Vykupitel duší je prvotina slovenské autorky Ivety Pačutové, která se rozhodla nesvézt se na vlně popularity erotických románů či romantických fantasy hororů, ale obdobně jako slavná Kateřina Tučková s Žítkovskými bohyněmi, či Vladimíra Klimecká v knize Druhý život Marýny G., nás zavádí do podhorského prostředí chudých vesnic. Její námětově netradiční příběh se odehrává na slovenské dědině pod Tatrami v blíže neurčené době 19. století. Venkovské drama dvou bratří začíná během velké bouře, která kromě zmaru a strachu přinesla jednomu z nich nečekaného hosta – umírající mladou cikánku s malým dítětem v náručí. Příchod nezvyklého nového člena do rodiny je jen počátkem dramatické ságy jednoho rodu a jedné vesnice, ve kterém autorka skvěle vyobrazila život tehdejšího venkovského světa, ovládaného nejen společenským postavením a penězi, ale taktéž emocemi. Celý tento lidský kolorit jemně doplnila svébytným fantaskním prvkem.

Už se stalo takřka tradicí, že každá literární pětiletka má nějaký dominantní žánr. Vzpomeňme například na čaroděje, draky, upíry a všelijakou další havěť. V dnešní době letí poněkud odlišnější žánr a nemůže za to žádná jiná kniha, než 50 odstínů šedi. Právě erotická literatura je na vzestupu a těší se značnému zájmu. Je proto vždy příjemným překvapením, když se objeví nějaký zajímavý literární debut, který se nesnaží vytěžit maximum z popularity aktuálně nejžádanějšího žánru.

A právě tímto odlišným směrem se ubírá slovenská autorka Iveta Pačutová se svým debutem Vykupitel duší. Autorka přichází se svým debutem v nezvykle vysokém věku, přesto anebo právě díky tomu vyniká kniha velmi zralým textem. A byť reklama hlásá, že se jedná o knihu ve stylu knih Kateřiny Tučkové, poradím čtenářům radši s touto autorkou nesrovnávat. Byť i Iveta zavádí čtenáře, stejně jako Tučková v Žítkovských bohyních, do podhorského prostředí chudých vesnic, toto srovnání může autorce v některých ohledech uškodit.

Děj knihy nás zavádí do malé vesničky ve slovenském podhůří někdy koncem 19. století. Venkovské drama a příběh rodin dvou bratří začíná během velké bouře, která nevěstí nic dobrého. Během této apokalypsy, která přináší zmar a strach, přinesla také do Halajovic rodiny dlouho očekávaného potomka a jednoho velmi nečekaného hosta. Umírající mladou cikánku s dvouměsíční holčičkou v náručí.

Během večera ovšem cikánka umírá a zanechává po sobě osiřelou holčičku, které se ujímá jeden z bratrů s manželkou, kteří zatím vlastního potomka nemají. A právě zde se začíná dál odvíjet celý příběh, který v sobě snoubí lásku k rodině i mnohá lidská utrpení, kterými si musí hlavní hrdinové projít, protože život v tehdejší době nebyl jednoduchý.

Velkým pozitivem a zajímavostí zároveň jsou samotné postavy, které autorka v příběhu použila. Nehledejte zde žádnou dominantní či hlavní postavu. Všechny postavy zde mají svůj příběh a úděl, který jim Iveta předurčila. Nečekejte tak příběh o sirotkovy pronásledovaným osudem, nebo nějaké podobné banální téma. Vykupitel duší vlastně ani žádný pevný příběh nemá. Je vyprávěním rodinné historie a volně plyne svým vlastním tempem.

Zajímavým oživením je postava nazvaná Nikdo. Bůh, či Smrt, nebo někdo jiný? Kdo ví. Autorka toto nechává plně na čtenářově představivosti. A přestože má tato fantaskní entita v příběhu velmi důležitou roli, stojí jakoby v pozadí všeho a pouze sleduje jak plyne lidský život.

Jak jsem již zmínil v počátku rozhodně nesrovnávejte Pačutovou s Tučkovou. Iveta pojala svého Vykupitele duší malinko jiným způsobem. A i když je její styl podobný, přesto se v mnohém odlišuje. Pro některé čtenáře může být velká rozvláčnost příběhu možná trochu nudná, přesto to není tím, že by autorka něco opomněla, ba právě naopak. Svůj příběh nechává volně plynout stejně, jako pozvolna ubíhá lidský život.


Iveta Pačutová (*1961) je novou tváří na poli současné slovenské literatury. Sama považuje knihy za nedílnou součást svého života. Kromě toho je profesionální konzultantkou v oblasti lidských zdrojů a ráda poznává nové země a lidi. Už od dětství žije v prostředí, kde kultura a umění byly součástí rodinného života. Její otec je vynikající malíř, a tak s dětstvím má spojenou i vůni olejových barev. Výtvarné nadání zdědila tak trochu i ona samotná, jak o tom svědčí její vlastní drobné výtvarné práce. Před několika lety se k tomu přidala touha poznat onen chvějivý pocit na duši, když vytváříte fiktivní a zcela nové lidské osudy. Výsledkem je okouzlující příběh Vykupitel duší, který se stal v loňském roce jedním z nejúspěšnějších slovenských titulů na domácím knižním trhu. Českému čtenáři tuto autorku s radostí představuje nakladatelství Knihovnice.cz.



Iveta Pačutová - Vykupitel duší

PŘEKLAD: Miroslav Zelinský
VYDAL: Knihovnice.cz
STRAN: 366
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: historická, regionální



MOJE HODNOCENÍ: 78%