Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a… tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží – ovšem za vlastních, specifických podmínek…

Tak už jsem podlehl také, na mojí obranu musím říct, že ne vlastní vůlí. Co napsat o "románech", které jsou tak moc probírané a sledované? Fifty Shades jsou fenoménem dneška. Snad každá žena o něm mluví a úplně se třese na poslední díl. Román, který  vám dává nahlédnout do temných zákoutí vaší touhy.
Její erotická románová trilogie láme v Anglii jeden prodejní rekord za druhým. V prodejnosti překonala dokonce Dana Browna - pouze v Británii si její první erotický román koupilo během 11 týdnů více než milion zákazníků
Úspěšně jsem zdolal první dva díly této trilogie. Zčásti na dotírání svého okolí a zčásti také ze zvědavosti, co ty ženské na tom vlastně vidí? Vlastně těžko říct. Jestli je to jednoduchost se kterým jsou knihy psané, popřípadě všudypřítomná erotika a ten nádech "vlhkých kalhotek"? Na to bude muset asi každá žena odpovědět zvlášť.

I přes mou těžkou skepsi jsem se překonal a pustil se s chutí do toho. Musím říct, že i když jsou romány primárně určeny pro ženy, najde se i mnoho mužů, které tato série pohltila. A ono vlastně proč ne? Neznám chlapa, kterému by se trochu těch "čuňačiněk" nelíbilo, a že si jich užijeme. Každopádně pro chlapy tyto knihy mohou sloužit jako dobrý návod, jak si okořenit váš soukromý život. A věřte tomu, že ženský mají po přečtení opravdu chuť si něco vyzkoušet...

Bohužel co se týče literární stránky, autorka poněkud nestíhá. Stále se opakující spojení a obsahová kvalitu textu taky žádná sláva. A bohužel se nejedná pouze o problém českého překladu. Za mne mohu říct, že slovní spojení Moje vnitřní bohyně nechci už v životě slyšet.
Po celém světě se zatím prodalo přes 60 milionů výtisků. U nás toto číslo šplhá k magické 100tisícové hranici, přičemž po vydání 2. a 3. dílu se ještě několikanásobně zvýší.


I přes tyto všechny nedostatky mohu z vlastní zkušenosti mužům doporučit tuto knihu partnerce koupit. Uvidíte že se doma potom nudit nebudete :) A nám ostatním nezbývá než doufat, že tato mánie brzy pomine. I když se zdá, že to bohužel asi nehrozí, protože mimo posledního dílu, který má vyjít v létě nás čeká také filmové zpracování.



E. L. James, vlastním jménem Erika Mitchell Leonardová, (*1963, Londýn) je nezávislá anglickáspisovatelka, televizní producentka, scénaristka a velká senzace literárního světa posledních let. 
Svou prvotinu vydala teprve nedávno, na jaře 2011 jako e-knihu na internetu. Aby se z ní stal světový bestseller, nepotřebovala žádnou publicitu v běžných médiích. V internetovém knihkupectví si ji stáhlo přes milion čtenářů. Román se vyšplhal na přední místa prestižního žebříčku nejprodávanějších knih v USAhodnoceného listem The New York Times.
Za mohutné mediální podpory se román Padesát odstínů šedi/Fifty Shades of Grey, vydaný na podzim loňského roku v nakladatelství XYZ, stal komerčně nejúspěšnějším titulem roku 2012. V lednu se pultech knihkupectví objevil dlouho očekávaý 2. díl trilogie a třetí, poslední, se na českém trhu objeví v průběhu května až července.

Padesát odstínů...
Autor: E L James
Nakladatel: XYZ
Série: Fifty Shades
Díl: 1 a 2
Rok vydání: 2012 a 2013