„Bývala jsem obyčejná holka, jakých na ulici potkáváte tucty, ale to se jedné noci v Dublinu změnilo, když jsem uviděla svého prvního Danana a dostala se do smrtelně nebezpečného světa Nesmrtelných a dávných tajemství…


Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz...

Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu....

Se sérií Horečka od K.M. Moning přichází na pulty knihkupectví urban fantasy, která se od ostatních titulů liší nejen místem děje, ale také monstry, která na hlavní hrdinku číhají.

Temná horečka je vyprávěna retrospektivně z pohledu hlavní hrdinky. Svět, ve kterém se příběh odehrává, se všemi jeho nadpřirozenými bytostmi odkrýváme postupně společně s hlavní hrdinkou. Ta padla do světa Dananů bez přípravy, bez varování a rovnýma nohama. Navíc za situace ne právě šťastné. Za pomoci tajuplného Jericha Barronse se pomalu seznamuje nejen s bytostmi, které známe jen z irských legend, ale také se svou nově objevenou schopností „vidění“. Mac dokáže prohlédnout za maskovací „závoj“, kterým Dananové halí před lidmi svou skutečnou podobu, a ona vidí tyto bytosti takové, jaké skutečně jsou – ať překrásné, nebo naprosto nechutné.


Děj Krvavé horečky přímo navazuje na předchozí díl, a ačkoli mezi ději jednotlivých románů uplynulo sotva několik dní, vlivem prožitých událostí působí v tomto dílu MacKayla dospěleji. Ačkoli má své momenty, kdy se jí stýská po růžových nehtech, krátkých šatech a dlouhých vlasech, přijala svou roli vidoucí se všemi příkořími, která z toho plynou. Je sebevědomá, drsná a jen tak něčeho se už nezalekne. Pomalu objevuje – a spolu s ní i čtenář – složitý a bohatý svět Dananů a více zjišťuje o své minulosti i o utajované organizaci vidoucích.

Svět série Horečka je vystaven na myšlence, že lidé nemají o existenci nadpřirozených bytostí ani ponětí, proto se také stávají jejich snadnou kořistí. Seznamujeme se s různými druhy Dananů i se způsoby, jakými zabíjejí a jakými své činy maskují. I díky českému překladu irských názvů těchto bytostí se v nich čtenář neztrácí. Český překlad a transkripce výslovnosti irských jmen jsou celkově velkou předností této knihy už proto, že výslovnost irského jazyka je velmi složitá.

Až v průběhu čtení čtenáři dojde, že Mac, která vypráví příběh, je o mnoho let starší než Mac, která ho na stránkách románu prožívá. Často se totiž objeví poznámky jako „brzy jsem se měla přesvědčit, že…“ nebo „tehdy jsem to ještě neviděla, ale během dalších let zjistím, že…“. Musím říct, že jsem se těchto knih poněkud obával, přece jen primárně určené čtenářské publikum míří spíše do ženských řad. A musím uznat, že i přes mojí skeptičnost vůči titulům mohu sérii Horečka jen a jen doporučit a již teď nedočkavě vyhlížím červenec, kdy by měl v nakladatelství JOTA vyjít třetí díl s podtitulem HOREČKA DANANŮ.




Karen Marie Moning je autorkou dvanácti úspěšných románů, z nichž mnohé se dostaly na první místo žebříčku nejprodávanějších knih New York Times, a je držitelkou prestižní ceny RITA udělované ve třinácti kategoriích romantické literatury. Její knihy byly přeloženy do jednadvaceti jazyků a získaly si srdce fanoušků po celém světě. Do povědomí čtenářů se zapsala příběhy ze skotské vysočiny, ale postupně ji začala stále více zajímat keltská mytologie. Z venkovského prostředí se přesunula do irského Dublinu a do světa tajemných Dananů, dávného národa nesmrtelných bytostí, které tisíce let žijí nepozorovány po boku lidí. Se svým manželem žije střídavě v horách Georgie a na floridských plážích.




***

„Svůdný mix keltské mytologie a temného nebezpečí okořeněný erotikou.“
Chicago Tribune

„Skvěle temná fantasy… poutavé čtení.“
Charlaine Harris

„Přitažlivý svět plný tajemství a živých postav… přitáhne čtenáře k dalším pokračování.“
Publishers Weekly

***