Praktická příručka pro nové tatínky (i pro ty nevlastní). Možná se zanedlouho stanete tatínkem. Nebo se jím stane váš partner. Každopádně tahle knížka obsahuje všechno, co nový táta potřebujete vědět – od vysvětlení biologických nástrah početí, těhotenství a porodu, přes rady, jak při něm své partnerce nejlépe pomoci, až po zcela praktické problémy života s dítětem. Knížka je psána svěžím „chlapským“ stylem – je věcná, vtipná, bohatě ilustrovaná a ani její moderní design v ničem nepřipomíná suchopárné zdravotnické příručky..


Každý jednou v životě dospěje k rozhodnutí, že založit rodinu nemusí být vůbec špatný nápad. Pánové co si budeme povídat, naše drahé polovičky v tom mají ve většině případů jasno daleko dříve než my. Jenže jak se vyrovnat s tímto zjištěním a co dělat, když se podíváte do zrcadla a poprvé si řeknete "Ahoj, tati?" Na to a spoustu dalších otázek nám odpoví kniha z nakladatelství Jan Melvil Publishing, s příznačným názvem Ahoj, tati.


Tuhle knihu má na svědomí člověk, který je sám hrdým otcem dvou děvčátek. Navíc má bohaté zkušenosti coby vychovatel, učitel a novinář. Mal Peachey předkládá čtenářům, a zde myslím hlavně muže, protože pro ně je kniha hlavně určena, jedinečnou knihu, plnou užitečných informací protkanou jedinečným humorem.

Když se koukneme na těhotenství a rodičovství z globálu, máme to sice jednodušší než ženy, ale na druhou stranu oni mají mateřskou lásku a to jak se o potomka chovat vrozené. Kdežto my se s tím musíme vypořádat a naučit se s tímto faktem žít a milovat svého potomka. Navíc když se rozhlédnete po knihách s touto tématikou, nic proti dámy, ale pro nás pro muže je docela problém něco najít. I za to patří nakladatelství Melvil dík, že na nás nezapomnělo a rozhodlo se českým mužům přinést tuto obohacující knihu.


Ale vraťme se k samotné knize. Předem vás upozorním, pokud již potomka čekáte a není to plánované, radši se vyhněte první kapitole. Nejen, že si ušetříte depresivní stavy, ale vyhnete se i vědomí, že vlastně je všechno špatně a měl byste s dítětem ještě počkat. Na to už je stejně pozdě nemyslíte? Nezbývá než zvednout hlavu a chlapsky se s tím vyrovnat. Pro vás ostatní je skvělým návodem jak zjistit jestli jste na potomka již zralý a dost připraveni.

Kniha nás kromě této "přípravné" fáze postupně provádí všemi fázemi těhotenství a ukazuje nám na co se máme připravit. A věřte, že je toho dost, až vám půjde hlava kolem. Autor šel navíc dál a neomezuje se pouze na těhotenství, provází nás tak postupně až do dospělosti dětí a do chvíle kdy se z otců stávají dědečci.

Ahoj, tati lze s přehledem doporučit všem nastávajícím tatínkům, kteří mají pochybnosti, že vše zvládnou. Na závěr snad jen malé upozornění. Pokud je vaše partnerka těsně před porodem radši jí z této knihy nepředčítejte, záchvaty smíchu mohou způsobit předčasný porod. A že si smíchu u této knihy opravdu užijeme do sytosti, o tom není nejmenších pochyb, již po úvodních pár stranách.


Kniha vychází v nakladatelství Jan Melvil Publishing.
Objednávat můžete například zde.

Mal Peachey je otcem dvou děvčat do deseti let. Je také svým způsobem kmotrem dvou kluků - jednomu je 22, druhému 12. Byl vychovatelem, učitelem a novinářem v lifestylových magazínech ve Velké Británii. Pracoval také jako redaktor v deníku a je autorem dvou dalších knih. A kdysi byl malým klukem, který měl tátu.







Mal Peachey - Ahoj tati

PŘEKLAD: Libuše Mohelská
VYDAL: Jan Melvil Publishing 
STRAN: 240
ŽÁNR: osobní rozvoj




MOJE HODNOCENÍ: 90%