Série doplňující hellboyovský vesmír je naprostou nutností pro fanoušky rudého bojovníka Hellboye.
Zkratka Ú. P. V. O. znamená Úřad paranormálního výzkumu a obrany, ke kterému patřil i Hellboy, ale ten z něj nedávno odešel. V této knize se setkáte s ostatními členy týmu: Abe Sapienem, Liz Shermanovou, Rogerem Homunkulem a doktory Manningem a Corriganovou. A dozvíte se jaké případy řeší, když tam není Hellboy.


Postava komiksového Hellboye je i v našich končinách dost známá a oblíbená. Vždyť nejeden z fanoušků si jistě vzpomene na filmovou postavu Rasputina, kterou ztvárnil náš Karel Roden. Jenže hellboyovský vesmír to není jen Hellboy sám, ale především také Úřad paranormálního výzkumu a obrany (zkráceně Ú.P.V.O.), ke kterému tento chlapík patřil. Jenže ve chvíli kdy Hellboy Ú.P.V.O. opustil nastal problém, co s ostatními hrdiny. A tady dostal Mike Mignola nápad rozšířit toto univerzum o příběhy, které se netočí jen kolem ďábelského chlapíka, ale také kolem ostatních členů týmu.

Mike Mignola se pohybuje na komiksovém poli již pěknou řádku let. Od roku 1980, kdy začal svou kariéru v tomto odvětví, se postupně vypracoval k nejuznávanějším firmám a spolupodílel se na komiksech jako Daredevil, The Incredible Hulk, nebo Batman. Zlom nastal ve chvíli kdy vymyslel Hellboye, čímž se nesmazatelně zapsal do komiksové historie. Kromě komiksů se podílel i na filmovém zpracování svého hrdiny, ale také na ztvárnění Blade 2 nebo Bram Stoker´s Dracula.

Na konci svazku Červ Dobyvatel Hellboy opustil Úřad paranormálního výzkumu a obrany a dál si jede na vlastní kamennou pěst. Díky tomu ale vznikl i elegantní můstek pro nové příběhy a novou dějovou linii ostatních agentů z Úřadu. A právě série Ú.P.V.O. ( v originále B.P.R.D.) je právě o nich.

V osiřelém týmu se tak opět setkáváme s rybákem Abe Sapien, ohnivou Liz Shermanovou, nebo homunkulem Rogerem. Hellboyovo prázdné místo zde zaplňuje úplně nová postava Johanna Krausse, německého vědce, který ztratil po nepodařené seanci hmotné tělo a jeho duch nyní obývá speciální skafandr. Znalci filmů si jistě vzpomenou na Hellboy 2: Zlatá armáda, ve kterém jsme měli možnost se s touto postavou setkat.

Ú.P.V.O.: Dutozem a další povídky je, jak již název napovídá, sbírkou celkem čtyř povídek. Povídky nejsou dějově nijak provázané, jedná se o různé příběhy, které obohacují celé hellboyovské univerzum o další detaily. Dutozem je ze všech povídek nejdelší, zabírá víc jak polovinu knihy a celou sbírku otevírá. Navíc je jakým si spojovníkem mezi Hellboyem a Ú.P.V.O. jelikož přímo odkazuje na Hellboyův odchod a na to co se s organizací dál děje. Rozhodně i další povídky stojí za zmínku, ovšem tato hlavní má největší sílu a je také nejvíce propracovaná.

Čtenáři, kteří se již setkali s Hellboyem setkali budou i zde jako doma. Kresby a celková koncepce je stejná jako u Hellboye, jen tento chlapík chybí. Mignola dokázal poskládal velmi schopný tým, který drží i v této sérii laťku velmi vysoko a je skvělým doplňkem k samotnému Hellboyovi. Co se týče českého vydání, je již tradičně na velmi vysoké úrovni, jak už jsme si mohli u Comics Centra zvyknout. O překlad se i zde postaral skvělý Jan Kantůrek, takže na čtenáře čeká ničím nerušený zážitek.

Ú.P.V.O. je samostatná série, která se dá číst i bez znalosti samotného Hellboye. Přesto je lepší mít tohoto tvrďáka také přečteného, protože pak si budete moci vychutnat všechny detaily a odkazy na předchozí Hellboyovi komiksy, a že jich především v Dutozemi je. Pokud vás nadchnul Hellboy je i tato série pro vás více méně povinností, protože perfektně dokresluje celý tento vesmír a přidává nové detaily do tohoto světa. 


Komiks vychází v nakladatelství Comics Centrum
Objednávat můžete například zde.

Mike Mignola je americký spisovatel a malíř komiksů, známý vytvořením slavného Hellboye. Byl také spoluautorem u Atlantis: The Lost Empire a filmové adaptaci jeho knihy The Amazing Screw-On Head.




Mike Mignola - Ú.P.V.O. #1: Dutozem a další povídky

PŘEKLAD: Jan Kantůrek
SÉRIE: Ú.P.V.O.
VYDAL: Comics Centrum
STRAN: 128
ROK VYDÁNÍ: 2008
ŽÁNR: Komiks

MOJE HODNOCENÍ: 80%