Když je právnička Jenny Cooperová jmenována koronerkou v okrese Severn Vale, doufá v poklidný život, aby se mohla vzpamatovat z traumatického rozvodu. Ale v Úřadě koronera Jejího Veličenstva, který převzala po nedávno zesnulém Harrym Marshallovi, nachází nevyřešené případy skrývající temná tajemství a stopy důkazů, které jsou již dávno pohřbené.

Mohla by být tragická smrt mladého chlapce v nápravném zařízení spojena s podezřelou smrtí dospívající dívky a osudem samotného Harryho Marshalla? V Jenny se probudila zvědavost. Proč se Marshall choval tak podivně, než zemřel? Čemu byl na stopě? A co způsobilo jeho náhlou zástavu srdce?

Jenny se vydává na osamělou a nebezpečnou cestu v hledání pravdy aniž by tušila, kdo je její protivník. Ohrožuje tak nejen svou kariéru, ale i svůj život…

Mladé nakladatelství Galatea se rozhodlo již od počátku vsadit na zajímavé tituly. Důkazem toho je u mladých oblíbená Hrej hráčem, nebo například velmi neobvyklý a na čtení pro mnohé náročný příběh Hlasy chaosu. Dalším titulem, tohoto benjamínka na českém knižním trhu, je úvodní díl ze série Jenny Cooper: Úřad koronera s výstižným názvem Koroner.


Matthew Hall, bývalý londýnský právník a scénárista BBC, je další z mnoha autorů, kteří potvrzují pravidlo, že ze scénáristů bývají skvělí spisovatelé. Ono není se co divit, přeci jen od scénáře není ke knize daleko. Navíc i Koroner byl původně zamýšlen jako scénář, ovšem v době kdy s ním Hall přišel na trh, nebyl o traumatizované čtyřicátnice zájem. A tak se Hall rozhodl svůj příběh přepracovat do knižní podoby, který je zároveň jeho debutem na spisovatelském poli.

Jak spolu souvisejí dvě umrtí mladých lidí, které spolu nemají nic společného? Navíc ani u jednoho nebylo prokázáno cizí zavinění. Je ovšem všechno tak jasné, jak se na první pohled může zdát? Právě jmenovaná koronerka Jenny Cooper se tak vrhá do proudu událostí, které ji mohou stát kariéru, ale i život. Dokáže se traumatizovaná hrdinka vzepřít a obstát před nepřízní osudu?

Autor si zvolil pro svůj debut jméno MR Hall, z čehož není vůbec na první pohled zřejmé zda se jedná o muže, či ženu. Svůj důvod to zajisté mělo. Protože když se koukneme zblízka na hlavní hrdinku - traumatizovaná a psychicky nevyrovnaná čtyřicátnice zmítaná osudem s problémy v osobním životě, jen málo čtenářů by napadlo, že za tímto vynikajícím ztvárněním a vcítěním se do hlavní hrdinky stojí právě muž. A právě díky tomu si autor připsal pár bodíků k dobru.

V této detektivní sérii, která má zatím šest dílů, zúročil autor své znalosti práva a přináší čtenářům trochu komplexnější pohled na postavení koronerů v britském právním systému. Díky všem těmto aspektům, ke kterým autor přidává výtečnou čtivost a zajímavou zápletku je Koroner velmi zajímavým debutem a úvodem do nové knižní série, která si již ve světě získala řadu fanoušků. A po právu se kniha dostala do nominací na prestižní cenu Gold Dagger.



Jenny Cooper, popřípadě Koroner je skvělou volbou pro čtenáře, kteří hledají malinko něco jiného než severskou detektivku, ale přesto touží po napínavém, tísnivém a propracovaném příběhu. Koroner byl pro Galateu zajisté trefou do černého a troufám si říct, že si najde řadu fanoušků i v naší malé zemičce. Těm co již mají Koronera za sebou, nezbývá než doufat, že si nakladatel pospíší s pokračováním, protože Jenny Cooper si rozhodně další šanci zaslouží.

Kniha vychází v nakladatelství Galatea
Objednávat můžete například zde.

M. R. Hall - Bývalý londýnský právník a scénárista BBC napsal scénář k detektivnímu příběhu, který ale nespadal do kategorie "mladí a optimističtí," tudíž námět přetvořil v knihu, která se hned po vydání dostala do užší nominace na prestižní ocenění.
Nyní žije s rodinou na britském venkově, píše další knihy v sérii s koronerkou Jenny Cooperovou a věnuje se ochraně přírody.







M. R. Hall - Koroner

PŘEKLAD: Alexandra Lamichová
VYDAL: Galatea
STRAN: 408
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: detektivka



MOJE HODNOCENÍ: 85%