Záboj s Mlhošem se stali přívrženci mistra Jana pro krásné oči spanilé dívky ataky trochu z přesvědčení. Přesvědčil je kazatel, který dovedl plameně hovořit a výtečně zpívat. Pro něj by udělali cokoli na světě – což dokázali svou záchrannou misí… Netradiční zpracování českých dějin s nadsázkou glosuje události 15. století. Vtipný text doplňují svěží ilustrace Pavla Koutského.


Jen sebevědomý národ si může dělat legraci z vlastních dějin..Větička, která nás provází již od úvodních stránek a je také malým varováním, před obsahem této knihy. Duo Čáp a Jaroš se do našich dějin pustili s vervou sobě vlastní a přináší čtenářům opravdu pozoruhodný pohled do našich dějin, který umocňují stylové ilustrace Pavla Koutského.

Autorské duo Martin Čáp a Martin Jaroš se rozhodlo opustit obor televizní zábavy a pověsit tak na chvíli svojí scénáristickou, popřípadě dramaturgickou činnost na hřebík a vyzkoušet něco trochu jiného. Jako ostřílení tvůrci televizních inscenací měli vcelku jednoduchou volbu. A tak přibrali do autorského tria Pavla Koutského a společnými silami vytvořili hodně neotřelý a zábavný příběh z našich dějin, který je zároveň jejich debutovou knihou.

Všichni asi známe naší historii a příběh mistra Jana Husa popřípadě počátky Husitství v Čechách. Jenže co když bylo všechno trochu jinak a mistra Jana se podařilo zachránit? Svérázní hrdinové Záboj a Mlhoš se stali přívrženci Jana Husa pro oči krásné náborářky. Na tom by nebylo nic tak divného, kdyby se od té chvíle nezačala historie odvíjet malinko jinak, než jak jí známe.

Autoři se rozhodli pomocí dvou velmi svérázných hrdinů přetvořit historii k obrazu svému. Co se týče právě Záboje a Mlhoše, můžeme zde najít lehkou inspiraci zahraniční a daleko známější dvojí Asterix a Obelix, která také vykládá historii po svém. Navíc se i tato dvojice dočkala filmového zpracování, pod názvem Husiti tak můžete nahlédnout do jejich dobrodružství i na televizní obrazovce.

Hlavní výhodou i nevýhodou této knihy je právě pokřivení naší historie. Každý čtenář, který se alespoň trochu orientuje v našich dějinách, má smysl pro humor a nechybí mu pořádná dávka nadhledu bude z knihy nadšen. Kámen úrazu může nastat ve chvíli, kdy dáte Záboje s Mlhošem vašim ratolestem, kteří jsou dějepisem nepolíbení, protože se pak ve škole asi opravdu nebudou stačit divit. Nehledě na vysvětlování, které vás čeká, abyste dali vše do pořádku.

Zůstává tedy otázka komu je vlastně tato kniha určena. Autoři popřípadě nakladatelství uvádí, že se jedná o knihu pro malé čtenáře. Ovšem zde obrovský pozor, jak jsem již zmiňoval v předchozím odstavci. Pokud pomineme tuto svízel, zůstane nám příjemné oddychové čtení, při kterém se opravdu od srdce zasmějeme. Celkovou atmosféru navíc podtrhují velmi stylové ilustrace, o které se postaral Pavel Koutský, který stojí i za filmem Husiti. Zda ji svěříte i své ratolesti, to již nechám na vašem uvážení.


Kniha vychází v nakladatelství XYZ
Objednávat můžete například zde.

Martin Jaroš - Vystudoval na pražské FAMU katedru scenáristiky a dramaturgie. Poté byl dramaturgem Československé televize v Bratislavě. Z jeho literární činnosti uveďme knižní novelu Holuby či knížku pro děti Abeceda zvířecí. Je autorem několika scénářů k celovečerním a televizním filmům či rozhlasovým hrám.





Martin Čáp - Novinář, dramaturg, scenárista. Vystudoval na FAMU katedru scenáristiky a dramaturgie. Poté pracoval jako novinář, např. v Mladé frontě dnes a Denním telegrafu, následně jako dramaturg České televize v Praze. Je autorem několika televizních inscenací (Čtení, Smrt moderítorky hlavních zpráv, Noční můra).







M. Jaroš & M. Čáp - Záboj a Mlhoš ve službách Jana Husa

ILUSTRACE: Pavel Koutský
VYDAL: XYZ
STRAN: 226
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: fantasy, historie, pro děti



MOJE HODNOCENÍ: 68%