Erna Leitnerová přijíždí na začátku roku 1932 do Mnichova, kde se snaží v době krize najít práci. Mladou ženu ale provázejí zvláštní zdravotní potíže. Silné bolesti hlavy a další podivné stavy, ovlivňující její chování, jí přesto nezabrání uspět a Erna získává práci v předním mnichovském nakladatelství.

Brzy se ukazuje, že nechtěla pracovat nikde jinde. Cíle jejího jednání a důvody, ale zůstávají tajemstvím. Erna se díky kontaktům z nakladatelství pomalu dostává do vyšších kruhů a je svědkyní dramatických událostí, které mají změnit chod celého Německa, kvůli neustále sílící Národně socialistické německé dělnické straně v čele s nadějným Adolfem Hitlerem.



Petr Eisner se neřadí mezi autory, kteří chrlí jednu knihu za druhou. O to více si dává na svých knihách záležet, což kvitují i jeho fanoušci na různých databázích, kde si jeho knihy drží velmi pěkná hodnocení. V těchto dnech mu navíc vychází v pořadí již čtvrtá kniha pod názvem Rok ohně. Vyplatilo se více než pětileté čekání na další kousek od tohoto autora?


Petr Eisner není pouze spisovatel. Již při letmém pohledu na jeho web petreisner.cz zjistíme, že tento vystudovaný pedagog toho má za sebou opravdu hodně a kromě psaní se věnuje také kurzům a workshopům na různá témata. Sám bere psaní jako příjemného koníčka, což je rozhodně dobře, protože se nehoní jako zahraniční autoři za penězi a dodržováním smluv.

Autor nás zavádí do Německa roku 1932, časů kdy zdeptaný německý národ volal po změně a toužil po troše uznání a blahobytu, času který znamenal začátek jedné z nejtemnějšího období lidských dějin. Pohlédneme tak do doby, kdy Adolf Hitler a jeho NSDAP toužila po moci a šla si pevně za svým cílem ovládnout říšský sněm a dosadit Hitlera do čela německého národa.

Během této bouřlivé atmosféry přijíždí do Mnichova záhadná Erna Leitnerová, která se uchází o práci ve vyhlášeného fotografa a nakladatele Heinricha Hoffmana, který mimo jiné stojí za reklamní kampaní nacistů popřípadě Hitlera. Erna je pro získání práce schopna udělat prakticky vše, a to proto, aby se dostala blíže k německým pohlavárům, popřípadě ke krásné asistence pana Hoffmana Evě Braunové. Jaké jsou ovšem její pohnutky a kdo je vůbec tato záhadná dívka?


Autor nám ukazuje z trochu jiného pohledu předválečné Německo a propagandu kolem Hitlera, Goebblese či Himmlera. Právě díky Erně tak máme možnost nahlédnou do života v tehdejší době a postupně se zvětšujících propastných rozdílů mezi jednotlivými obyvateli. Je potřeba upozornit, že se jedná o zcela smyšlený příběh, byť za použití skutečných reálií a s opravdovými historickými postavami. A právě mystika kolem Hitlera je natolik známá a tajemná zároveň, že si díky tomu autor ponechává punc tajemna a mnohým čtenářům tak vyvstane po dočtení otázka - Co když je na tom příběhu něco pravdy?

Nejvíce zajímavou je samozřejmě postava samotné Erny, kterou již od úvodu obestírá mnoho otázek, na které by nejeden čtenář chtěl znát odpověď. Jednotlivé náznaky a stavy této hrdinky autor umě dávkuje ve velmi napínavém mixu, tak že až do samého konce vám zůstane řada otázek, právě ohledně hlavní hrdinky. Bohužel vás musím zklamat, některé zůstanou nezodpovězené, i když to byl asi právě autorův záměr, nechat tajemnou Ernu Leitnerovou obestřenou tajemstvím.

Fanoušky tohoto autora mohu závěrem uklidnit, dlouhé čekání na další Petrův příspěvek do vaší knihovny se opravdu vyplatilo. V Roku ohně tak dostáváme velmi zajímavý thriller s prvky tajemna, který vás už díky známým reáliím, vtáhne od první strany do děje a pustí až na samém závěru, který slibuje skvělé vyústění tohoto napínavého a poutavého příběhu.

Petr Eisner vystudoval sociální pedagogiku a teologii, a v současnosti se profesně věnuje práci s lidmi s postižením a vzdělávání pracovníků v sociálních službách. Aktuálně žije a tvoří v západních Čechách.

V roce 1998 získal za svou poezii ocenění kulturního festivalu Ortenova Kutná Hora. O tři roky později mu vyšla první básnická sbírkaJogging a skleróza. Velkého ohlasu kritiků a čtenářů se dočkaly taktéž jeho první dva romány Rychlé lodě do pekel a Obranný reflex(oba tituly Jota, 2008).

Úspěch zaznamenaly též jeho divadelní hry, zejména pak Milující sestra z roku 2002, která byla o sedm let později zpracována do knižní podoby a stala se třetím autorovým úspěšným beletrickým titulem (Knihovnice.cz, 2009). Bravurně napsaný příběh ze zlatých časů jazzu na americkém Jihu, je nesmírně působivým psychothrillerem o podivných sesterských vztazích a vůbec reáliích tehdejšího „černo-bílého“ amerického života.

Přestože se příběhy Eisnerových knih odehrávají na různých místech a v různých dobách, všechny je spojuje nejen atraktivní myšlenka a dechberoucí příběh, ale hlavně silná atmosféra a uvěřitelná logika děje.



Petr Eisner - Rok ohně

VYDAL: Knihovnice.cz
STRAN: 320
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: historická, thriller




MOJE HODNOCENÍ: 85%