmi otevřený závěr, který nikoho nenechá na pochybách, že má netrpělivě vyčkávat na pokračování. Pokud se vám líbila Enderova hra, Hunger Games, Monument 14 a podobné dystopické knihy, je Pátá vlna dobrým tipem co si přečíst dalšího, protože v sobě kombinuje prvky ze všech těchto knih do velmi napínavého a čtivého mixu, který vás nenechá vydechnout až do poslední strany.



Tímto bych chtěl moc poděkovat Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Pátá vlna můžete objednat například zde.

~~~~

Rick Yancey je autorem třinácti románů a memoárů. Jeho knihy byly vydány ve více než dvaceti jazycích a získaly mnoho ocenění po celém světě. Román pro mládež Fantastická dobrodružství Alfreda Kroppa byl jmenován Nejlepší knihou roku podle magazínu Publishers Weekly a byl nominována na cenu Carnegie. V roce 2010 Rick Yancey obdržel Cenu Michaela L. Printze za románMonstrumologist. Nejnovější román Pátá vlna, první díl epické sci-fi trilogie, byl celosvětově vydán v roce 2013 a filmová práva na něj koupili GK Films a Sony Pictures.

Rick se narodil v Miami na Floridě. Jeho noví rodiče si pro něj přijeli až z 360 kilometrů vzdáleného Lakelandu. Zřejmě se jim zalíbil na první pohled, protože se rozhodli poskytnout mu domov a vychovali ho, jak nejlépe dokázali. Pojmenovali ho John Richard, ale záhy mu všichni říkali Rick podle soudce, který zařídil adopci. Od dětství Rick rád četl, mimo jiné Sherlocka Holmese aPána prstenů. Už na střední se Rick toužil stát spisovatelem, ale otec z něj chtěl mít právníka, jako byl on sám. Po roce však Rick studia práv vzdal, vystudoval angličtinu na Rooseveltově univerzitě v Chicagu, učil angličtinu, hrál a režíroval v místním divadle. Dvanáct let pracoval pro státní finanční úřad, mezitím se oženil, vychoval tři syny a ve volném čase psal scénáře. Jeho žena ho v psaní podporovala a věřila, že z jednoho z jeho scénářů by byla skvělá kniha, a tak to zkusil. V roce 2001 román vyšel pod názvem A Burning in Homeland. V roce 2004 se Rick stal spisovatelem na plný úvazek.

~~~~


Rick Yancey - Pátá vlna / PŘEKLAD: Renata Heitelová VYDAL: Baronet / STRAN: 448 / ŽÁNR: sci-fi, young adult



MOJE HODNOCENÍ: 80%